У травні або зменшиться вартість газу, або зміниться керівник Нафтогазу

У травні або зменшиться вартість газу, або зміниться керівник Нафтогазу

Ще 9 квітня 2019 року НАК «Нафтогаз України» звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням скасувати затверджене ним Положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО), яке вимагає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести відповідні зміни до нього.

Наразі для Нафтогазу є обов’язковим виконання вимог постанови КМУ № 867 від 19.10.2018, яка затверджує Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

Це Положення, зокрема, визначає, що ціна Нафтогазу на газ для роздрібних постачальників газу для населення, виробників теплової енергії та інших захищених категорій споживачів з 1 травня 2019 року піднімається на 15 % до рівня 7184,8 грн за 1000 куб. м (без урахування ПДВ та витрат на транспортування і розподіл).

При цьому ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за тис. куб. м з ПДВ, або на 27 % нижче ціни, розрахованої згідно вимог Кабінету Міністрів.

— Нафтогаз неодноразово звертався до Уряду з проханням скасувати постанову № 867, або привести встановлену нею ціну до рівня ринкової. Без такого рішення Кабінету Міністрів Нафтогаз не має права самостійно зменшувати вартість ресурсу, який вона постачає роздрібним постачальникам газу, виробникам тепла та іншим споживачам, які підпадають під дію Положення про ПСО. Порушення цього Положення загрожує компанії та її посадовим особам як відповідальністю за порушення Ліцензійних умов постачання природного газу, так і відповідальністю за кримінально карані правопорушення, — зазначає Департамент з комунікацій НАК «Нафтогаз України».

Вже 17 квітня під час засідання Кабінету Міністрів України Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман висловив стурбованість нахабством державної компанії НАК «Нафтогаз України», яка «спілкується» зі своїм акціонером — українським народом — мовою шантажу.

Газовий монополіст всіма можливими шляхами добивається підняття ціни на газ для українців. Але кон’юнктура на ринку газу в Україні і в світі демонструє зниження ціни. Тому Уряд 3 квітня 2019 року прийняв Постанову № 293, якою зобов’язав Нафтогаз продавати газ населенню дешевше.

Відповідно до документу, державна компанія НАК «Нафтогаз України», зобов’язана з травня знизити ціни на газ для населення. Якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не може платити більше.

На переконання юристів Міністерства енергетики та вугільної промисловості, для того, щоб продавати газ населенню дешевше, так зване ПСО (покладання спеціальних обов’язків) відміняти не обов’язково. Адже стаття 11 Закону України «Про ринок природного газу» не обмежує повноважень Уряду щодо кількості актів, які мають бути прийняті стосовно покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку.

— До 24 квітня «Нафтогаз» має повідомити всім українцям, що ціна газу з 1 травня буде нижчою за 8,55 гривень/куб. м. Мені набридло, як і мільйонам українців, коли приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за національні інтереси всіх українців. Рішення Уряду мають виконуватися. Якщо цього не станеться, я ініціюю відставку глави правління «Нафтогазу» і прохатиму Уряд підтримати мою пропозицію, — сказав Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України.

Наступного дня, 18 квітня, на сайті Уряду з’явився коментар Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, мовляв, всі підстави для зниження цін на газ для населення з 1 травня — і економічні, і юридичні — є. І Уряд прийняв низку рішень, які зобов’язують НАК «Нафтогаз України» знизити ціну для споживачів, передусім, для населення.

— Треба виконати постанову Уряду, і з 1 травня опустити ціну на газ. Якщо менеджмент НАК «Нафтогаз України» цього не зробить, значить він є нечесним. А якщо це так, то я вже казав: поставлю питання про звільнення керівника (НАК «Нафтогаз України») на наступному засідання Уряду. Їм (НАК «Нафтогаз України») потрібно перестати крутити цією темою у такому цинічному варіанті, — наголосив Володимир Гройсман.

Він додав, що НАК «Нафтогаз» — державна компанія, і Уряд поважає ті принципи корпоративного управління, які там запроваджені. Але якщо в самій компанії ці принципи не поважають, то ситуацію треба виправляти.

— Підстави для зниження ціни є, — сказав Володимир Гройсман. — Грати зі мною у «кішки-мишки» несерйозно і безперспективно. Якщо вони (керівники НАК «Нафтогаз України») введуть в оману громадян, то це буде покарано.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Через атаку шахедів у 30 населених пунктах Хмельниччини відсутнє електропостачання
В Україні створюють інформаційну систему щодо військовополонених
Подорожчання води: коли чекати зміни тарифів?
Із 1 березня відбудеться індексація пенсій
На Шепетівщині учні однієї з гімназій вчитимуться без дистанційки
30 мільйонів громадян — це нова реальність. Як Україні уникнути найбільшої в історії демографічної катастрофи

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX