Коронавірус у медиків: хворобу прирівняють до нещасного випадку

Коронавірус у медиків: хворобу прирівняють до нещасного випадку

Порядок, умови і критерії встановлення інвалідності для медпрацівників у зв’язку з захворюванням на COVID-19 не потребують внесення додаткових змін у законодавство України. Про це йдеться на сайті МОЗ.

— Коронавірусна хвороба прирівнюється до нещасного випадку на виробництві і внесена до переліку професійних захворювань, що визначено відповідними нормативними документами. Критерії встановлення інвалідності в Україні регламентує постанова Кабінету Міністрів № 1317 від 3 грудня 2009 року «Питання медико-соціальної експертизи» і відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я України № 561 від 5 вересня 2011 року “Про затвердження інструкції про встановлення груп інвалідності, — зазначила заступниця Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак.

Також заступниця Міністра додала, що порядок і критерії встановлення стійкої втрати професійної працездатності регламентуються ще одним наказом МОЗ № 420 від 05.06.2012 «Про затвердження Порядку та Критеріїв встановлення МСЕК ступеня стійкої втрати працездатності у відсотках працівникам, яким заподіяно ушкодження здоров’я, пов’язане з виконанням трудових обов’язків», який містить у собі усі можливі ускладнення та види порушення функцій, що можуть виникнути внаслідок захворювання на COVID-19, зокрема, ураження легень, серця, нирок, головного мозку та інших. Усі перелічені нормативні акти є універсальними щодо будь-яких нозологій.

— Отже, у разі надходження експертного повідомлення про виявлення коронавірусної хвороби у медичного працівника проводиться розслідування гострого професійного захворювання і складається акт про нещасний випадок на виробництві, який видається підприємством медпрацівнику. І один з екземплярів зазначеного акту направляється у територіальне відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування і забезпечує стовідсоткову оплату листка непрацездатності (незалежно від трудового стажу) та трудові виплати хворому, — наголосила заступниця міністра.

Ірина Микичак зазначила, що за умови ускладненого перебігу коронавірусної хвороби, хворий (з числа медичних працівників) має скеровуватися на медико-соціальну експертну комісію для встановлення групи інвалідності чи відсотка втрати професійної працездатності.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



COVID та грип відступають. Що після них?
На Хмельниччині медики борються за життя жінки, яку побив співмешканець
Обставини смерті 5-річного хлопчика у сусідній із Хмельниччиною області встановлює поліція
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
«І буде весна!»: На Хмельниччині погасили нову поштову марку
Стоматологиня з Шепетівки хоче, аби всі ідеально чистили зуби

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX