На Ізяславщині заготовляють кормові віники
Підгодовування диких тварин, є дуже важливим і часто необхідним заходом для їх охорони та збереження. Щоб лісовим мешканцям було чим підкріпитися взимку, працівники парку турбуються про це вже тепер.
Віники заготовляють з різних порід дерев та рослин, а саме: кропива, липа, береза, верба, осика, дуб. Кормові віники після зв’язування висушують, в процесі сушки віники замочують 1–2 рази в 10 % розчині кам’яної солі, після висихання їх розміщують на горищах або в спеціальних приміщеннях, які обов’язково повинні провітрюватися.
Роблять це з метою збереження популяції фауни у зимовий період, адже в засніжені та морозні зими погіршуються умови добування корму, і це призводить до надмірного виснаження диких тварин. Така допомога дозволить звірині успішно перезимувати та привести навесні здорове молоде потомство.
Як зазначають працівники парку, взимку, коли високий сніговий покрив, залишившись без їжі, виснажена звірина може стати здобиччю хижаків, вирушаючи в пошуках корму в населені пункти. Щоб цього не трапилося тваринам потрібно допомагати. Деревні віники — поширений, дешевий вид підгодівлі для зайців, косуль і оленів.
Залишити відповідь