У Шепетівському районі театр «Птах» відзначив 80-річний ювілей

У Шепетівському районі театр «Птах» відзначив 80-річний ювілей

У селі Плесні Шепетівського району відзначили 80-річчя народного аматорського театру та 45-річчя присвоєння йому звання «народний самодіяльний театр». Про це повідомила прес-служба Шепетівської РДА.

Історія створення театру розпочалася ще у довоєнні роки, коли на посаду завідуючого клубом у 1938 році був призначений Самко Грищук. Він і організував драматичний гурток, до якого залучив молодь села. Гуртківці часто виступали у своєму селі та пішки ходили у сусідні села, щоб показати своє мистецтво.

На сцену запросили сина першого завідуючого клубом Грищука Валентина Самковича, який і сам колись брав участь у колективі. Він допоміг заглибитись у історію витоків феномена народного Плесенського театру.

Дуже цікаво про роботу театру того часу розповіла акторка театру, колишня завідуюча місцевої бібліотеки Надія Чміль.

А ще музичне вітання було від Сергія Мотлюка — сина артистів театру, у яких історія кохання розпочалась від любові до театру і продовжилася народженням ще двох артистів — Сергія та Михайла.

— Театр — це не професія, це стиль і сенс життя, який супроводжує вас, де б ви не були, — поділилася Любов Заячківська, яка у далекому 1968 році приїхала до сільських драмгуртківців допомогти відточити майстерність.

«Безталанна», «Сині роси», «Дороги, які ми обираємо», «Мати наймичка», «В степах України», «Калиновий гай» — і це ще не всі вистави, які зробили театр дійсно народним. Тільки у виставі «Дороги, які ми обираємо» грали на сцені одночасно понад 30 акторів.

У Шепетівському районі театр «Птах» відзначив 80-річний ювілей

У 1972 році з виставою «Калиновий гай» Олександра Корнійчука плесенці стали лауреатами республіканського фестивалю народної творчості, за успішний виступ нагороджені бронзовою медаллю.

У 1973 році колективу було присвоєно звання «Народного самодіяльного театру». Під керівництвом Любові Заячківської театр досяг високих творчих успіхів. Постійні репетиції, майстерність професійність керівника, підтримка місцевого керівництва — все це сприяло розвитку театрального мистецтва та росту популярності.

Одна із сторінок історії театру присвячена жінці, яка стала його літописцем. І не тільки театру. Вона трепетно збирала матеріали про історію села — почесна громадянка села Плесна Ганна Лазаренко. Бенефісом цієї актриси стала вистава «Мамина хата».

Зі сльозами на очах глядачі слухали «Баладу про маминих журавлів» у виконанні доньки Ганни Йосипівни — Оксани Слободенюк.

Також принесли театру визнання вистави «Трибунал», «Перстень із діамантом», «Випадок з метранпажем» під керівництвом режисера Володимира Дробота.

У всі часи діяльності театру активну участь брали вчителі місцевої школи. Цікавою була розповідь колишнього директора школи Любові Павлюк та вчительки Олени Іванюк.

Хвилиною мовчання пом’янули нині покійних акторів театру, а їх понад 30 осіб.

У золотому фонді української класики («Бувальщина», «Сватання на Гончарівці», опері «Наталка Полтавка») головні ролі виконували Євгенія та Олександр Ковриги, Микола Зведенюк, Борис Савчук, які долучились до розповіді про ті часи.

Подяками Плесенської сільської ради були нагороджені сімейні династії три покоління: Лазаренко — Анатолій, доньки — Леся та Оксана, син Юрій; Шикеруки — Михайло, Юлія,син Максим та онука Анна-Вікторія; Зведенюк Микола, Іванюк Олена, донька Наталія та онук Олександр; Ковриги — Олександр, Євгенія та донька Оксана; Савчуки — Борис, Людмила та онучка Зоряна; Мотлюки — Любов,Андрій, Михайло, Сергій, Оксана; Шикеруки — Микола, син Олександр, онуки Назар та Наталка.

В різні часи спектаклі ставили молоді практиканти — Любов Манійчук, Віктор Савчук, Наталія Носачева.

Був період коли продюсером стала ідейна натхненниця театру, директор школи Тетяна Капелюх разом з молодим талановитим режисером Юлією Рабчевською. І тоді театр став називатись «Птах». І це дуже символічно, адже як птах Фенікс, який воскресає з попелу, театр отримав відродження у стінах школи.

Особливі слова подяки потрібно сказати Плесенському сільському голові Миколі Павлюку, який віднайшов можливості для подальшої діяльності театру. Зараз народний аматорський театр «Птах» очолює талановитий режисер Любов Манійчук.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «У Шепетівському районі театр «Птах» відзначив 80-річний ювілей»

  1. Роман Лаврентій коментує:

    Чи відомо щось про звязки цього театру з Українським театром Заячківського, який гастролював Галичиною та Волинню у 1938-1939 роках?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Як на Хмельниччині пів століття тому відомого актора зустрічали
Водійку, що потрапила у снігову пастку, врятував шериф із Шепетівщини
Відомий в Україні актор нині служить на Хмельниччині
Все починалося із драмгуртка: на Шепетівщині «Птах» відзначив два ювілеї
У Шепетівській громаді відкрили меморіальну дошку загиблому захиснику
У Шепетівці вирішили заохочувати працівників, які прибирають вулиці

Читайте у цій рубриці



У Судилкові під час вшанування пам’яті геніального митця збирали гроші на ЗСУ
Дитячий оркестр із Шепетівщини присвятив виконання «Ой, у лузі червона калина» для ЗСУ
У Шепетівці улюблене місце читайликів зазнало вражаючих змін
Шепетівка приймає тур фестивалю-огляду «Шевченко 4.5.0»
У Шепетівці вшанували велич духу Великого Кобзаря
Талановитих дітей із Шепетівки відзначили на конкурсі «Кришталева зірка»
FacebookTelegramViberWhatsAppX