Психолог у Нацгвардії — людина, якій довіряють

Психолог у Нацгвардії — людина, якій довіряють

День психолога, який в Україні відзначають 23 квітня, — свято молоде, як відносно молода і сама професія, однак, сьогодні спеціалісти-психологи широко затребувані в суспільстві і кожна сфера життєдіяльності людини потребує таких фахівців.

Про те, ким є психолог у Нацгвардії, які функції та завдання виконує психологічна служба, як це допомагає кожному з військовослужбовців та які результати приносить для війська в цілому — про все це напередодні свята розповів начальник служби психологічного забезпечення військової частини 3053 Західного оперативно-територіального об’єднання НГУ старший лейтенант Олег Кушнір.

— Дійсно, психологічні служби — це відносно молоді підрозділи у Нацгвардії і вони досить активно розвиваються сьогодні, бо, як свідчить уже набутий досвід та результати, є надзвичайно ефективними як у щоденній службово-бойовій діяльності військової частини, так і в районі проведення операції Об’єднаних сил, — розповідає старший лейтенант Кушнір, — Професійний відбір кандидатів на службу за контрактом, супроводження військовослужбовців перед, під час та після виконання службово-бойових завдань, заходи з реабілітації — це неповний список того, чим займаються військові психологи, тож до людини, яка обіймає посаду психолога у війську є ряд досить високих вимог, яким має відповідати.

Що стосується методів відбору воїнів, форм підтримки психологічного здоров’я та реабілітації — усе це, за словами психолога, проводиться з урахуванням досвіду міжнародних партнерів НГУ та містять певні особливості в роботі військових психологів Нацгвардії.

— Дуже важливими є перші етапи відбору кандидатів, які проходять інтерв’ювання у військового психолога, що має на меті вивчення особистості з використанням певного психологічного інструментарію. Таким чином, у ході співбесіди та за результатами проведених тестувань, психолог визначає доцільність подальшого здійснення відбору кандидата, чи відповідає він вимогам обраної професії та запропонованої посади, — зазначає Олег Кушнір, — Після відбору кандидатів психологи приступають до підготовки новобранців, формування їх психологічної готовності до виконання завдань служби за призначенням.

Практичне закріплення навичок з психологічної підготовки здійснюється у ході занять з інших видів бойової підготовки — вогневої, тактичної, тактико-спеціальної та інших — як елемент комплексної підготовки військовослужбовця.

Як розповідає старший лейтенант Олег Кушнір, головним принципом психологічної підготовки є моделювання, тобто, відтворення в ході виконання навчально-бойових і бойових завдань зовнішньої картини сучасного бою.

— В основі способів психологічної підготовки полягає принцип внесення в загальний процес бойової підготовки елементів психологічної напруги, раптовості, небезпеки та ризику, наприклад, з застосуванням імітації, що відтворює реальні бойові умови або ситуації, які можуть виникнути при виконання щоденних службово-бойових завдань, а також багатократне тренування особового складу — усе це формує психологічну стійкість, готовність до виконання завдань за призначенням.

Окрім того, психологами у військовій частині широко застосовується програма згуртування колективу «тімбілдинг» оскільки згуртованість, взаєморозуміння та взаємодопомога є надзвичайно важливими в умовах повсякчасного ризику та підвищених фізичних і психоемоційних навантажень, якими найчастіше супроводжуються виконання завдань військовослужбовцями.

— Також одним із основних завдань служби психологічного забезпечення є оцінка психологічної готовності особистості до виконання завдань служби в екстремальних (бойових) умовах. У цій повсякденній роботі, що проводиться по підрозділах, нам дуже допомагають експрес-методики, які дозволяють швидко визначити психологічний стан кожного з бійців та його готовність і здатність у даний момент до виконання поставлених завдань. Дуже важливим є спостереження та індивідуальна робота з людьми. Усе це в комплексі дає найкращий результат та ефективність, що забезпечує якісне виконання завдань за призначенням.

Самі гвардійці військової частини розповідають, що довіряють своїм психологам, можуть поділитися і особистим, і питаннями й проблемами, які їх турбують, та отримати розуміння, підтримку й практичну допомогу.

На завершення розмови старший лейтенант Олег Кушнір зазначив, що найголовніше у кожній професії, а у професії військового психолога — і поготів — жити тим, що робиш, вкладати у це частку душі, бо без цього не зможеш послугуватися побратимам як фахівець, навіть за наявності висококласної теоретичної підготовки.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Спецпризначенець Зима із Хмельниччини потрапив на війну в 19 років
На Шепетівщині нацгвардійці провели «Урок мужності» для школярів
Нацгвардійці на Шепетівщині успішно відстрілялись
Ритуали, які зміцнять відносини з партнером: топ-5 практик
У Шепетівці відкрили Ветеранський хаб
У громадах Шепетівщини обстежуватимуть і вакцинуватимуть від хвороб дітей та дорослих

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX