В країні запрацюють 25 Центрів контролю та профілактики хвороб

В країні запрацюють 25 Центрів контролю та профілактики хвороб

В Україні стартує трансформація системи громадського здоров’я. Вже з 1 липня 2021 року в регіонах запрацюють новостворені Центри контролю та профілактики хвороб. Про це йдеться на сайті МОЗ.

Із 1 липня 2021 року відповідно до Постанови КМУ від 17.02.2021 № 1121 в усіх областях України та м. Києві запрацюють Центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). Нова система громадського здоров’я насамперед направлена на розбудову потужної вертикалі епідемічного контролю в регіонах.

— Пандемія COVID-19 стала викликом для систем епідемічного контролю та громадського здоров’я усього світу. В Україні ж вона також виявила прогалини у швидкій координації та оперативному реагуванні. До того ж, медична система не мала значних оновлень за 30 років Незалежності та виявилася не повною мірою підготовленою до ефективного реагування на SARS-CoV-2, — зазначив Ігор Кузін, Заступник міністра — Головний державний санітарний лікар.

За його словами, досвід пандемії чітко сформулював потребу у перегляді функцій, відповідальності та взаємодії у сфері контролю за хворобами та біобезпеки.

— Найперше, що ми впроваджуємо — це перехід від децентралізованої системи до чітко керованої вертикальної структури. Усі 25 регіональних Центрів підпорядковуватимуться МОЗ по вертикалі Головного державного санітарного лікаря. Організаційно-методичне керівництво буде забезпечуватися Центром громадського здоров’я МОЗ України. Це має забезпечити швидке реагування на нові виклики, пандемії, а також злагоджену роботу щодо інших викликів у сфері громадського здоров’я, — роз’яснив Ігор Кузін.

ЦКПХ створюються завдяки об’єднанню наявних регіональних потужностей — лабораторних центрів, обласних центрів громадського здоров’я, підрозділів зі статистики та відділів моніторингу та оцінки. Ці центри будуть повністю відповідальні за контроль над хворобами в регіоні — від рутинного моніторингу показників, до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них.

Головні функції ЦКПХ полягатимуть у забезпеченні епідеміологічного нагляду, санітарного та епідемічного благополуччя населення, захисту населення від інфекційних хвороб, попередження та профілактики неінфекційних захворювань, підтримці біологічної безпеки та біологічного захисту, епідеміологічного нагляду (спостереження), імунопрофілактики, просвітницької роботи щодо здорового способу життя та запобігання факторам ризику, боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, реагування на небезпеки для здоров’я та надзвичайні стани у сфері охорони здоров’я тощо.

Побудова мережі ЦКПХ є невід’ємною складовою нової системи епідемічного контролю, яка передбачена законопроєктом № 4142 «Про систему громадського здоров’я».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
Що таке добавки DIM?
Як контактні лінзи впливають на здоров’я очей та що потрібно знати про це
Вітамін D3 та морський колаген: потужний дует для здоров’я кісток та шкіри
Чим небезпечна нестача вітамінів в організмі людини?
Світ готується до нової пандемії, яку може принести «хвороба Х»: чи готова Україна

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX