Цьогоріч на Шепетівщині зареєстрували понад 40 випадків сальмонельозу

За 10 місяців поточного року у Шепетівському районі зареєстровано 43 випадки сальмонельозної інфекції, що складає 56,7 на 100 тис. населення при середньо обласному показнику 22,1, це найвищий показник в Хмельницькій області. Захворюваність реєструвалася серед міського населення — 24 випадки, так сільського населення — 19 випадків.

Як повідомив завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Шепетівського міськміжрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Костюк, із 43 захворілих в 39-ох виявлено сальмонелу ентерітідіс біовар’єна, що складає 90,6 %. В 4 хворих виявлено — 2 випадки тіфі муріум бівовар А, ньюпорт, інфантіс.

Завдяки своєчасному проведенню протиепідемічних, профілактичних заходів в першу чергу фахівцями Шепетівського міськміжрайонного відділу, в вогнищах захворюваність сальмонельозом носила спорадичний характер, не пов’язана між собою загальним джерелом та фактором передачі заразного початку. Разом з тим при проведенні епідрозслідування встановлено, що вірогідним фактором передачі заразного початку в більшості були м’ясо куряче, придбане на ринку, та яйця домашніх курей.

Довідка

Сальмонельоз — гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Медицині відомо близько 2 000 різновидів сальмонел, із них у нашій країні тільки 500 видів провокують кишкові захворювання у людини.

Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. Основним джерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини — велика рогата худоба, свині, коні, вівці, а також дикі водоплавні птахи, у яких сальмонельоз протікає безсимптомно. Ці тварини роками здатні виділяти збудник з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, яка доглядає за ними. Зараження може відбутися також при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом несприятливі санітарні умови утримання курей призвели до частих випадків зараження людей на сальмонельоз через курячі яйця.

Джерелом інфекції для людини є хвора на сальмонельоз людина або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки і тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий — при догляді за хворими, в тісному колективі. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування — яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці — салати, фрукти, кондитерська продукція, пиво. Особливо небезпечне зараження для дітей до року, оскільки, воно може призвести до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


1 коментар до статті «Цьогоріч на Шепетівщині зареєстрували понад 40 випадків сальмонельозу»

  1. Svetlana Shadyuk коментує:

    Хоча на масовках усі травляться не домашньою продукцією😏


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Читайте у цій рубриці