Чи допускатимуть дітей Шепетівщини без щеплень від кору до школи?

Чи допускатимуть дітей Шепетівщини без щеплень від кору до школи?

Із 13 по 24 травня на Хмельниччині проводиться імунізація дітей віком до 18-ти років та дорослих, що входять у групи ризику, які відвідують організовані колективи. Відтак, на базі КП КНП «Шепетівський центр ПМСД» утворено 6 мобільних бригад, які вакцинують дітей у дошкільних та шкільних навчальних закладах.

Чи допускатимуть дітей Шепетівщини без щеплень від кору до школи?

Дані заходи проводяться для того, аби зупинити або ж локалізувати спалахи кору в Хмельницькій області. Рекомендовані вони були Оперативним Штабом МОЗ України з реагування на ситуацію з поширення кору, як невідкладний захід для зниження захворюваності й смертності серед дітей віком до 18-ти років. В дію ці заходи введено рішенням штабу ТЕБ та НС від 11 квітня 2019 року і розпорядженням голови Хмельницької ОДА.

Під час сумісної наради медиків та освітян було порушено питання недопуску дитини в школу чи дитячий садочок.

— З’ясовуючи питання співвідношення норм статті 3 та статті 53 Конституції України, не можна не визначити пріоритетність забезпечення життя, здоров’я і безпеки людини над правом на освіту. Інтереси однієї особи не можуть домінувати над інтересами держави у питанні забезпечення безпеки життя і здоров’я її громадян. Право однієї особи на освіту закінчується там, де починається право колективу на забезпечення безпеки життя та здоров’я, — про це на одному з тренінгів заявив Олег Юдин, адвокат, член комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України.

Цьогоріч у Шепетівському районі на кір вже захворіло 174 жителя. А за час масштабного спалаху кору, що триває із літа 2017 року, захворіли 100 тисяч українців, 36 осіб померли.

— Наразі на базі Шепетівського Центру ПМСД утворено 6 виїзних мобільних бригад, які вакцинуватимуть дітей віком до 18-ти років у закладах освіти. У кожну бригаду входять 1 лікар і 2 вакцинатора. Усі вони пройшли відповідне навчання, яке організувало ЮНІСЕФ та ВООЗ, — розповідає заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства Лілія Гнатюк.

Також вакцинуватимуть і дорослих, що знаходяться у групі ризику: медичні та немедичні працівники закладів охорони здоров’я, працівники навчальних закладів, студенти.

Однак, щеплення робитимуть лише тим, хто не отримав жодної вакцини проти кору, або ж в анамнезі зазначено лише одну дозу.

У закладах освіти імунізацію проводитимуть лише після інформованої згоди та з дотриманням «холодового ланцюга».

— Освітні заклади, як місце для щеплень, обрали невипадково, — каже Лілія Борисівна. — Адже поліклініку відвідують не всі діти, а от навчальні заклади — 99 %. До того ж, без підтримки освітян успішно провести додаткові заходи надто важко.

Втім, отримати вакцину проти кору можна й самостійно у закладах охорони здоров’я. Також варто пам’ятати, що додаткові заходи з імунізації не скасовують планові щеплення.

Сьогодні, 20 травня вакцинування проводили в НВК № 3 (7-ма школа). Відтак, щеплення робили не лише учні закладу, а й їх наставники.

Чи допускатимуть дітей Шепетівщини без щеплень від кору до школи?

До слова, більшість із них перед вакцинацією здавали аналізи, аби визначити, чи є в них імунітет проти такого страшного захворювання як кір.

Відтак, медики просять відповідально ставитися до свого здоров’я та провести щеплення проти кору.

Довідково

Законною підставою для недопуску дитини в школу чи дитячий садочок є стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Водночас стаття 53 Конституції України говорить: «Кожний має право на освіту». Стаття 3 Конституції України передбачає, що «Людина, її життя і здоров’я, честь та гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю». У статті 46 КЗ про працю зазначено: відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння; відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


3 коментарі до статті «Чи допускатимуть дітей Шепетівщини без щеплень від кору до школи?»

  1. А як це можна заставити робити імунізацію, тим паче як я зрозуміла без дозволу батьків?

    • Гончарук Любов коментує:

      У зак­ла­дах ос­ві­ти іму­ні­за­цію про­во­ди­ти­муть ли­ше піс­ля ін­формо­ва­ної зго­ди. Про це йдеться у статті.

  2. Юлія Горячова коментує:

    а мені ще цікавіше почути як можна робити прививки у школі ,якщо пів класу горло болить то температура то ще якісь болячки,вони ж один з одним спілкуються,кінець року навчального ,приходять до класу і здорові і хворі бо батьки відправляють контрольні писати оцінки виправляти?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Шаблістка із Шепетівщини – бронзова призерка Кубка світу
В одній із громад Шепетівщини до бюджету не надійшло майже 7,5 млн грн земельного податку
У Шепетівці стартував цікавий проєкт із рослинництва: що про це відомо
На Донеччині загинув снайпер із Шепетівщини
На Шепетівщині збирали представників служб таксі
На Запоріжжі загинув військовий із Шепетівщини

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX