Як зробити манікюр без ризику для здоров’я?

Як зробити манікюр без ризику для здоров’я?

У Шепетівці працює понад 20 перукарень, в яких можна зробити манікюр та педикюр. А ще десятки майстрів надають ці послуги в домашніх умовах, коли санітарні вимоги взагалі не контролюються. Держспоживслужба нагадує правила, які варто дотримуватися, обираючи майстра. Адже головне у манікюрі не форма нігтів, колір чи дизайн, а — безпека.

У манікюрному салоні відвідувача можуть очікувати ряд самих різних небезпек: порізи, недостатня дезінфекція шкіри рук і інструментів, відсутність дезінфекції в принципі, травми нігтьових пластин через недосвідченість майстра, неякісні дешеві матеріали, які елементарно псують нігті. Наслідки такого недбалого ставлення можуть бути просто катастрофічними: гепатит, сифіліс, грибкові інфекції — і це тільки мала частина захворювань, якими можна заразитися під час звичайнісінької манікюрної процедури. Наприклад, для того, щоб заразитися гепатитом С, досить невеликої ранки, причому хвороба може роками не проявляти себе.

На що слід звертати увагу під час візиту до манікюрного салону або приватного кабінету?

  • При відвідуванні салону, насамперед, необхідно звертати увагу на санітарно-гігієнічний стан приміщення.
  • Зовнішній вигляд і робоче місце майстра свідчать про те, наскільки в цьому закладі дотримуються вимог санітарних норм.
  • Звертайте увагу на санітарний стан робочого місця, наявність рукавичок разового використання і антисептиків, на те, чи обробив майстер перед манікюром робоче місце, руки і пилочки.

Перш з все, майстер має обов’язково продезінфікувати руки клієнту та обробити руки собі, навіть якщо працює в рукавичках. Адже у попереднього клієнта могли бути порізи на руках чи мікро тріщини, через контакт із якими можна заразитися як самому, так наразити на небезпеку людину, яка прийшла на манікюр.

Пилочка, якою роблять манікюр, в ідеалі має бути одноразовою. На продезінфіковану металеву основу для кожного клієнта наклеюють спеціальний абразивний папір, який можна використати лише раз. Неприпустимо, коли однією пилочкою роблять манікюр усім відвідувачам. У такому разі попросіть майстра завести для вас окрему пилочку чи придбайте собі індивідуальну.

І, звичайно, найголовніше — це інструменти. По-перше, краще, щоб вони були повністю з металу (без іржі), оскільки наявність дерев’яних або пластикових частин ускладнює процес дезінфекції. По-друге, після стерилізації інструменти повинні зберігатися в спеціальних крафт-пакетах або лотках, розкривати які майстер повинен тільки у присутності клієнта.

Не кожен цікавиться, як простерилізовані інструменти, з якими працює спеціаліст. Не соромтеся запитати у майстра, які етапи дезінфекції та знезараження пройшли інструменти: клієнт має повне право запитати в майстра, як і скільки стерилізують інструменти, якими робитимуть манікюр чи інші процедури.

Всі інструменти для манікюру після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати.

Ці три етапи виконуються саме в такій послідовності та не замінюють один одного. Тому персонал повинен мати не менше 2-х комплектів інструментів для почергового їхнього знезаражування.

Для дезінфекції інструментарію дозволяється використання дезінфекційних засобів, які мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, виключно відповідно до методичних вказівок по їхньому застосуванню. Процентне співвідношення і час експозиції встановлюються у відповідності з інструкцією щодо застосування даного препарату. Допускається застосування засобів, призначених для одночасної дезінфекції і стерилізації.

Для проведення стерилізаційної обробки в перукарні допускається використання стерилізаторів, працюючих за методом термічної, ультразвукової або комбінованої стерилізації, а також засобів, призначених для стерилізації інструментарію. Стерилізація проводиться згідно з інструкцією по використанню, затвердженою МОЗ України.

Санітарно-протиепідемічний режим, вимоги до проведення перукарських робіт і правила особистої гігієни персоналу перукарень регламентуються ДСПіН 2.2.2.022-99 «Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів».

Дотримання правил гігієни під час манікюру — це запорука здоров’я як клієнта, так і самого майстра.

Читайте також:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Які матеріали має мати майстер для перманентного макіяжу?
Чищення зубів
Як правильно вибрати перукарське крісло для вашого салону
Чому у Львові варто зупинятися в готелі «Швейцарський»
Як зробити волосся гладким і блискучим?
Асортименти столів для манікюру

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX