Безпечна освіта. Як вчитись в умовах пандемії?

Безпечна освіта. Як вчитись в умовах пандемії?

У вересні учні і студенти повернулися за парти. Частина із них вперше познайомилася зі своїми колегами і педагогами наживо. Адже торік навчання у багатьох закладах було дистанційним. А подекуди — взагалі не відбувалося через брак необхідних технічних засобів в учнів та вчителів. Тож не буде перебільшенням сказати, що якість отриманих знань торік значно упала. Щоб це не повторилося, 2021/2022 навчальний рік розпочався у звичному форматі. Однак будь-якої миті все може змінитися. Як знайти баланс між безпекою та якістю навчання, дізнавався Центр громадського моніторингу та контролю.

Безпека та ефективне навчання

Відповідно до постанови Кабміну, освітні заклади у тих областях, де встановлено зелений рівень епідемічної безпеки працюють за звичним графіком. Якщо область виходить із зеленого рівня небезпеки, то очне навчання зберігається лише за умови вакцинованого персоналу — як мінімум 80 % від працівників закладу. В іншому разі школи повинні перейти на дистанційну роботу.

«Саме ця цифра — 80 % освітян — діє на території тих областей, де встановлений жовтий, помаранчевий, червоний рівень епідемічної небезпеки. Якщо діє зелений рівень, як зараз, то ця норма не поширюється, школи відкриваються. Знову ж таки — не чекаємо жовтого, помаранчевого і червоного рівнів, а вакцинуємося», — пояснює міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У разі переходу на червоний рівень працюватимуть лише дитсадки, початкова школа і спеціальні заклади освіти, але також із вакцинованим персоналом.

«Якщо десь буде встановлено червоний рівень епідемічної небезпеки, то буде працювати постанову КМУ, яка говорить про те, що здобувачам освіти відвідування закладів освіти забороняється, але це не стосується дошкільної освіти і початкових класів — з першого по четвертий», — уточнює начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки Юрій Кононенко.

Щодо університетів, то вони організовують навчальний процес на власний розсуд, оскільки не залежать від рішень МОН. Цього року виші розпочали лекції офлайн, онлайн та в змішаній формі, а далі — все залежить від епідемічної ситуації.

Безпечна освіта. Як вчитись в умовах пандемії?

Спільна відповідальність

За даними Міністерства охорони здоров’я на 2 вересня, 389 926 працівників освіти повністю вакцинувалися проти коронавірусу. Це 28 % усіх педагогів України. Ще 528 496 освітян, або ж 39 %, отримали першу дозу. Але кількість вакцинованих вчителів у регіонах дуже різна. Найбільше — понад 60 % — щеплених освітян у Житомирській та Київській областях (враховуючи тих, хто отримав лише одну дозу). Найменше — у Запорізькій та Волинській областях.

Щеплення проти коронавірусу — добровільне. Юридичних підстав заборонити невакцинованим вчителям ходити на роботу немає. Однак головний санітарний лікар Ігор Кузін закликає усіх педагогів до відповідального ставлення до свого здоров’я і безпеки дітей.

Адже за даними досліджень, у США невакцинована учителька, яка захворіла на COVID-19, одразу заразила половину учнів у класі, а загалом захворіли 26 осіб. Про цей випадок у початковій школі округа Марін у Каліфорнії йдеться у звіті Центрів з контролю та профілактики захворювань у США. Вчителька впродовж 2 днів після появи симптомів викладала у класі, де навчається 24 дитини. Вона не використовувала маску, незважаючи на відповідну вимогу до педагогів. Зрештою, 80 % дітей, які сиділи в перших двох рядах у класі захворіли, також заразились і діти з інших класів та родичі школярів. Більшість хворих були невакциновані, зокрема, і через вік.

Педагоги є працівниками критичної інфраструктури. Дуже важливо, щоб навчальний процес не переривався. А для цього і вчителі, і діти повинні бути захищеними від COVID-19.

«Пандемія спричинила найбільш катастрофічні перебої в освіті в історії. Тому надзвичайно важливо, щоб навчання у школах було безперебійним по всій Європі. Це дуже потрібно для освіти дітей, їхнього психічного здоров’я та здобуття соціальних навичок — школи допомагають нашим дітям бути щасливими та продуктивними членами суспільства», — переконаний доктор Ганс Генрі П. Клюґе, регіональний директор ВООЗ у Європі.

Утім, відповідальність за безперебійну освіту лежить не лише на вчителях, зазначають експерти. Вкрай необхідно, щоб батьки школярів також були вакцинованими проти коронавірусу. Адже діти рівною мірою можуть принести небезпечну інфекцію як зі школи додому, так і навпаки. У цій ситуації найбільше постраждають люди з груп ризику: вчителі і батьки старшого віку, дідусі і бабусі, діти із хронічними хворобами. Тож лікарі наголошують: безпечне освітнє середовище може бути лише за умови повного щеплення і вчителів, і батьків.

Важливі рекомендації

Закордонні лікарі кажуть, що масковий режим, провітрювання і регулярне тестування та вакцинація дорослих значно зменшують ризик спалахів COVID-19 у садочках, школах та університетах. Щоб створити безпечні освітні умови, МОЗ також розробив спеціальні рекомендації.

Відповідно до рекомендацій, у садочках заборонено гратися м’якими іграшками. Не можна збирати батьківські збори чи запрошувати до садочка сторонніх осіб, заходити всередину у вуличному взутті. Працівники і діти мають регулярно мити руки з милом, більшість ігор повинні бути на свіжому повітрі. Як і раніше, на вході до садочка дітям вимірюють температуру безконтактним термометром, а батьки всередину не допускаються.

У школах та університетах МОЗ вимагає використовувати маски чи захисні екрани для індивідуального захисту. Це стосується як працівників освіти, так і старших учнів та їхніх батьків. Заходити без масок до школи можуть лише учнів 1–4 класів. Втім, під час уроків усі школярі можуть бути без масок. Причому лікарі рекомендують за можливості проводити заняття просто неба.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я зауважують, що безпечне навчання дітей у класах — першочергова мета. Слід вжити всіх заходів, щоб зменшити ризики передачі коронавірусу. Ті, хто не мають протипоказань до вакцинації, повинні зробити це заради власного здоров’я та безпеки інших.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Жінці із Шепетівщини залицяльник-іноземець обіцяв кохання та «золоті гори»
Жителів Шепетівщини ошукали в інтернеті
Інтернет-продавчиня із Шепетівщини потрапила у пастку шахраїв
Жінка із Шепетівки «випробувала» Фортуну в казино
У поліцію звернулися жертви шахраїв із Шепетівщини
На Шепетівщині учні однієї з гімназій вчитимуться без дистанційки

Читайте у цій рубриці



В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ
Ліцеїсти в Шепетівці відкрили Клуб Легкої Музики (Відео)
Формування критичного мислення у приватних школах
Освітяни з Житомирщини переймали досвід у колег зі Славутської громади
Фінансування та стипендії для іноземних студентів Чехії
На Шепетівщині учні однієї з гімназій вчитимуться без дистанційки
FacebookTelegramViberWhatsAppX