Чи сядуть школярі Славути за парти 1 вересня

Чи сядуть школярі Славути за парти 1 вересня

Ситуацію з цього приводу прокоментували начальник управління освіти виконавчого комітету Славутської міської ради Ельміра Перепелиця і провідний фахівець Шепетівського РУ ГУ ДСНС Ярослав Власюк.

Держава ставить жорсткі вимоги щодо безпекового компонента

Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про початок навчального року під час дії воєнного стану в Україні», згідно з якою навчальний рік у закладах загальної середньої освіти повинен розпочатися 1 вересня. Визначено, що на тих територіях, де це можливо, навчання має бути організовано офлайн.

Водночас держава поставила жорсткі вимоги щодо безпекового компонента, адже жахливий досвід війни показує, що окупанти цілеспрямовано випускають ракети по об’єктах інфраструктури. Під час воєнного стану вже зруйновано багато шкіл та садків і тому безпека дітей має бути на першому місці.

Обов’язкова умова офлайн навчання — наявність укриттів

Ставиться вимога до офлайн навчання у тих закладах, де є наявне бомбосховище. Констатуємо, що в нашій громаді бомбосховищ немає. Тому на цей час розглядають варіанти, де діти можуть перечекати повітряну тривогу, зокрема мова йде про протирадіаційні укриття.

Якщо говорити про заклади загальної середньої освіти, то в такий спосіб можна буде організувати навчання в п’яти наших школах. Щодо садочків, то поки що розглядається можливість організації навчання дітей дошкільного віку з 1 вересня у трьох закладах дошкільної освіти. Зараз виконують роботи з облаштування такого приміщення в одному із садочків. В другому, згідно з проєктно-кошторисною документацією, таке приміщення є, але воно розраховане на дуже невелику кількість дітей. І ще в одному дошкільному закладі можна буде використовувати укриття, яке є через дорогу до цього садка.

Перелік вимог до облаштування укриттів

Відповідно до рекомендацій Державної служби надзвичайних ситуацій такі об’єкти повинні розміщуватися у підвальних поверхах та забезпечуватися мінімум двома входами й виходами. Обов’язковим є оснащення таких приміщень електроживленням, опаленням, примусовою або природною вентиляцією, водопостачанням та каналізацією, ліжками/нарами. Вхідні отвори мають оснащуватися захисними дверима. Приміщення забезпечується питною водою з розрахунку 2 л на добу на одну людину, а також аптечками, засобами зв’язку та оповіщення, контейнерами для зберігання харчів, засобами пожежогасіння тощо.

Місткість споруд подвійного призначення визначається з розрахунку 0,6 м² на одну особу. Якщо в таких приміщеннях можна встановити нари двоярусні, то така площа відповідно зменшується до 0,5 м².

Розглядаються різні варіанти форм навчання

Законодавство дозволяє організувати різні форми навчання: дистанційне, очне, сімейне, екстернат. Форму навчання будуть обирати батьки, а вже визначатися із загальними підходами будуть педагогічні ради та керівники закладів освіти. Управління освіти вже розглядає різноманітні варіанти.

Остаточне рішення буде прийняте, зважаючи на ситуацію, що складеться перед 1 вересня, та наявність відповідного дозволу обласної військової адміністрації.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Мешканцю Славути заборонили наближатися до своєї матері
На Шепетівщині молодик під кайфом хотів «вирішити справу на місці»
На Хмельниччині жінка поспішила перерахувати гроші за квадроцикл
На Шепетівщині збирали представників служб таксі
В інфекційному відділенні Славутської лікарні турбуються про комфорт та якісну меддопомогу
Мопедист зі Славути не переконав апеляційний суд, що вчинив ДТП через напад собак

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині поліція з’ясовувала причини відсутності деяких учнів у профліцеї
На Шепетівщині нацгвардійці провели «Урок мужності» для школярів
Story-центр у Шепетівці: всеукраїнська ініціатива реалізована у громаді
В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ
Ліцеїсти в Шепетівці відкрили Клуб Легкої Музики (Відео)
Формування критичного мислення у приватних школах
FacebookTelegramViberWhatsAppX