Українські товари — за кордон: що і куди продавали у 2021 році?

Українські товари — за кордон: що і куди продавали у 2021 році?

Минулого року експорт українських товарів сягнув рекордних показників з 2012-го року — майже 70 млрд доларів. Найбільше Україна продала за кордон аграрної та металургійної продукції. Це — пшениця, жири та олії, а також електрообладнання, машини і механізми тощо. Не останню роль у збільшенні українського експорту відіграли нові міжнародні ринки. Детальніше про структуру українського експорту та перспективи збуту розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Рекордний експорт товарів

За інформацією Міністерства економіки, експорт товарів у 2021 році становив 68,24 млрд доларів. Це найбільший показник з 2012 року, коли сума сягнула 68,81 млрд доларів. Якщо порівнювати з 2020 роком, то вартість експорту зросла на 19,04 млрд доларів.

У Мінекономіки зазначають, що лідерами закордонних продажів стала продукція АПК та металургійної промисловості. До першої п’ятірки найпопулярніших товарів належать мінеральні продукти (8,42 млрд дол.), жири та олії тваринного і рослинного походження (7,05 млрд дол.), а також механічне й електрообладнання, машини та механізми (4,82 млрд дол.). Експорт готових харчових продуктів у 2021 році зріс на 13,1 % і сягнув 3,8 млрд дол.

Щодо традиційного експорту зернових, то станом на 21 січня, у 2021/22 маркетинговому році Україна експортувала 36 млн тонн пшениці, ячменю, жита і кукурудзи. Це на 7,8 млн тонн більше, ніж за попередній маркетинговий рік.

Нові ринки для української продукції

Впродовж 2021 року завдяки спільній роботі Міністерства закордонних справ і Держпродспоживслужби (ДПСС) національні виробники отримали доступ на ринки 21 країни світу. У результаті понад 200 українських компаній розпочали експорт чи роботу за кордоном.

Зокрема, торік Держпродспоживслужба погодила нові сертифікати на торгівлю із Сербією, Бельгією, Литвою, Словаччиною, Боснією і Герцеговиною, Грузією, Японією, Аргентиною, а також низкою країн Африки та Близького Сходу. Серед сертифікованих товарів — молоко та молочна продукція, мед, столові яйця, м’ясо птиці, мала та велика рогата худоба, живі равлики та інші.

Українські товари — за кордон: що і куди продавали у 2021 році?

Варто зауважити, що держава не намагається відкрити новий ринок просто так, «для галочки». За кожним із таких рішень стоїть запит бізнесу.

«У листопаді 2020 року ми разом з колегами з Республіки Сербія погодили форму сертифіката здоров’я для імпорту меду до цієї країни. Експорт з України почався відразу і сьогодні ми маємо непогану динаміку: +158 тонн меду до Сербії із самого початку», — розповіла голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Також у 2021 році профільні відомства відновили доступ українських товарів на ринки п’ятьох країн СНД: Азербайджану, Узбекистану, Молдови, Таджикистану і Туркменістану. Через денонсацію попередніх угод фахівцям ДПСС довелося перепогоджувати сертифікати на торгівлю у цих країнах.

«Ми просуваємо український експорт і залучаємо іноземних інвесторів. Це один з ключових пріоритетів Стратегії зовнішньополітичної діяльності України», — підсумував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Плани на 2022 рік

За словами голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької, регіональні ринки у різних точках світу тісно пов’язані між собою. Щоб потрапити на них, передусім варто домовлятися із країнами-«хабами» та регіональними економічними організаціями. Прикладом такої організації є АСЕАН — Асоціація держав Південно-Східної Азії.

Наразі МЗС, Мінекономіки та Держпродспоживслужба працюють над відкриттям 12 нових ринків у цьому регіоні. Домовленості передбачають експорт м’яса, яєць, молока, кормів, риби та інших продуктів.

Крім того, у пріоритетах на 2022 рік — відкриття нових експортних можливостей до Китаю, Близького і Далекого Сходу, Північної та Південної Африки, Південної Америки. А також розширення переліку товарів для експорту до країн Євросоюзу. Загалом планується погодити понад 150 товарних сертифікатів.

«Цього року (2021-го, — ред.) ми зробили величезний крок щодо поліпшення умов для наших експортерів м’яса птиці. На черзі — нові взаємовигідні домовленості, які принесуть і Україні, і ЄС нові можливості», — прокоментувала Владислава Магалецька.

Експерти наголошують, що відкриття нових ринків це не лише збільшення експорту національних товарів. Це також нові можливості для українського бізнесу, нові робочі місця, поліпшення торговельного балансу і багато іншого.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині з різних причин сталися чотири пожежі за добу
На Хмельниччині розшукують зниклого чоловіка
Не повинна містити карантинних об’єктів: на Хмельниччині перевіряють сою для Китаю
Небезпечне авокадо з Польщі могло потрапити на Шепетівщину
Війна проти зерна: чи вдасться Україні зберегти цьогорічний урожай?
Справжнє свинство: на базарі Хмельницького намагалися ввести в оббіг фальшиві гроші

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX