Адвокати Хмельниччини консультують, як боротися з сусідами, що галасують після 22:00

Адвокати Хмельниччини консультують, як боротися з сусідами, що галасують після 22:00

Після 22:00 сусіди співають, кричать, стукають важкими предметами. Знайома ситуація? Чи можна якось вплинути на галасливих сусідів? З 10 години вечора і до 8-ї ранку не можна голосно співати, слухати музику, кричати, використовувати салют і феєрверки, кажуть юристи системи безоплатної правової допомоги. Про інші заборони — в консультації Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області.

Згідно зі статтею 24 закону України «Про Забезпеченні санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» підприємства, організації, а також фізичні особи при проведенні будь-якого виду діяльності не повинні перевищувати рівень шуму, який встановлено санітарними нормами для таких приміщень і таких територій, як житлові будинки, прибудинкові території, установи освіти і культури, а також інші приміщення, в яких можуть перебувати люди як постійно, так і тимчасово.

Якщо шум виробляє будівельна техніка, то її вже не можна використовувати з 9-ї години вечора.

Зверніть увагу, що проведення ремонтів у вихідні і святкові дні заборонене. Ремонт у такі дні можливий, якщо ви домовитеся з сусідами і вони погодяться.

Які ж норми шуму передбачені санітарними нормами?

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я від 22 лютого 2014 року максимальний рівень шуму, який дозволений у будинках і квартирах, становить: вдень — 50 децибел, вночі — 40 децибел. Для готелю або гуртожитку 55 — максимальний рівень шуму вдень ​​і 45 — вночі.

Для прикладу, 35 децибел — це цокання настінного годинника, 45 децибел — це шум розмови, 65 — це шум гучної розмови.

Як діяти?

Якщо ж ваші сусіди порушують встановлені вимоги, радимо вживати заходів. Зокрема, звернутися до власника квартири і пояснити йому, що він перевищує рівень допустимого шуму. Відтак можна викликати поліцію (ліпше робити це після 10-ї години вечора, адже вдень вам можуть відмовити, посилаючись на те, що шуміти можна). Відповідно до статті 182 Кодексу України про адміністративні порушення за перевищення рівня шуму передбачено попередження або штраф у розмірі від 80 до 255 гривень.

Слід також звернутися з колективною заявою до дільничного інспектора, йому можна надати і відеодокази того, що сусіди галасують. Переконайтеся, щоб поліцейські, які прибули на виклик, склали протокол, у якому описана ваша ситуація і ви вказані як свідок правопорушення. Якщо поліція відмовляється скласти протокол, то такі дії треба оскаржити у начальника поліції.

Можна також звернутися до місцевого органу Держпродспоживслужби, який якраз і уповноважений розглядати такі питання і складати акти.

Щоб звернутися до суду, потрібно зібрати всі докази: довідки, акти, протоколи, покази свідків, аудіо- та відеодокази. За потреби можна зробити екологічну експертизу. Вона платна і доречна тоді, коли шум постійний.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Не повернувся зі школи: у сусідній із Хмельниччиною області розшукують підлітка
На Хмельниччині мати залишила малих дітей, а сама розважалася з сусідом та його друзями
На Хмельниччині викликали поліцію через «Снікерс»
На Хмельниччині відеодокази спростували слова обвинуваченого
У сусідній із Хмельниччиною області умисно підпалювали спецобладнання «Укрзалізниці»
На Хмельниччині «спалився» водій із фейковим посвідченням

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX