Вступ у 2021 році: деталі, дати та нові умови, які чекають на абітурієнтів

Вступ у 2021 році: деталі, дати та нові умови, які чекають на абітурієнтів

Ще в жовтні Міністерство освіти і науки України оприлюднило наказ про затвердження умов прийому на навчання до вишів у 2021 році. Основний етап вступної кампанії проведуть, як зазвичай, у липні, повідомляє 24 канал.

Основні дати вступної кампанії у 2021

Уже з 1 липня абітурієнти зможуть створити електронний кабінет та завантажити до нього документи. Зазначимо, що для того, аби його створити, потрібно мати в наявності хоча б один дійсний сертифікат ЗНО та український атестат про повну загальну середню освіту.

Подати документи до закладів вищої освіти можна буде з 14 липня 2021 році. На спеціальності, які потребують винятково сертифікати ЗНО, подача заяв триватиме до 23 липня (включно, до 18 години).

Натомість вступникам, які для вступу мають пройти співбесіду, скласти вступні іспити чи творчі конкурси, треба подати документи не пізніше 16 липня (до 18 години).

Зазначимо, що вступні іспити та творчі конкурси будуть проводитися з 1 до 13 липня включно. Також у період з 14 до 23 липня можуть проводитись додаткові ceciï іспитів, творчих конкурсів для вступників.

Цікаво, що у 2021 році встановлено обмеження на кількість заяв, які вступник може подати на «контракт» (небюджетні конкурсні пропозиції). Так, цього року їх кількість — не більше ніж 30.

Формування рейтингових списків вступників, які вступають на основі результатів ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів будуть не пізніше 28 липня. Зарахування вступників проводитиметься 9 серпня.

Нові можливості для абітурієнтів

Окрім вже звичної можливості електронної подачі документів, абітурієнти зможуть в режимі онлайн виконувати й умови зарахування до вишів за допомогою кваліфікованого електронного підпису вступника. Це допоможе значно зменшити черги в приймальних комісіях.

Також подавати заяви через електронний кабінет зможуть й ті вступники, які мають дійсні сертифікати ЗНО та бажають продовжити навчання після здобутого рівня молодшого спеціаліста.

Які предмети ЗНО треба складати

Багато спеціальностей цього року розширили перелік предметів, котрі можуть бути використані абітурієнтом як третій конкурсний. Додамо, що обов’язковими для вступників є лише ЗНО з української мови та математики. Останній будуть складати на тому рівні, на якому вивчали цей предмет у школі (стандарт або профільний).

Окрім того, цього року абітурієнти можуть складати ЗНО як з української мови та літератури, так і виключно з української мови, та обов’язковим для вступників на спеціальності гуманітарного та соціального спрямування залишається сертифікат ЗНО з обидвох дисциплін.

Дійсними у 2021 році будуть сертифікати ЗНО з 2018, 2019, 2020 та поточного років, при чому абітурієнти зможуть обирати, сертифікат якого року та з якого предмету їм подавати.

Вступ на магістратуру

У 2021 всі вступники до магістратури повинні будуть скласти ЄВІ (Єдиний вступний іспит) з іноземної мови. Окрім цього, ЄФВВ (Єдине фахове вступне випробування) у форматі ЗНО для вступу на правничі спеціальності залишається.

Дійсними для вступу будуть сертифікати ЄВІ 2020 та 2021 років, натомість результати ЄФВВ розглядатимуться комісіями виключно 2021 року.

Ваговий коефіцієнт Єдиного вступного іспиту з іноземної мови й надалі визначається керівництвом ЗВО, та повинен становити не менше ніж 25 % загального балу.

Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ розпочнеться 11 травня і триватиме до 3 червня, а проведення тестувань заплановане на 30 червня та 2 липня відповідно.

Вступ до технікумів та коледжів

Вступна кампанія до закладів фахової передвищої освіти також зазнала певних змін. Згідно з наказом МОН про затвердження умов прийому на навчання до технікумів та коледжів у 2021 році, вступники зможуть пройти творчі конкурси та скласти вступні іспити ще до подачі документів до обраного закладу.

Період проведення вступних іспитів порівняно з минулим роком тепер довший, що дозволить закладам краще організувати вступну кампанію, дотримуючись всіх протиепідемічних заходів.

Вступна кампанія до закладів фахової передвищої освіти розпочнеться наприкінці червня 2021 року.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ
Фотосесія як цікавий подарунок
Що чекає на абітурієнтів у вступній кампанії 2024 року
Що таке ідіоми в англійській мові
«НМТ на 200 балів». Добірка безкоштовних ресурсів з підготовки до НМТ-2024
Уряд знову готує масштабну реформу вищої освіти в Україні

Читайте у цій рубриці



В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ
Ліцеїсти в Шепетівці відкрили Клуб Легкої Музики (Відео)
Формування критичного мислення у приватних школах
Освітяни з Житомирщини переймали досвід у колег зі Славутської громади
Фінансування та стипендії для іноземних студентів Чехії
На Шепетівщині учні однієї з гімназій вчитимуться без дистанційки
FacebookTelegramViberWhatsAppX