Петро Дзяворук: «Йдемо правильним шляхом і дороги назад немає»

Петро Дзяворук: «Йдемо правильним шляхом і дороги назад немає»

Національний проект «Децентралізація» розпочався у 2014 році. Які зміни відбулись у роботі Шепетівської районної ради? Про плюси, мінуси та досягнення розповідає голова — Петро Дзяворук.

Децентралізація вплинула на управління районом. Які зміни відбулися?

— Завдяки децентралізації збільшились повноваження на місцях. Тепер ОТГ самостійно розпоряджаються коштами, що надходять від платників податків, адже це — основне джерело фінансування. У Шепетівському районі лишилось 6 сільських рад: Городнявська, Корчицька, Михайлюцька, Плесенська, Пліщинська та Рилівська. Однак районна та вузлова лікарні продовжують надавати послуги всьому регіону. Тобто вирішення цих фінансових проблем лягає на районну раду та РДА. Це — велика прогалина децентралізації, адже громади не зобов’язані надавати кошти на підтримку та розвиток таких питань. Це ніде не прописано. Вони лише мають право. Мінімізувати дефіцит у галузі охорони здоров’я нам вдається завдяки плідній співпраці з народним депутатом Романом Мацолою, обласними депутатами.Думаю, потрібно було по-іншому підходити до реформування. Сама ідея децентралізації дуже добра, але вона не адаптована до вимог нашої країни. Є багато недоопрацьованих нюансів: географія, демографія, менталітет. Як говорив Т. Г. Шевченко: «І чужого научайтесь, і свого не цурайтесь».

Передача влади на місця. Ваше ставлення.

— Повноваження потрібно передавати людям. Це — правильно. Чиновник із районного чи обласного центру не повинен ділити кошти, які надійшли в громаду. Це повинні робити депутати, які представляють інтереси безпосередньо тої чи іншої громади.Головне у прийнятті важливих рішень — вміння радитися. Чиновник, який сидить у Києві, не повинен думати, що він найрозумніший. Будь-яка справа загине, якщо це буде так. Необхідно радитись із людьми, які живуть в селах, і бачити проблему зсередини. Тільки тоді буде якісний результат.

Соціальна інфраструктура. Які галузі потребують першочергової підтримки і які проекти вже реалізовуються?

— Нагальної підтримки потребує вся соціальна сфера, куди не кинь оком. Чи займався хтось дорогами по-справжньому останні 25 років? Ніхто. Чи займався хтось серйозно медициною на селі? Ніхто. І так з усім.Сьогодні ж, якщо ми створюємо громади, необхідно забезпечити зв’язок між ними. Завдяки народному депутату Роману Мацолі розпочаті ремонти доріг.

Петро Дзяворук: «Йдемо правильним шляхом і дороги назад немає»

Збудований тротуар та частково відремонтована дорога у Судилкові.

За підтримки Романа Миколайовича в нашому районі вже будуються 2 амбулаторії. В період з 2015 року і до сьогодні майже в кожній амбулаторії, ФАПі вдалось провести повні або часткові ремонти. За рахунок громад і району купуються ліки. Сьогодні первинна ланка забезпечена кадрами як ніколи.Важливо, що тільки за останню сесію, що відбулась 07.06.19, Роман Миколайович залучив 1 млн 186 тис грн, які підуть на розвиток вторинного рівня медицини у цьому році. У 2017 році він залучив 7 млн грн на будівництво перинатального центру. І це — далеко не все.Важливий крок у напрямку розвитку — опорні школи. В Судилкові вже створене комфортне середовище для навчання та розвитку учнів. Водночас не треба забувати й про інші школи. До прикладу, у нас була проблема з опаленням школи у Пліщині. Знову ж таки, за сприяння Романа Мацоли, за місяць зробили сучасну, екологічно чисту, економну котельню. Діти перейшли з підвальних приміщень і навчаються у сприятливих умовах.Багато людей звикли казати «депутат Верховної Ради», а забуваємо головне — народний! Для Мацоли цей епітет дуже підходить. Його знають у кожному селі та місті. Перевага нашого народного депутата — він не місцевий. Він відповідає за Шепетівський, Полонський, Славутський райони. Йому однаково болить за всі регіони і піклується про всіх він теж однаково.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

7 коментарів до статті «Петро Дзяворук: «Йдемо правильним шляхом і дороги назад немає»»

  1. Oleksandr Rebekevsha коментує:

    Це прихована агітація за Мацолу Романа???

  2. Олександр коментує:

    Я думаю що це факт роботи Романа Мацоли! В тексті прямої агітації немає)

  3. Вова Козачук коментує:

    Центир міста вулиця Островського навпроти міської ради яма на ямі,і ви говорите про правильний шлях,да уж

    • Олександр коментує:

      Тому що в міські раді яма на ямі)), а от район розвивається дуже добре! Ну нічого, наступного разу виберем нормального, фахового міського голову тай будем жити як на Кіпрі ))

  4. Тетяна Капелюх коментує:

    За Мацолу агітують його добрі справи!

  5. Владимир Монтач коментує:

    Тобто зубожіня не відміняється …?

  6. Олена коментує:

    20 років вже не живу в Шепетівці. Перше враження, коли навідую рідне містечко – погані дороги. Влада змінюється, дороги ні. Вони розбиті і в ямах. Погані дороги в місті і поза містом. 27 років незалежності, а нормальних доріг так і немає. Чому??? Поясніть!!!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині активно впроваджується реформа шкільного харчування
Євген Руденко про майбутнє DeFi: переосмислення фінансів
Як реформа лісового господарства працює на Хмельниччині побачив Міністр захисту довкілля
Дерадянізація адміністративної одиниці: на Шепетівщині може не стати чотирьох смт
Розмитнити авто можна буде у Дії
Чиновників стане менше

Читайте у цій рубриці



Молодіжна рада Шепетівки знайомилася з писанкарством у майстерні «Кральова»
На Шепетівщині мешканці ведуться на вигадані соціальні виплати
У Шепетівці затвердили нові тарифи на ритуальні послуги
У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
Підприємство у Шепетівці отримало атестат про технічну компетентність
У національному парку на Шепетівщині успішно впроваджують світовий тренд
FacebookTelegramViberWhatsAppX