У Шепетівці створили організацію, яка опікується безпритуль­ними чотирилапими

У Шепетівці створили організацію, яка опікується безпритуль­ними чотирилапими

Безпритульні тварини в Шепетівці, вочевидь, ще не скоро отримають свою домівку. Адже про притулок для чотирилапих безхатьків міська влада Шепетівки говорила кілька років поспіль. Однак, як-то кажуть, віз і нині там, а тих, хто страждає від тварин, щороку більшає. Відтак, рятувати ситуацію взялася громадська організація із назвою «Добрі серця «Шепетівка».

Минулоріч шукати тих, кому небайдужа доля собак, взялася активістка Евеліна Катрук.

— Ідея створити громадську організацію, яка буде опікуватися безпритульними собаками, виникла 2 жовтня 2019 року, — пригадує пані Евеліна. — Тоді я побачила пост у фейсбуці про собак Шепетівки, а точніше, прочитала в коментарях думку про необхідність притулку в місті. Згадавши деякі попередні пости на цю тему протягом останніх 2-х років, я вирішила, що можна спробувати створити ГО. Наступного дня я у фейсбук-спільнотах Шепетівщини розмістила пост-заклик до об’єднання навколо цієї ідеї. Орієнтовно через добу мені подзвонив перший охочий і ми з ним створили вайбер-групу. Пізніше додали посилання на неї у пост і почали «зустрічати» охочих приєднатися.

Наразі вайбер-спільнота налічує близько 70 учасників: тут юристи, ветеринари, кінологи та просто небайдужі містяни. Однак активну участь беруть лише з десяток-півтора людей.

Інтернет-магазин ЗООмапа пропонує широкий асортимент сухіх кормів для собак. За привабливу ціну ви зможете підібрати збалансований корм, враховуючи різні параметри, такі, як порода, вік, активність тварини тощо. Також можна звернутися за консультацією безпосередньо до директора магазину.

Офіційно свою роботу громадська організація розпочала вже напередодні нового року — 26 грудня. Серед основних напрямків діяльності — сприяння створенню муніципального притулку для тварин та подальше його патронування, допомога в зменшенні чисельності безпритульних чотирилапих та їх безпечне співіснування з людьми.

У Шепетівці створили організацію, яка опікується безпритуль­ними чотирилапими

— Нашою метою є створення таких умов у місті, за яких безпритульні тварини будуть під повним контролем та в повній безпеці, — пояснює співрозмовниця.

Наразі громадська організація займається відловом собак та їх стерилізацією. Працюватиме вона за принципом «ВСП» — відлов-стерилізація-повернення. Цю програму активісти запозичили в містах, що вже мають позитивний досвід у цьому напрямку. Відтак, сподіваються, що це таки врятує «собачу демографічну ситуацію».

У Шепетівці створили організацію, яка опікується безпритуль­ними чотирилапими

Вартує одна стерилізація та перетримка собаки недешево: від 500 до 900 гривень. Оскільки організація неприбуткова, власні кошти жертвують її учасники. Також допомогу надають ті, кому зовсім небайдужа доля чотирилапих безхатьків.

Лише за місяць існування ГО волонтерам вдалося простерилізувати 10 безпритульних собак жіночої статі. Це означає, що, як мінімум, понад сотня цуценят вже не з’явиться цьогоріч на вулицях міста.

Розпізнати цих собак дуже просто: вони мають своєрідну позначку — помаранчеву кліпсу у вусі.

У Шепетівці створили організацію, яка опікується безпритуль­ними чотирилапими

Окрім стерилізації, ці тварини також отримали всі необхідні щеплення, зокрема, проти сказу.

Пізніше активісти каструватимуть і найактивніших псів.

— Якщо безпритульна собака агресивна — це не означає, що вона така завжди, — каже пані Евеліна. — Постійно злих собак добродії не підгодовують. Швидше за все, вони під гормональним впливом, пов’язаним із функцією розмноження. Ветеринари зазначають, що стерилізовані та кастровані собаки менш схильні до агресії. А самки стають спокійнішими та не збирають навколо себе збуджених зграй — «собачі весілля». Тобто наша програма направлена на забезпечення безпеки жителів нашого міста. Звісно, цей шлях некороткий, але він гуманний і дієвий!

У Шепетівці створили організацію, яка опікується безпритуль­ними чотирилапими

Серед інших способів зменшення кількості тварин на вулицях міста — прилаштування їх у добрі руки. Однак, активісти зазначають, що неохоче беруть додому навіть маленьких цуценят, що вже казати про дорослих.

У Шепетівці створили організацію, яка опікується безпритуль­ними чотирилапими

Надалі ГО, окрім стерилізації тварин, планує проводити спеціальні тренінги, лекції для шепетівчан, на яких фахівці-кінологи будуть пояснювати, як діяти у випадках, коли собака проявляє агресію чи навіть нападає.

А поки що члени громадської організації готуються здійснити візит до Шепетівської міської ради, аби там почути пояснення про спроби впливу на ситуацію з безпритульними собаками з боку влади та про стан справ із обіцяним притулком.

Нагадаємо, нещодавно 69-річну шепетівчанку покусали безпритульні собаки. Минулоріч у Шепетівці кошти на стерилізацію собак збирали самотужки.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «У Шепетівці створили організацію, яка опікується безпритуль­ними чотирилапими»

  1. Дмитрий коментує:

    ДОБРИЙ ДЕНЬ! ХОЧУ ПРИЄДНАТИСЯ ДО Гр.Організації ДОБРІ СЕРЦЯ!
    Відпишіть мені на Емейл!avonmapik@gmail.com

  2. Зоя джеря коментує:

    Доброго дня я! З ким можна зв’язатися. В нас в Судилкові пропала собака. Було пару сигналів що може бути в Шепетівці. хто нам може допомогти?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині, щоб врятувати літнього чоловіка, викликали кінологів
На Шепетівщині у день весняного рівнодення виготовили «пташок Перемоги»
У громаді на Шепетівщині назвали головну причину зростання кількості безпритульних тварин
Волонтери з Ізяславщини виготовляють «лютих пташок»
Голова Хмельницької облради відзначила волонтера
«І буде весна!»: На Хмельниччині погасили нову поштову марку

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX