Понад 214 мільйонів гривень отримали аптеки за ліки проти бронхіальної астми

Понад 214 мільйонів гривень отримали аптеки за ліки проти бронхіальної астми

На сьогодні до Державної програми реімбурсації включено 18 препаратів для лікування бронхіальної астми. Про це йдеться на сайті Уряду.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі понад 235 мільйонів людей хворіють на бронхіальну астму. Ця хвороба є найпоширенішим хронічним захворюванням серед дітей шкільного віку.

Астма є проблемою для систем охорони здоров’я усіх держав світу. Навіть із високим рівнем життя громадян. Показники захворюваності у різних країнах світу сягають від 1 до 18 %. Однак понад 80 % випадків смерті внаслідок бронхіальної астми трапляються у країнах з низьким і середньо-низьким рівнем доходу.

В Україні ліки проти бронхіальної астми включено до Державної програми реімбурсації. Це істотно знижує фінансовий тягар на пацієнта та його родину.

Ліки проти астми пацієнти можуть отримувати за програмою реімбурсації — безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні до програми включено 18 препаратів для лікування бронхіальної астми. Отримати їх можна за електронним рецептом від вашого лікаря в аптеці.

На сьогодні програмою скористалися майже 847 тисяч пацієнтів з бронхіальною астмою. Національна служба здоров’я України виплатила аптечним закладам за ліки проти бронхіальної астми понад 214 млн грн.

Найчастіше пацієнтам виписували ліки, що містять діючі речовини сальбутамол та будесонід. Лікар в електронному рецепті вказує назву діючої речовини, а не торгову назву ліків. Лікарський засіб від певного виробника пацієнт може обрати сам.

Не варто боятися діагнозу бронхіальної астми. На сьогодні ця хвороба дуже ефективно лікується. Сучасні методи лікування дозволяють хворим контролювати свій стан здоров’я. Та вести абсолютно нормальний спосіб життя.

Дуже важливо вчасно діагностувати бронхіальну астму. Основна небезпека перебігу астми у тому, що на ранніх стадіях напад проходить сам собою. Люди не звертають на це уваги, бо бояться діагнозу «астма». Якщо не звернутися до лікаря і не розпочати вчасно лікування, запалення бронхів прогресує, підвищується гіперреактивність легень, що призводить до зниження їх функції. У легенях розвиваються незворотні зміни, які потребують більш об’ємної, комплексної терапії.

Тож ми закликаємо кожного українця проходити профілактичні медичні огляди. Та бути на постійному зв’язку зі своїм сімейним лікарем.

На первинній ланці для пацієнта з підозрою або підтвердженим діагнозом бронхіальна астма безоплатними є такі послуги:

  • супровід та спостереження;
  • направлення до вузького спеціаліста — пульмонолога, алерголога — за потреби;
  • направлення на проведення лабораторних досліджень та інструментальних обстежень — за потреби;
  • призначення лікарських засобів за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Якщо у пацієнта лікар первинки діагностував бронхіальну астму, то він може підібрати необхідну схему лікування.

Бронхіальна астма потребує постійної уваги. Якщо пацієнт припиняє терапію, приступи знову повертаються, і вже наступного разу для їх лікування потрібна більш «важка» терапія чи навіть реанімаційні заходи. Важливо своєчасно звернутися до лікаря, зробити обстеження, ретельно виконувати призначення лікаря. У жодному разі не припиняти лікування самому.

Астму не можна вилікувати, але її можна контролювати. І тоді пацієнт може жити нормальним життям: працювати, навчатись, займатися спортом, спокійно спати вночі та уникати більшості нападів захворювання.

Довідково

Астма є гетерогенним захворюванням і характеризується хронічним запаленням дихальних шляхів. Перебіг хвороби супроводжується респіраторними симптомами — свистячим диханням, задишкою, скутістю у грудній клітці та кашлем.

При астмі напад задухи може зумовити навіть незначний вміст у повітрі подразнювальних сполук. Тому її часто вважають ще й алергічним захворюванням.

Типовими ознаками астми є наявність більше одного із цих симптомів — хрипи, утруднене дихання, кашель, скутість грудної клітки. Симптоми хвороби часто погіршуються вночі або під ранок, змінюються в часі й за інтенсивністю. Симптоми провокуються вірусними інфекціями (застудою), фізичними вправами, впливом алергенів, змінами в погоді, сміхом або такими подразниками, як вихлопи автомобільних газів, тютюновий дим, сильні запахи.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Із 1 березня відбудеться індексація пенсій
Діарея: симптоми, причини та методи лікування
Холодні батареї? Вимагайте відшкодування! Уряд затвердив Порядок перерахунку вартості комунальних послуг
Всесвітня продовольча програма підтримує шкільне харчування на Хмельниччині
Еректильна дисфункція: подробиці та методи лікування
Верховна Рада легалізувала медичний канабіс: що зміниться для українських пацієнтів?

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX