Досвід не потрібен: роботи для новачків стало більше

Досвід не потрібен: роботи для новачків стало більше

Українські працедавці все частіше готові брати на роботу кандидатів без досвіду. Це показує статистика кадрового порталу grc.ua. Кількість пропозицій роботи для тих, хто лише починає кар’єрний шлях чи шукає роботу у новій для себе професії, збільшується відчутними темпами.

У липні вакансії для спеціалістів без досвіду та студентів витіснили з другого місця рейтингу найбільш затребуваних професій ІТ-сферу. У загальній структурі ринку праці вакансії для спеціалістів без досвіду займають 12,7 % від усіх актуальних. Це є дуже непоганим результатом, адже сфера IT міцно трималася на 1–2 місці рейтингу впродовж багатьох років.

Наразі роботодавцям потрібно більше новачків, ніж «айтішників». Чому ж так сталося? Одна з причин полягає в тому, що власники компаній проводять оптимізацію своїх бізнесів, тобто шукають способи економити. Їм простіше найняти недорогого фахівця без досвіду та навчити його необхідним знанням та навичкам на практиці, ніж приймати в штат спеціаліста з високою заробітною платою. Ще однією причиною є те, що сфера ритейлу активно відновлює пошук персоналу. Збільшення кількості вакансій у цій сфері відбувається значними темпами, які перевищують динаміку у інших сферах.

Досвід не потрібен: роботи для новачків стало більше

Проте і активність пошукачів без досвіду значно збільшилася у останні місяці. До війни на одне робоче місце у цій категорії претендувало 5–8 осіб. З квітня конкуренція між кандидатами без досвіду роботи складала вже від 14 до 15 осіб на одне робоче місце. У серпні знайти роботу фахівцю без досвіду стало ще важче. На одну вакансію претендує вдвічі більше — 28 пошукачів. Ця тенденція пояснюється тим, що у період кризи, яку переживає український ринок праці, пошукачі часто стикаються з проблемами у працевлаштуванні. Не маючи змогу влаштуватися на роботу у своїй професії, працівники переходять у інші сфери та намагаються влаштуватися на позиції, які не потребують досвіду роботи.

Що пропонують роботодавці

Почнемо з грошового питання. Прогнозовано, кандидатам без досвіду більшість роботодавців пропонують невисоку заробітну плату. Хоча не обійшлося і без приємних винятків. Отже, статистика така:

  • 6 000–9 100 грн пропонують 47 % роботодавців;
  • 9 100–12 200 грн (35 %);
  • 12 200–15 300 грн (10 %);
  • 15 300–18 300 грн (5 %);
  • понад 18 300 грн (3 %).

У середньому пропонована заробітна плата для фахівців без досвіду є значно нижчою, ніж середня зарплата серед всіх вакансій у липні (22 460 грн, за даними grc.ua).

Зате роботодавці часто пропонують зручний графік роботи. Працювати класичний повний день вимагає лише 34 % з них. На гнучкий графік можна розраховувати в 36 % випадків, на змінний графік роботи — у 29 %. Можливість працювати дистанційно вказана лише в 1 % актуальних вакансій. «Дистанційка» є рідкісним явищем тому, що найчастіше фахівців без досвіду беруть на посади, які вимагають фізичної присутності. Детальніше — далі.

ТОП-10 найпопулярніших професій

Беззаперечним лідером є сфера ритейлу: на продавців припадає 40 % актуальних вакансій. Торгівля завжди потребувала великої кількості працівників, включно з новачками. «Срібло» утримують оператори АЗК (17 %). П’ятірку лідерів замикають три професії зі сфери сервісу та роботи з клієнтами: таємний покупець (13 %), таємний перевіряючий (8 %), менеджер з продажу (3 %).

Друга п’ятірка виглядає наступним чином:

  • фахівець WMS систем (3 %);
  • адміністратор торгового залу (3 %);
  • оператор-касир банку (2 %);
  • координатор проектів (2 %);
  • офіціант (2 %).

Цей список мало кого здивує. Тут немає критично важливих професій, які вимагають наявності особливих навичок (лікарі, інженери і таке інше). Зате є професії, які можна відносно швидко освоїти з нуля.

Найбільше вакансій для новачків розміщують столичні роботодавці (на Київ припадає 12 % вакансій). Захід відстає лише трішки: Львівська область — 10 %, Івано-Франківська область — 9 %. Віддаленість від лінії фронту дозволяє місцевим ринкам праці працювати більш-менш нормально. Хоча прикордонна Сумська область також тримає марку — 9 %. Замикає п’ятірку Дніпропетровська область — 6 %.

Дані були отримані в результаті аналізу бази вакансій і резюме кадрового порталу grc.ua у серпні 2022 року.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Освітяни з Житомирщини переймали досвід у колег зі Славутської громади
У Нетішині не знайшлося претендентів на посаду у виконкомі: термін подачі заяв продовжили
Хмельницька область на Jooble: тенденції відновлення та популярні вакансії
Із 1 січня скоротять кількість вакансій державної служби майже на 20 тисяч
Зростуть на третину. Урядовці прогнозують збільшення зарплат українців у найближчі роки
Що пропонує ринок праці Хмельниччини безробітнім

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX