У 2022 році буде прове­дений Національний мультипредметний тест для здобуття вищої освіти

У 2022 році буде прове­дений Національний мультипредметний тест для здобуття вищої освіти

Вчора, 1 квітня, відбувся онлайн-брифінг щодо вступної кампанії в 2022 році в умовах війни та подолання її наслідків за участю Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. Про це йдеться на сайті Уряду.

Спікерами заходу також були:

  • Сергій Бабак — народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;
  • Сергій Колебошин — народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій;
  • Юлія Гришина — народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;
  • Олег Шаров — генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН.

Міністр, підкреслив, що саме тому напрацьовано іншу модель. У 2022 році буде проведений Національний мультипредметний тест (НМТ) для здобуття вищої освіти.

— У зв’язку з війною і подоланням її наслідків, неможливо провести в традиційному форматі ЗНО, ЄВІ та ЄФВВ. Зараз для нас важливо максимально зберегти студентський контингент, який є національним та інтелектуальним потенціалом України. Ми маємо стимулювати до навчання саме в нашій державі, навіть у такий скрутний для всіх час. Тож необхідно створити доступні та безпечні умови для цьогорічних вступників. Саме тому ми напрацювали дещо іншу модель. У 2022 році буде проведений Національний мультипредметний тест (НМТ) для здобуття вищої освіти, — зазначив Сергій Шкарлет.

НМТ буде відбуватися у формі комп’ютерного онлайн тестування з трьох предметів (українська мова, математика, історія України). Для різних спеціальностей будуть встановлені різні вагові коефіцієнти оцінок з цих предметів.

Для вступу на бакалаврат потрібні результати тесту + мотиваційний лист + заява. Подання документів і підтвердження місця навчання буде здійснюватися через інтернет.

Для вступу в коледж та ЗВО для деяких спеціальностей буде проведений творчий конкурс.

Для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра передбачається проведення спрощених аналогів ЄВІ, ЄФВВ — магістерського комплексного тесту (МКТ) для спеціальностей «Право», «Міжнародне право» та магістерського тесту навчальної компетентності (МТНК) для кон’юнктурних спеціальностей, які будуть проводитись подібно до НМТ. Для інших спеціальностей вступ відбуватиметься за результатами фахового іспиту в закладі освіти.

В інших важливих питаннях буде максимально збережено усталені правила та схеми організації роботи. Адресне розміщення бюджетних місць, широкий конкурс, відкриті та фіксовані конкурсні пропозиції, вступ для здобуття другої освіти, подання 5 заяв на бюджетні місця та до 20 заяв у цілому тощо будуть реалізовуватись відповідно до раніше ухвалених рішень. Більш докладно це буде описано в нових нормативних документах разом зі строками проведення вступної кампанії. Строки вступної кампанії можуть змінюватись у разі несприятливої безпекової ситуації.

На завершення заходу спікери відповіли на найактуальніші запитання від майбутніх вступників їхніх батьків, студентів та викладачі та представників ЗМІ. Всього надійшло понад 300 питань у межах вступної кампанії у 2022 році.

Нагадаємо, в Україні планують скоротити із 300 вишів до 115.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Корупція під час війни: хто винен та як запобігти
Сапер із Хмельниччини: «Найголовніше — перемогти у цій війні, щоб нашим дітям не довелося воювати за свою землю»
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд
На Хмельниччині на хабарі взяли голову ВЛК
Навідник із Шепетівщини вісім місяців вважався зниклим безвісти
Терміновий збір: захисникам із Шепетівщини, що в 3-ій ОШБ, дуже потрібне авто

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині поліція з’ясовувала причини відсутності деяких учнів у профліцеї
На Шепетівщині нацгвардійці провели «Урок мужності» для школярів
Story-центр у Шепетівці: всеукраїнська ініціатива реалізована у громаді
В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ
Ліцеїсти в Шепетівці відкрили Клуб Легкої Музики (Відео)
Формування критичного мислення у приватних школах
FacebookTelegramViberWhatsAppX