Замість штучних квітів — живі насадження: шепетівчани готуються до Провідної неділі

Замість штучних квітів — живі насадження: шепетівчани готуються до Провідної неділі

Перед Великодніми святами та Провідною неділею шепетівчани масово кинулися прибирати та впорядковувати могилки своїх рідних. Вшановують пам’ять померлих уже традиційно штучними квітами. Однак, цьогоріч чимало мешканців таки прислухаються до порад екологів, і надають перевагу живим квітам та вічнозеленим рослинам.

Найкращим чином оформити ділянку, квітник чи клумбу — це придбати цибулини квітів у інтернет-магазині «Світ рослин» за адресою https://svitroslyn.ua/catalog/lukovichnye-tsvety. Обираючи серед великого розмаїття кольорів, форм та розмірів, можна не тільки надати індивідуальності квітнику, а й виразити певні емоції чи настрої. А так, як цибулинні квіти бувають «весняні» та «осінні», втілити свій задум можна у будь-яку пору року.

Щорік після прибирання на кладовищі лежать тонни сміття: пластикові квіти та вінки. Відтак, екологи застерігають, що це в подальшому може спровокувати екологічну катастрофу. Адже утилізувати такі відходи практично неможливо. Наприклад, пластик розкладається сотні років. А після його спалювання у повітря виділяється діоксин та інші токсичні речовини, що призводить до все частіших випадків розвитку онкологічних захворювань.

Хоч і коштує таке задоволення недешево, втім, охочих придбати мертву «красу» вистачає. Біля ринку вздовж тротуару, як-то кажуть, на будь-який смак та гаманець можна придбати все, що впаде в око. В середньому ціна на букет квітів складає від 40 до 180 гривень.

Замість штучних квітів — живі насадження: шепетівчани готуються до Провідної неділі

— Штучні квіти не вимагають будь-якого догляду, та й виглядають привабливіше, — каже шепетівчанка Оксана. — Скільки пам’ятаю, купували їх. Це вже — традиція. Та й що це за поминки без них? Прикрасити могилки ж треба…

Однак, таку думку поділяють не всі. Серед них і продавці, які проти штучного, однак, відмовитися торгувати ними не можуть. Адже за період свят таки заробляють добрячу копійчину.

— Я — противниця штучних квітів, — говорить жінка, яка ними торгує. — Вважаю, що найкраще на могилках садити живі квіти. Однак, бізнес є бізнес.

На щастя, чимало свідомих шепетівчан таки обирають багаторічні рослини.

— Цього року частіше люди купують живі квіти на кладовище, — розповідає продавчиня квіткового магазину Юлія. — Обирають кожен на свій розсуд: одних «килимки» цікавлять, інших — квіти. Думаю, що краще посадити рослину, ніж оту пластмасу. Від тих квітів лише купа сміття потім…

Замість штучних квітів — живі насадження: шепетівчани готуються до Провідної неділі

У попиті найбільше багаторічні насадження. Їхня середня вартість — 20 гривень. Однорічні — дешевші. Ціни коливаються від 5 гривень.

В іншій торговій точці теж справжній ажіотаж навколо живих квітів. Тут навіть черги вишикувалися.

Замість штучних квітів — живі насадження: шепетівчани готуються до Провідної неділі

— На кладовище беруть чорнобривці, петунії, маргаритки, квітучі бегонії, ромашки, пом’яки, — розповідає власниця квіткового магазину пані Наталія.

Насадження обирають виважено.

— Звісно, простіше купити штучні квіти, — каже Галина, яка обирала рослини в горщиках. — Живі квіти потребують догляду. Але хіба наші близькі цього не заслуговують? Для чого їм мертві квіти? До того ж, коли посадиш на кладовищі їх, треба буде частіше навідуватися на могилки, поливати. А це — зайвий привід згадати тих, кого вже нема з нами, а не тільки у Провідну неділю. Хоча, можна придбати й такі, які не потребують особливого догляду.

Відмовитися від штучних квітів щороку закликають і священики. Кажуть, що це не потрібно померлим. Найкраще вшанувати їх молитвою. Як прикрасу можна використовувати живі насадження — вони є символом вічного життя.

Читайте також:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Замість штучних квітів — живі насадження: шепетівчани готуються до Провідної неділі»

  1. Oleg Shkiper коментує:

    Живые цветы требуют ухода,уход можем дать в Польше,Польша нам платит на жизнь,когда в городе прекратятся сокращения с производств из за повышения цен нечем платить зар.платы ?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Корисні поради: Як зберегти любов і пристрасть!
Славутчан закликають долучитися до прибирання території міста на двох локаціях
Оптові закупівлі квітів: підказки для гуртових покупців
оформлення-букетів
У Шепетівці виявили стихійне сміттєзвалище
Розмноження бірючини саджанцями та особливості догляду за рослиною

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX