Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

Цьогоріч, зважаючи на карантинні та епідеміологічні обмеження, значна частина заходів Шепетівського міського будинку культури відбулась просто неба. Серед них: мітинги-реквієми, Свято Героїв, відзначення державних та міжнародних свят, флешмоби танцювальних колективів, День міста та народні святкування у селах, які приєдналися до територіальної громади.

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

В цьому році вперше Шепетівка відзначала День міста як центр територіальної громади. До святкувань долучилися населені пункти, які входять до складу громади: Жилинці, Плесна, Пліщин. Творчі колективи та працівники культури на різних локаціях презентували народну творчість, провели ярмарок та частування. На головній площі міста відбувся масштабний концерт за участі кращих творчих колективів.

— Оскільки, об’єдналися населені пункти в єдину громаду, то й найбільші свята наших сіл — День села Плесни та Пліщина відзначали усією Шепетівською родиною. Працівники культури облаштували фотозони, провели боді-арти, майстер-класи. У ході урочистостей та концертної програми мешканці познайомились із творчими колективами. А окрему концертну програму підготував Шепетівський муніципальний естрадно-духовий оркестр та народні аматорські колективи Шепетівського МБК «Колорит» і «Ретро». Разом з тим, найкраще сприймали односельці виступи місцевих аматорів, — розповіла Світлана Джус, очільниця відділу культури.

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

Традиційний регіональний багатожанровий фестиваль «Мистецьке коло» цьогоріч об’єднав тергромади Шепетівського району — Полонного, Плужного, Ямполя, Ізяслава, Понінки, Нетішина та Шепетівки.

Майже кожен урочистий захід у громаді відбувається за участі муніципального естрадно-духового оркестру Шепетівської міської ради. Навіть в умовах пандемії колективу вдалося здобути відзнаки найвищого штибу — диплом за 1 місце в обласному дистанційному огляді-конкурсі аматорських ансамблів духових інструментів та духових оркестрів і диплом за 1 місце у Всеукраїнському конкурсі естрадної пісні імені Миколи Мозгового.

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

Щораз на підмогу культурі приходять і бібліотеки, працівники яких в умовах карантинних обмежень все частіше вирушають на зустріч з читачами просто неба, влаштовуючи імпровізовані книгозбірні. Наймолодші відвідувачі читалень полюбляють проводити час саме в організованих бібліотекарями пізнавальних та інтерактивних куточках.

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

Міські бібліотеки — це особливий простір, окрема книжкова планета, де завжди цікаво і дітям, і дорослим. Залучення до читання і популяризації дитячої книги серед юних містян — один з пріоритетних напрямків роботи бібліотеки.

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

Колективи бібліотек йдуть у ногу з часом, а процес осучаснення пришвидшила і пандемія. Усі читальні мають власні сторінки у соціальній мережі, де анонсують події та розповідають про нові находження.

— Докладніше про нашу роботу ви можете ознайомитися у групі «Шепетівська міська бібліотека № 1» у Facebook та блозі www.biblgorkiy.blogspot.com, — каже завідуюча бібліотекою Алла Голікова.

Водночас міська бібліотека для дітей та дорослих № 2 приєдналася до всеукраїнської мережі хабів, де кожен громадянин, безкоштовно може отримати доступ до сайту «Дія. Цифрова освіта».

Але найбільшою гордістю міських бібліотек є їхні читачі, які незалежно від віку, охоче долучаються до заходів.

— На обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання — 2021» Шепетівку серед територіальних громад Хмельниччини представила наша читачка — учениця 7-го класу НВК № 3 Поліщук Софія і виборола почесне звання «Лідер читання — 2021» Хмельниччини, — зазначила Алла Шклярук, завідувачка міської бібліотеки для дітей.

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

За останні роки значну кількість культурних заходів просто неба було проведено саме у міському парку.

— Зокрема, влітку, під час послаблення карантину, в парку регулярно відбувалися виставки та виступи творчих колективів міста. У зазначений період також забезпечили роботу атракціонів: «Колеса огляду», «Зустрічної», «Веселих гірок», «Дзвіночка», «Клоуна», «Батута», «Банджо», «Тиру», «Лева», «Півника» з дотриманням усіх санітарних норм та карантинних вимог, — каже директор парку Віктор Киян.

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

Плекають талановиту творчу молодь громади в дитячій художній та музичних школах. Ці два заклади стали справжніми осередками здібних дітей міста та сусідніх громад.

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

До того ж, вихованці художньої школи впродовж останніх двох років стали учасниками та призерами 16-ти міжнародних, 32-х обласних та 30-ти відкритих конкурсів.

— Приємно, що близько десятка наших випускників обрали та поступили у вищі навчальні заклади, де здобувають освіту в напрямку образотворчого мистецтва. Серед них — Хмельницький національний університет, Київський національний університет культури та мистецтв, Львівська академія мистецтв, Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Українська академія друкарства, — зазначає Василь Сараєв, директор дитячої художньої школи.

У дитячій музичній школі, де навчається 407 учнів, забезпечує навчально-виховний процес 41 викладач, 28 з яких — колишні випускники цього закладу.

Як у Шепетівці живеться культурі на другому році пандемії

Талановиті учні дитячої музичної школи постійно беруть участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

— Славиться місто завдяки нашим учням і за кордоном. Вони брали участь у конкурсах, які відбувалися у Франції в місті Парижі, у Греції в місті Салоніках, у Румунії в місті Бухаресті. Загалом учні вибороли — 4 Гран-прі, 40 перших місць, 23 других місця, 17 третіх місць, — зауважив директор музичної школи Ростислав Легкий.

Функціонування культури в умовах карантинних обмежень стало справжнім іспитом для шепетівської громади. Проте з огляду на зроблену шепетівськими діячами культури роботу, проведені творчими колективами заходи та здобутки, можна сказати, що місто складає цей іспит доволі успішно.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Вплив телебачення на суспільство
У Хмельницькому відбудеться зустріч із письменницею Люко Дашвар
На Хмельниччині відзначили здобутки творчої молоді, яка заявляє про себе авторитетними досягненнями
Працівники культури та аматори народного мистецтва Шепетівської громади приймали вітання
На Хмельниччині працівники культури отримали нагороди
У сусідній із Хмельниччиною області судили «культурного» колаборанта і рятувальника зрадника

Читайте у цій рубриці



У Судилкові під час вшанування пам’яті геніального митця збирали гроші на ЗСУ
Дитячий оркестр із Шепетівщини присвятив виконання «Ой, у лузі червона калина» для ЗСУ
У Шепетівці улюблене місце читайликів зазнало вражаючих змін
Шепетівка приймає тур фестивалю-огляду «Шевченко 4.5.0»
У Шепетівці вшанували велич духу Великого Кобзаря
Талановитих дітей із Шепетівки відзначили на конкурсі «Кришталева зірка»
FacebookTelegramViberWhatsAppX