Микола Дячук: «Пайовикам треба годити та виплачувати достойну орендну плату»

Микола Дячук: «Пайовикам треба годити та виплачувати достойну орендну плату»

«Подільський Аграрій» за 4-й рік господарювання на теренах Шепетівщини та Красилівщини заслужив довіру своїх головних партнерів — пайовиків. Відтак, про забезпечення гідних умов співпраці — умови оренди й соціальні пакети — поговорили з очільником «Подільського Аграрія» Миколою Дячуком.

«Подільський Аграрій» свого часу став першим, хто встановив найвищу орендну плату в регіоні — на рівні 11 % від нормативно-грошової оцінки землі. Що спонукало Вас підняти виплату до такого рівня?

— Чотири роки тому оплата за оренду на теренах району коливалася від 5 до 8 % від нормативно-грошової оцінки землі. Я про­аналізував економіку підприємства і зрозумів, що 11 % — це реальна орендна плата, враховуючи, що на Шепетівщині найродючіші чорноземи, і, як підсумок, найвищі врожаї. Загалом, агробізнес не може існувати без паїв мешканців. І я це прекрасно розумію. Тому дотримуюся «золотого» правила: пайовикам треба годити та виплачувати достойну суму. Відносини із землевласниками для нас — особливі та надзвичайно важливі. Вони — наші головні партнери. Тому «Подільський Аграрій» створює власникам земельних ділянок всі належні умови.

Микола Дячук: «Пайовикам треба годити та виплачувати достойну орендну плату»

Колектив «Подільського Аграрія». Польові обжинки

Що пропонуєте пайовикам, окрім високої орендної плати?

— У «Подільському Аграрії» із початку створення впроваджено соціальні пакети для пайовиків. Зокрема, здійснюємо виплату в розмірі 1 тисячі гривень при поповненні в сім’ї кожному пайовику, де народилася дитина. Оскільки переважна більшість орендодавців — це люди літнього віку, то вони жартують, що народжувати явно не будуть. Тому ми пояснюємо, що грошові кошти ми також надаємо при пред’явленні свідоцтва про народження малюка в їх дітей чи внуків. Також 1 тисяча гривень становить виплата при похованні у випадках смерті члена родини першого ступеня спорідненості (батько, мати, один із подружжя чи дитина). Допомога сім’ям бійців, які загинули в зоні АТО, складає 5 тисяч гривень. По 500 гривень допомоги видаємо на кожен пай на оранку чи культивацію городів, навіть якщо ділянки нема у власності. Окрім того, здійснюємо юридичний супровід, переоформлюємо спадщини і серти­фікати за рахунок підприємства. А це — від 2,5 тисяч гривень до 15 тисяч, в залежності від кількості спадкоємців. На виготовлення технічної документації на земельну ділянку виділяємо близько 3-х тисяч гривень власних коштів.

Микола Дячук: «Пайовикам треба годити та виплачувати достойну орендну плату»

Посівна. Завантаження мінерального добрива. Механізатор — Анатолій Бистрицький

Миколо Миколайовичу, чи підкріплений на папері соціальний пакет?

— Усі умови соціального пакету чітко прописано в додатковій угоді до договору. Тому пайовики можуть бути певні, що «Подільський Аграрій» виконає власні обіцянки та взяті на себе зобов’язання. Окрім того, щорічно за кожен пай у період новорічно-рідзвяних свят та Великодня власники землі отримують презенти у грошовому еквіваленті — по 200 гривень. До 8 Березня, Дня захисника, дня народження — по 100 гривень.

Микола Дячук: «Пайовикам треба годити та виплачувати достойну орендну плату»

Микола Дячук та механізатор самохідного оприскувача John Deere Віталій Віскан

Чотири роки поспіль Ваше господарство починало розраховуватися продукцією з пайовиками ще в період жнив. Чи можна отримати виплату орендної плати в грошовому еквіваленті?

— Щороку пайовики мають вибір: отримати оплату в грошовій формі чи натуральній — пшеницею, кукурудзою, цукром. У випадку розрахунку збіжжям працівники «Подільського Аграрія», вже за доброю традицією, доставляють фасовану в мішки продукцію до будинків. А стареньким пенсіонерам, за проханням, навіть поскладали в хліви чи комори.

Микола Дячук: «Пайовикам треба годити та виплачувати достойну орендну плату»

Доставка пайовикам зерна додому. Менеджер Грицівського масиву — Пащенко С. І.

Приємно, що наразі дрібні фермери, аграрії та навіть агрохолдинги підхопили ініціативу «Подільського Аграрія» і почали пропонувати пайовикам різні бонуси. Так би мовити, борються за потенційного орендодавця. Конкуренції не боїтеся?

— Ні, не боюся. Відсутність монополії, — коли на землі працює 3–4 орендарі, — створює здорову конкуренцію в регіоні, та стимулює таких, як я, аграріїв, раціонально використовувати землю, цінувати відносини та створювати вигідні умови для власників земельних паїв. Тобто, від цього пайовики лише виграють.

