Професія судово-медичного експерта — не для людей зі слабкими нервами

Професія судово-медичного експерта — не для людей зі слабкими нервами

4 липня відзначають своє професійне свято судові експерти. Напередодні поспілкувалися із судмедекспертами Шепетівського районного відділу судово-медичної експертизи Хмельницького бюро СМЕ — завідувачем Валерієм Кухарчуком та молодим спеціалістом Анастасією Савосік.

Що входить в обов’язки судмедекспертів?

«Розтин покаже» — цей сталий вислів говорять у разі, коли сподіваються, що істину можуть встановити лише судмедексперти.

Один із стереотипів, що головний напрямок діяльності СМЕ — проводити розтини. З’ясувалося, що це займає у роботі судмедекспертів лише 25 % часу.

Будні судмедекспертів складаються із відвідувань місць подій або скоєння злочинів, а ще участі у судових засіданнях, спілкуванні з потерпілими та злочинцями.

— До речі, кожне слово сказане в суді, дає підставу судді прийняти те чи інше законне рішення, — зазначає Валерій Миколайович. — Ми працюємо на правоохоронні органи, а не на охорону здоров’я. Адже ми — судово-медичні експерти, тому даємо відповіді на запитання, які ставлять працівники правоохоронних органів. Ми не маємо право на помилку, адже від висновків експертизи залежать: долі людей, ухвала статті за злочин та міра покарання. Ми єдині лікарі, які несуть кримінальну відповідальність за свою діяльність.

Окрім такої відповідальності, судмедекспертам доведеться спілкуватися з людьми, які переживають горе, пройшли через біль, фізичний та емоційний.

— Ще жодна людина не переступала поріг нашого закладу без негативних емоцій. Це — родичі потерпілих, або померлих, самі потерпілі. Ми чудово розуміємо, який великий біль вони відчувають. Найболючіше сприймається, коли приходять жертви насильства в сім’ї. На жаль, з початку року маємо два випадки у Шепетівському районі, коли помирали діти через медичну недбалість — Полонщина та Білогірщина. За одним із згаданих фактів порушили кримінальне провадження. Звичайно, ми кожній людині співчуваємо. Також розуміємо їхній стан. Завжди знаходимо сили, щоб їх підтримати, піти назустріч, погодити час, щоб швидше виконати експертизу.

Враховуючи таке моральне навантаження на колектив та напруженість роботи, Валерій Миколайович велику увагу приділяє психологічно-емоційному духу, який панує у колективі. Він як керівник насамперед дбає про дружню підтримку колегами один одного. Зі свого боку знає як дати їм слушну пораду.

У Шепетівському відділі СМЕ працює 3 судмедексперти

Валерій Кухарчук має 34 роки медичного стажу, два десятиліття з яких працює судмедекспертом. Після закінчення Рівненського медичного училища влаштувався фельдшером у залізничній лікарні ст. Шепетівка. А ще, відслуживши у збройних силах, вступив до медичного університету.

— До речі, ще донедавна професія судмедексперта не користувалися популярністю. Про такий напрямок я дізнався лише під час навчання у виші, хоча до цього працював у медичній сфері.

Якщо за плечима Валерія Миколайовича багаторічний стаж, то з лютого у шепетівському відділі працює молода лікарка — 26-річна Анастасія Олегівна. Жінка з дитинства мріяла здобути фах патологоанатома.

— Пам’ятаю, у 9-му класі звернулася до Кормилецького (нині покійного судмедексперта. — Авт.), щоб дозволив бути присутньою на розтині, — розповідає лікарка. — Хотіла для себе з’ясувати, чи витримаю. Якщо ні, то в медичний взагалі не буду вступати. Мені не пощастило, бо того дня розтинів не проводилося. Однак я таки подалася на навчання до Буковинської медакадемії. І з першого курсу говорила, що буду патологоанатомом. Мою впевненість піддавали сумнівам, мовляв, після шостого курсу стану терапевтом.

Професія судово-медичного експерта — не для людей зі слабкими нервами

Справді мрія пані Анастасії дещо змінилася.

— На четвертому курсі ми стали вивчати судову медицину, і вона мене захопила. За пів року остаточно впевнилася, що стану судмедекспертом. Це — аналітична робота, складна і відповідальна. Інтернатуру до січня проходила в СМЕ, до речі, була єдиним інтерном.

Шепетівський районний відділ має ще підрозділ у Нетішині. Таких відділів на Хмельниччині — два.

— Ми маємо найбільшу територію обслуговування. У Шепетівському районі працює 3 судмедексперти: два у Шепетівці та один — у Нетішині. Хочу привітати колег із професійним святом. Побажати нам усім здоров’я, витримки, терпіння, розуміння, — додав Валерій Кухарчук.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині п’яний водій автобуса наробив біди і втік
На Хмельниччині чоловік вкрав із будинку племінниці найцінніше для нього
У сусідній із Хмельниччиною області член ВЛК та ексвоєнком «торгували непридатністю»
На Хмельниччині чоловік повинен триматися від тещі якнайдалі
На Шепетівщині перед судом постане лікар
На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який пенсіонерці представився лікарем обласної лікарні

Читайте у цій рубриці



У національному парку на Шепетівщині успішно впроваджують світовий тренд
Сільській раді на Шепетівщині після втручання прокуратури буде повернуто понад 160 тисяч гривень
Віддали останню шану воїну з позивним «Маріуполь», якому Шепетівка припала до душі
У Шепетівці ліквідовують аварійну ситуацію з водопостачанням
ЦНАП на Шепетівщині якісно та оперативно надає найпопулярніші послуги сервісних центрів МВС
У Славутській громаді побільшало випадків гострого мозкового інсульту
FacebookTelegramViberWhatsAppX