П’ять українських фільмів на різдвяні свята

П’ять українських фільмів на різдвяні свята

Довгі зимові вечори на різдвяних канікулах — ідеальний час, щоб нарешті подивитись українські кіноновинки останнього року. У 2018-му їх було чимало — аж 39 фільмів. Центр громадського моніторингу та контролю підібрав найцікавіші та найбільш резонансні стрічки.

«Скажене весілля»

Комедія режисера Влада Дикого гарантовано забезпечить гарний настрій на свята. Адже фільм є кумедною сумішшю живих сімейних історій з одвічним конфліктом — протистоянням нового і старого. Одну з головних ролей у стрічці зіграв популярний ведучій Юрій Горбунов, а саундтрек до фільму записали Олег Винник і Потап.

Фільм вийшов у прокат на початку жовтня 2018 року й майже одразу став рекордсменом національного прокату. У кінотеатрах його переглянули понад 650 тисяч глядачів. Тож фільм став по-справжньому прибутковим: за неповні 3 місяці прокату приніс своїм творцям майже 55 млн грн.

Цікаво, що компанія-виробник, яка отримала 1 млн 175 тисяч грн держпідтримки, повернула кошти Держкіно після успіху фільму.

«Донбас»

«Донбас» Сергія Лозниці як найбільш неоднозначний і титулований фільм цього року однозначно варто побачити. Він показує реальні випадки із життя сучасного Донбасу, передаючи ментальність і «культуру» цього регіону. Сюжет такий абсурдний і трагікомічний, що схожий на колекцію карикатур, зазначають критики. Однак саме в цьому ховається і головна принада фільму — це не перебільшення, а справжнє життя. На думку кіноекспертів, фільм може викликати дуже різноманітні емоції, але точно не залишить нікого байдужим.

— Для глядача, здатного до критичного мислення, «Донбас» стає дієвою пігулкою від безпринципності та сепаратистських настроїв, і це, укупі з каннською нагородою та довершеною драматургією, робить стрічку Лозниці не тільки найкращим українським фільмом року, а й одним із найвидатніших фільмів незалежної України, — вважає Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер «UA: Культура».

Фільм створила компанія «Артхаус Трафік», і майже 40 % виробництва профінансувало Держкіно. Світова прем’єра відбулася 9 травня 2018 року на Каннському фестивалі, де стрічка отримала приз за найкращу режисуру у програмі «Особливий погляд».

«Позивний «Бандерас»

Назва цієї стрічки говорить саме за себе. На відміну від «Донбасу» Лозниці, «Позивний «Бандерас» Зази Буадзе є типовим бойовиком. Фільм заснований на щоденниках нацгвардійця Сергія Башкова з позивним «Індіанець» та розповідях воїнів АТО. У центрі сюжету — розвідник «Бандерас», який, немов голлівудський Рембо, перемагає ворожих диверсантів.

Одразу після прем’єри фільму, що відбулась перед Днем захисника України, про стрічку написали безліч журналістів, письменників і навіть політиків. Більше того, рекламу фільму зробив Президент України Петро Порошенко, опублікувавши на своїй сторінці у Facebook саундтрек до неї. «Пишаюся, що за підтримки держави створюється патріотичне, якісне кіно, на яке глядач іде із задоволенням», — прокоментував глава держави.

Багато критиків зазначили, що фільм має дуже важливу просвітницьку роль і нарешті створює образ «українського героя». Тож «Бандерас», хоч і не став масовим кіно, але заслужено увійшов до десятки українського прокату цього року.

«Дике поле»

Фільм Ярослава Лодигіна є екранізацією роману культового письменника і поета Сергія Жадана «Ворошиловград», що вийшов друком 2011 року. Роман перекладений 13 мовами і має багато прихильників в Україні, які з нетерпінням чекали на його кіноверсію.

Дія стрічки, як і двох попередніх, відбувається на сході нашої країни. Її головний герой — Герман — повертається у рідне містечко і потрапляє у вир пригод. Критики вважають, що Лодигіну вдалося зацікавити глядачів: «Дике поле» — атмосферний фільм, який ні на секунду не перестає бути цікавим завдяки строкатим персонажам і пострадянському менталітету головних героїв», — розповів редактор Moviegram Юрій Самусенко.

У національний прокат фільм вийшов на початку листопада 2018 року. Наполовину його виробництво профінансувало Держкіно.

«Викрадена принцеса»

Одним із найуспішніших українських проектів 2018 року став 3D-анімаційний фільм Олега Маломужа «Викрадена принцеса», що вийшов у прокат у березні. Мультфільм створений за мотивами «Руслана і Людмили» Олександра Пушкіна і розповідає про Київ часів відважних воїнів, чарівних принцес і могутніх чаклунів.

В українському прокаті «Викрадену принцесу» переглянули майже півмільйона глядачів. Крім того, автори фільму продали права на показ у понад 50 країн світу. Найбільшу прихильність публіки мультфільм здобув у Польщі, Румунії, Туреччині та Мексиці.

Як і решта згаданих фільмів, «Викрадена принцеса» отримала фінансову підтримку від Держкіно. А загалом 2018 року держава профінансувала виробництво 78 фільмів на загальну суму 1 млрд грн. Тож наступного року українців чекає ще більше цікавих фільмів.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Як орендувати автомобіль в Україні
Оренда автомобіля Ужгород: Зручність та Надійність з Payless
У Шепетівці відбудеться кінопоказ фільму, в якому знялися спецпризначенці з Хмельниччини
На Хмельниччині скасоване побачення коштувало чималих грошей кавалеру
Автомобиль для бизнеса в аренду: достоинства и нюансы
Дія фільмів відбувається в казино: 5 фільмів для любителів азартних ігор

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX