Мешканка Ізяславщини займається сироварінням та козівництвом

Мешканка Ізяславщини займається сироварінням та козівництвом

49-річна Зоя Онищук із села Білеве, що в Шепетівському районі, вже сьомий рік займається розведенням кіз.

— Ніколи не думала, що це стане моїм захопленням. Раніше кози в мене асоціювалися із заняттям для бабусь: в брудній фуфайці, яка веде в реп’яхах тварину.

Деякий час жінка тримала корови, а коли зайшла мова про козу, то вона категорично запевнила:

— Для мене коза — це ганьба!

Але все трапилося випадково.

— Одного разу у газеті прочитала про кіз ламанча (в них нема вух). Дізналася, що вони дуже компанійські, мають смачне молоко. І загорілася цією породою. Почала шукати, хто продає. Напитала. Поїхала за однією, але в ящику із-під телевізора привезла три.

Поступово козівництво захопило пані Зою.

— У мене виникла нова «хотєлка» — придбати англо-нубійську породу. Ці, навпаки, мають довгі вуха. Також славляться жирним молоком. Загалом, про кози можу розповідати довго. Це дуже цікаво — займатися їх розведенням.

Мешканка Ізяславщини займається сироварінням та козівництвом

Жінка зібрала тварин із різних куточків України.

— Маю два породистих козли із відповідними документами. Один приїхав із Харкова, інший — з-під Києва. Дві кізочки привезла з Полтави, Козятина, Могилева-Подільського. А всього — 16 дорослих, не враховуючи маленьких, які постійно поповнюють поголів’я.

До грудня минулого року працювала секретарем у сільській раді.

— Поблизу нашого будинку є випас, там козам — свобода. Коли працювала, знала, у якої норовливий характер, тих прив’язувала, а решта біля них трималися компанії. Зараз вже не працюю, тому пасу. Вони люблять вільно ходити, тоді і надій кращий.

Мешканка Ізяславщини займається сироварінням та козівництвом

Ще одне захоплення пані Зої — сироваріння. Її смаколики полюбилися близьким, рідним, знайомим. Вона весь час експериментує, знаходячи нові рецепти, — з італійськими, прованськими травами, паприкою.

Мешканка Ізяславщини займається сироварінням та козівництвом

— На різних форумах козоводів та сироварів підбираю рецепти. Є спеціальні сайти, на яких купую закваски. Зараз така пора, що можна з кропом або петрушкою зробити. Дітям роблю із курагою або родзинками.

Адже сири смачні виходять із англо-нубійського та ламанчого молока, бо воно жирне та багате на білок.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Ізяславчанка Ольга Ящук в’яже іграшки
В Ізяславі розквітло дерево, яке є символом трьох американських штатів
В Ізяславі збільшили вартість харчування у садочках на 10%
Дві учасниці проєкту «Україною пішки» відвідали Ізяслав
В Ізяславі судитимуть молодика, який побив кастетом неповноліт­нього Влада Островського
За вбивство односельця мешканець Ізяславщини проведе за гратами майже 13 років

Читайте у цій рубриці



У Старому Кривині розгорівся скандал навколо старого кладовища
На славутському пляжі встановили декоративний фонтанчик
Шепетівчани святкують День міста
У Шепетівському районі жінка поплатилася за наклепи на сусіда
Ізяславчанка Ольга Ящук в’яже іграшки