Гуси містянки обійдуться комунальникам Славути майже у 25 тисяч гривень

Гуси містянки обійдуться комунальникам Славути майже у 25 тисяч гривень

Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу Славутської міської ради: скасував рішення Славутського міськрайонного суду та ухвалив нове — стягнув з Комунального підприємства «Славута-Сервіс» на користь позивачки 14451 гривню на відшкодування майнової шкоди та 10000 гривень — моральної. У решті позову ХАС відмовив.

З позовом до суду звернулася жителька Славути. Жінка зазначила, що три безпритульні собаки пошкодили металеву сітку та проникли на територію, де вона утримує домашню птицю. Результатом непроханого візиту стала загибель 30 гусей, яких задерли й подушили безхатьки. Очевидцем цієї події став її син, який вигнав собак, а потім упізнав їх серед тих, що перебували у притулку КП «Славута-Сервіс». За її словами, загиблі гуси були породи «Велика сіра» та «Лінда», середня вартість однієї гуски складає 1000 гривень.

Відтак позивачка просила суд стягнути на її користь зі Славутської міської ради, виконавчого комітету та комунального підприємства солідарно 30 тисяч гривень моральної та 30 тисяч гривень матеріальної шкоди. На її думку, бездіяльність відповідачів полягає в тому, що вони не здійснюють належних заходів щодо організації та вилову безпритульних собак та їх тимчасової ізоляції. Славутський міськрайонний суд позов задовольнив частково, стягнувши усю суму з міської ради.

Славутська міська рада оскаржила рішення суду першої інстанції до апеляційного суду з проханням відмовити у позові. Відповідач уважає, що рішення базується на припущення, позаяк позивачка не підтвердила причину загибелі птиці: працівники поліції не оглядали тушки гусей, не направляли на обстеження, тому, що саме чи хто став причиною, вони не встановили, також немає офіційних даних про породу гусей та їх вартість.

Міська рада зауважила, що питанням безпритульних собак опікується комунальне підприємство «Славута-Сервіс» й у чому полягає протиправність діянь саме міської ради, суд не зазначив. Суддівська колегія ХАС уважає:

«суд першої інстанції правильно встановив, що загибель гусей позивачки спричинили саме безпритульні собаки — такий висновок дозволяють зробити докази у справі (зокрема, показання свідків, у тому числі працівників поліції)».

Водночас експертного дослідження чи обстеження ветеринарної служби з метою встановлення причини загибелі птиці позивачки дійсно не було, проте апеляційний суд констатував відсутність у цьому вини власниці гусей.

«…оскільки, як встановлено з показань свідків, ветеринарна служба м. Славута, підрозділ Держпродслужби, не відреагували на звернення сина позивачки щодо обстеження загиблої птиці і фактично самоусунулися від виконання своїх обов’язків», — зауважує ХАС.

Апеляційний суд також звертає увагу, що у матеріалах справи немає даних про те, що собаки, які напали на птицю, мають власників, тобто, за законом вони вважаються безпритульними і підлягають відлову. При цьому, відповідальність за безпритульних тварин на території Славутської міської об’єднаної територіальної громади покладено на Комунальне підприємство «Славута-Сервіс».

«Відтак саме внаслідок неправомірної бездіяльності комунального підприємства «Славута-Сервіс» завдано майнову шкоду позивачці», — констатує апеляційний суд.

Колегія суддів зауважує, що місцевий суд правильно визнав доведеним факт загибелі 30 гусей, загальна маса тушок яких складає 131,38 кг, проте не врахував, що матеріали справи дійсно не містять достатніх даних про породу гусей та їхню вартість на час вирішення спору.

«З врахуванням наведеного відшкодування завданої майнової шкоди слід визначати, виходячи з загальної маси тушок загиблих гусей (131,38 кг) та їх ринкової вартості (110 грн/кг), що становить 14451,80 грн», — ідеться у постанові апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Гуси містянки обійдуться комунальникам Славути майже у 25 тисяч гривень»

  1. Леся Коклюк коментує:

    мабудь син юрист


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині почастішали випадки зламування акаунтів громадян у «Вайбері»
У Славуті чималий термін отримав чоловік, який обікрав свого товариша
У Славуті автівка наїхала на 84-річну жінку
У бою героїчно загинув головний сержант із Шепетівщини
Славутчан закликають долучитися до прибирання території міста на двох локаціях
У громаді на Шепетівщині оголосили жалобу за загиблим воїном

Читайте у цій рубриці



Підприємство у Шепетівці отримало атестат про технічну компетентність
У національному парку на Шепетівщині успішно впроваджують світовий тренд
Сільській раді на Шепетівщині після втручання прокуратури буде повернуто понад 160 тисяч гривень
Віддали останню шану воїну з позивним «Маріуполь», якому Шепетівка припала до душі
У Шепетівці ліквідовують аварійну ситуацію з водопостачанням
ЦНАП на Шепетівщині якісно та оперативно надає найпопулярніші послуги сервісних центрів МВС
FacebookTelegramViberWhatsAppX