Вже четвертий сезон «Подільський Аграрій» розраховувався з пайовиками за цінами нижче ринкових. Чому прийняли для себе таке рішення?

— Ми на пайовиках не заробляємо та розуміємо складну фінансову ситуацію кожної родини, тому вартість зерна протягом 4-х років не збільшували, а віддали по собівартості. Хоча в цьому році ціна пшениці значно виросла. Середня відпускна вартість для пайовиків серед аграріїв Шепетівщини складала 5000 гривень за тонну. Для наших пайовиків вона залишилася на рівні, нижче ринкового, — 3500 гривень за тонну. Цукор теж видавали не за магазинною ціною: 11 гривень 20 копійок за кілограм, коли в той же момент кілограм цукру коштував 15–16 гривень.

Наразі чимало аграріїв запровадили соціальне партнерство із сільськими радами та виділяють по 100–200 гривень із кожного орендованого гектара на соціальний розвиток села, де працюють. Чи практикуєте Ви такі розрахунки?

— Ні, не практикую. Більше того, моя допомога є адресною — кожному пайовику. За рахунок встановлених «Подільським Аграрієм» пільгових цін на продукцію люди отримують бонус — 1500 гривень на кожній тонні зерна (в середньому ж кожен пайовик бере по 2 тонни). Отож, ці кошти вони можуть витратити на свій розсуд. Зокрема, і на доброчинність. Хоча, звісно, «Подільському Аграрію» було в вигідніше теж додатково виділити по 100–200 гривень на розвиток села і відпустити продукцію за ціною 5 тисяч гривень за тонну. Так ми заощадили би мільйони.

Микола Дячук: «Пайовикам треба годити та виплачувати достойну орендну плату»

Боротьба з наслідками негоди. Тракторист — Сергій Бистрицький

Чи є якісь труднощі, з якими доводилося стикатися «Подільському Аграрію» із дня заснування?

— Не просто було починати з нуля, особливо, коли конкуренти намагалися всіляко поливати брудом та створювали перепони. Свого часу вони переконували пайовиків, що ті не отримають вчасно орендну плату. Минулоріч вдалися до більш радикальних заходів і влаштували такий собі «сюрприз» — у квітні 2020-го недобросовісні суперники-аграрії підвісили на двері офісу «Подільського Аграрія» гранату. Адже розуміють, що програють в умовах чесної конкуренції. Однак, завдяки довірі власників землі й самовідданій та злагодженій роботі колективу, нам вдалося все подолати. Єдині ж та постійні труднощі — це погодні умови, але вони не залежать від нас. А в загальному, болюче питання кожного аграрія — низька вартість на продукцію, яку вирощуємо. До прикладу, згідно з аналітикою, яку проводив аналітичний портал «Слово і діло», ціна на пшеницю за останні 10 років піднялася всього лише в 6 разів, а хліб на полицях магазину за ці роки зріс у вартості у 22,5 рази. Тобто, в нашій державі не відстояні права виробника — аграрія, — який вирощує хліб. Так само страждає і покупець. Адже зростання цін зовсім непропорційне.

Микола Дячук: «Пайовикам треба годити та виплачувати достойну орендну плату»

Дії конкурентів. Граната Ф-1 на дверях офісу

В чому секрет успіху «Подільського Аграрія»?

— Основні складові успіху — порядність у ставленні до людей, турбота про пайовиків, невтомна праця і самовідданість справі. А ще — бережне ставлення до матінки-землі. Лише так вона віддячуватиме щедрими врожаями та повертатиме все добро сторицею.

Микола Дячук: «Пайовикам треба годити та виплачувати достойну орендну плату»

Микола Дячук під час освячення техніки, насіння та полів перед посівною настоятелем Свято-Михайлівського кафедрального собору протоієреєм Михайлом Мацолою

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Аграрії Шепетівщини підсилили мобільні вогневі групи ППО
Загроза мін та російських обстрілів: як працює український «зерновий коридор»
Хмельниччина посідає друге місце по намолоту гречки
Акріс Агро Груп проводить жнива з врожайністю вище прогнозованої
На Шепетівщині працівники викрадали добрива з аграрного підприємства
За нашу з вами незалежність! Пошана від Акріс Агро Груп!

Читайте у цій рубриці



В одній із громад Шепетівщини до бюджету не надійшло майже 7,5 млн грн земельного податку
У Шепетівці стартував цікавий проєкт із рослинництва: що про це відомо
На Шепетівщині збирали представників служб таксі
Цікаво та корисно: міжнародний борщ готували на Шепетівщині
Загиблих на війні солдатів із Шепетівщини Президент України нагородив орденами
Ряд важливих питань розглянули на засіданні виконкому в Нетішині
FacebookTelegramViberWhatsAppX