Хобі Наталії Літвінчук перетворилося в додатковий дохід
Наталія Літвінчук займається усім — вирощуванням ягід, фруктів, овочів, зелені та навіть квітникарством. Це хобі, яке приносить мешканці села Плесни, що на Шепетівщині, не лише задоволення, але й додатковий дохід.
Пані Наталія — керівник студії раннього розвитку та гуртка «Акторська майстерність». 15 років жінка проживала у місті Шепетівці. А 4 роки тому повернулася на свою маленьку батьківщину, звідки вона родом. Тут і захопилася роботою на землі.
Історія ромашок розпочалася з куща
Знайомство із Наталею Літвінчук розпочалося з ромашок.
Адже перше, що кидається в очі, коли заходиш на обійстя, — квіти… Море квітів… Їх пані Наталія почала вирощувати 3 роки тому.
— Я купила в бабусі на 5 гривень пучок ромашок, — пригадує жінка. — Далі відсаджувала їх від корінця.
Наразі ж на подвір’ї вже дві клумби ромашок по 15 метрів довжиною кожна, які ведуть від воріт до будинку.
Їх у господині аж 6 сортів. Зокрема, є Крейзі Дейзі.
— Чому саме ромашки? — цікавимося в неї.
— Наташка-ромашка, — віджартовується співрозмовниця.
Окрім того, поруч ростуть чорнобривці, соняхи, матіола та навіть декоративна капуста, яка нагадує троянду. Квіти свої роздаровує тим, хто просить. Адже буяють вони білим цвітом недовго — всього лиш місяць.
Не ромашками єдиними…
По обидва боки від ромашок у Наталії росте молодий садок: тут і абрикоси, і молоді яблуньки, і сливи, і ожина, і малина.
Також у власності жінки — 8 соток землі, де посаджена всяка городина. Насіння та навіть саджанці купує, в основному, через інтернет.
Аби врожай був ранній, практикує сіяти розсаду в парниках, лише потім висаджує на відкритий ґрунт.
— Маю 200 кущів помідор на грядці, — ділиться співрозмовниця. — А ще вирощую їх у 2 теплицях.
Щодо другого «хліба», який раніше в кожному господарстві висаджували мало не гектарами, — картоплі — її площа зовсім мала.
— Картопля — це важко, — розмірковує Наталія. — Ми її садимо лише кілька відер, для себе.
Асортимент для ринку
Все, що «зайве» на городі, жінка збуває на ринку, а також має постійних клієнтів серед власників кафе.
— Ми ж стільки не з’їдаємо, сім’я складається лише з трьох осіб, — пояснює Наталія. — А городина — це хороший додатковий заробіток.
Прикметно, що продукти господиня намагається не обробляти, адже їх часто купують для маленьких дітей, так би мовити, екологічно чисті продукти.
Продає різну сезонну зелень: петрушку, кріп, шпинат, базилік, кінзу. Одних тільки салатів має 16 сортів. «Спеціалізується» на вирощуванні моркви, цибулі, молодого гороху, маленьких огірочків, які беруть для консервації, часнику, капусти, зокрема, броколі та савойської, кукурудзи.
Також можна побачити і такий делікатес як спаржа. Однак, зі слів хазяйки, продукт із сегменту лакшері в нашій місцевості не надто користується популярністю. Та, швидше всього, придатний для меню дорогих ресторанів.
Втім, навіть таке різноманіття не дивує вибагливих покупців.
— Вже хочуть, аби був майоран, естрагон, щось таке, в диковинку, — каже господиня.
Отож, асортимент невдовзі поповниться.
Втім, пані Наталія навіть не береться прогнозувати скільки ще буде займатися сільським господарством.
— Мені, як вчителю, дуже цікаво, — ділиться співрозмовниця. — Це, — швидше, хобі. Якщо робота на землі стане роботою, інтерес втратиться. До того ж, сільське господарство — непередбачуване, бо залежить не лише від насіння, а й від погодних умов.
Читайте також:
Наталія Літвінчук хочу замовити у вас дещо!
Наташка Ромашка молодець…
Наташка – ромашка, я тобою пишаюсь!
Супер. Ніколи не думала що ти цим займатимешся. Бажаю успіхів