Колишній чоловік чи дружина мають платити не лише аліменти

Колишній чоловік чи дружина мають платити не лише аліменти

«Крім аліментів, одному з батьків, який проживає окремо від сім’ї з дитиною чи має іншу родину, тепер доведеться брати участь нарівні з колишньою дружиною/чоловіком в оплаті додаткових витрат на дітей», — пояснюють фахівці Білогірського бюро правової допомоги.

Йдеться, зокрема, про оплату лікування дитини, а також гуртків та занять, спрямованих на розвиток її здібностей. Таке рішення виніс ВСУ. Після розлучення діти зазвичай залишаються з матір’ю, і від батька дуже складно отримати навіть аліменти, не кажучи вже про додаткові гроші. Призначена судом виплата повинна покривати все: і харчування, і одяг, і навчання, і інші витрати.

Верховний Суд України у своїй правовій позиції пояснив, що той з батьків, хто виховує дитину, може окремо вимагати виплат на лікування дитини, якщо воно було потрібно, і окремо — на її розвиток. Це може бути і плавання, і музична школа, і будь-які гуртки. Для підтвердження витрат досить надати копії рахунків і всіх чеків. Ці витрати повинні бути розділені порівну між обома батьками.

Зараз в Україні активно зростає кількість судових суперечок між розлученими батьками, і це пов’язане з погіршенням добробуту. Дорослі економлять на всьому і на дітях також. Тому позови на предмет аліментів і додаткових виплат на утримання дітей зростають у геометричній прогресії.

Зауважимо, що наразі в Україні реалізовується загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого — підвищити юридичну грамотність українців, сформувати нову правову культуру в суспільстві та навчити громадян захищати свої права.

Нагадаємо, що безкоштовні консультації з правових питань, роз’яснення законодавства (для всіх без винятку категорій громадян), а також безоплатні послуги захисту та представництва в суді (для незахищених категорій громадян) можна отримати у центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги. Дізнатися адресу найближчого до Вас центру чи бюро можна, зателефонувавши за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Що робити коли росте кісточка на нозі?
Депутат облради вимагав «відкати» за виділення допомоги для поранених воїнів
Комплексний підхід UADenta до лікування зубів
На Шепетівщині «гуляє» парвовірусна інфекція
Як відбувається діагностування причин безпліддя
Вади слуху: як сучасні технології змінюють життя

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX