У Нетішині медичні заклади за добу використовують 25 балонів кисню

У Нетішині медичні заклади за добу використовують 25 балонів кисню

Міський голова Нетішинської ОТГ Олександр Супрунюк розповів під час пресконференції, як КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин» лікує хворих на коронавірусну інфекцію. Адже кількість хворих в місті, як і по всій Україні, збільшується, тому і проблем медикам додається. Про це повідомив відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради.

Завдяки ХАЕС медсанчастина забезпечена необхідним киснем для лікування хворих на коронавірус, іншими медичними засобами за рахунок місцевого бюджету. Слід зауважити, що в середньому на добу для хворих в нетішинській лікарні використовується 25 балонів кисню.

— У порівнянні з іншими лікарнями, в Нетішині ситуація досить непогана, а тому за медичною допомогою до нас звертаються хворі з інших місць. Так, нещодавно було доставлено 6 хворих на коронавірус з Полонного, і згодом вони дякували нашому медперсоналу, що врятували їхнє життя, адже тамтешня лікарня не мала змоги забезпечити їх киснем, — зазначив Олександр Супрунюк.

Міський голова прокоментував ситуацію щодо тестування на коронавірус.

— Як відомо, медсанчастина надає платні послуги по тестуванню ПЛР-лабораторією. Були видатки, коли люди, які хочуть їхати на відпочинок, проходячи платні тестування, отримують позитивні результати. «Такі люди є носіями коронавірусу, але вони навіть не здогадуються, що вони хворіють. Проблема в тому, що ми не знаємо скільки таких хворих ходить містом. Якщо ми нині маємо понад 1300 людей, які офіційно перехворіли на COVID-19 з початку карантину та якщо додати кількість тих, хто перехворів неофіційно, то, напевно, вже перехворіло, як мінімум, 10 відсотків жителів міста. Вони вже мають імунітет. Але ми цих даних підтвердити не можемо, бо широкомасштабного тестування не проводилось», — розповів Олександр Супрунюк.

Нині в медсанчастині існує проблема забезпечення тестами. Якщо хворим, які проходять лікування стаціонарно, медсанчастина має право проводити тести безкоштовно (укладений відповідний договір з НСЗУ), то для амбулаторного лікування безкоштовних тестів немає.

— Ми вже зверталися з цього приводу в різні інстанції, але чомусь забезпечити Нетішин тестами не хочуть. Мотивують це тим, що не вистачає тестів для тих лабораторій, які знаходяться у більших містах, — зауважив міський голова.

Окрім того, що продовжується боротьба з корона вірусом, міська влада, за словами Олександра Супрунюка, планує і надалі працювати над тим, щоб медичні заклади були на рівних з іншими: проводити необхідні ремонти, забезпечувати сучасною медтехнікою, готувати молодих спеціалістів та перекваліфіковувати медперсонал, щоб він мав змогу працювати на сучасному обладнанні. У планах — придбання ще одного сучасного апарату ШВЛ та розвиток тих напрямків, які є перспективними.

— У мене давно є бажання кардинально змінити принцип фінансування медицини в місті. У чому полягає її сутність. Раніше ми просто забезпечували ті потреби, які нам подавались медичними підприємствами. Ці кошти передбачали, наприклад, 25 відсотків доплати для всіх працівників. То нині, я вважаю, ми повинні належно фінансувати тих працівників, хто приносить максимальний прибуток (бізнесовий та соціальний — послуги ) для медичного підприємства. Нікому не секрет, що частина лікарів живе нині за старинкою — чекає доки будуть медогляди. Їм цього достатньо, а інші постійно підвищують свою кваліфікацію — їздять на курси, проводять операції. І вони отримують таку ж зарплату, як і їхні колеги. Тому підхід до оплати праці медичних працівників будемо змінювати. Обговорюватимемо це з депутатським корпусом. Наприклад, із запланованих 10 операцій, лікар провів 20, тому, відповідно, і доплата повинна бути більшою. Певний діагностичний напрямок не приносить солідного прибутку, але без нього не можна проводити якісь процедури. Тоді, відповідно, потрібно його дофінансувати, щоб міг нормально працювати. Або ж ми беремо на роботу перспективного лікаря, але розуміємо, що від його роботи прибуток підприємство отримає не відразу — потрібен час, щоб мати пацієнтів. Відповідно розроблятиметься варіант, коли за рахунок місцевого бюджету утримуватиметься ця штатна одиниця протягом 3–5 років, але при цьому має бути чітко зазначено, що повинно бути зроблено за цей період, — так прокоментував своє бажання змінити принцип фінансування місцевої медицини міський голова Олександр Супрунюк.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



COVID та грип відступають. Що після них?
Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
У Львові поховають загиблого прикордонника з Шепетівщини
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
На Шепетівщині перед судом постануть троє розбійників, які нападали на громадян
У Нетішині організували ярмарок, аби зібрати гроші на пікап для військових

Читайте у цій рубриці



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
На Шепетівщині зловмисницю суд звільнив від реального ув’язнення
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
У Нетішині організували ярмарок, аби зібрати гроші на пікап для військових
FacebookTelegramViberWhatsAppX