Чи все так погано в селі Пліщині?

Чи все так погано в селі Пліщині?

Днями до редакції видання «День за днем» надійшов лист від колишньої жительки села Пліщин. У ньому вона порушила тему про приєднання села до однієї з ОТГ

Відтак, обурювалася з приводу того, що попри будь-які зміни устрою, за людей ніхто не наведе благоустрій.

Доброго дня

Я сама колишня жителька села Пліщина, чула, що відбувся схід села по питанню приєднання до однієї з ОТГ. Хочу висловити свою думку з цього приводу і звернутись до жителів села.

Шановні! Ви приєднуйтесь хоч до Києва, але порядок у селі за вас ніхто не буде наводити. Пройдіться селом, шановний голова сільської Ради, шановні депутати!!! — розплющте очі!

В селі є старе кладовище. Ми всі знаємо, що то святе місце. Посеред кладовища самі ж жителі села зробили смітник, а там батюшка читає грамотки за ваших рідних та близьких, які відійшли у вічність. Вам не стидно? Огорожа кладовища розбита, а нове кладовище взагалі не загорожено. А що біля церкви робиться, мало того, що вона вже стільки років не огорожена, то ще і там купи сухих гілок і бур’янів. А яка автобусна зупинка в центрі села?

Хто цікавиться — проїдьтесь автобусним маршрутом по селу — кругом сухі бур’яни в ріст людини. А літом буде озеленення із бур’янів. Біля церкви знаходиться приміщення колишньої школи (я не знаю, що там зараз) то воно таке обдерте, як після бомбування. Тепер скажіть — хто це все за вас буде робити — Славута, Шепетівка чи Плесна? От і вирішуйте, до кого приєднатись, щоб за вас хтось щось робив.

Л. В. Поліщук

Чи все так погано в селі Пліщині?

Та сама зупинка в центрі села

Звісно, не часто зустрінеш село, в якому все оптимістично та люди плекають надію на розбудову і краще майбутнє. Але в селі складається враження, що не так все погано…

Під час відвідин села кипіла робота по облаштуванню місцевого ставка. Чоловіки з дерев’яних дошок зводили огорожу з обох боків від проїжджої частини, що пролягає біля водоймища.

Чи все так погано в селі Пліщині?

— Роботи виконуємо завдяки сприянню та спільній ініціативі депутата місцевої ради Михайла Савчука (лісничого Пліщинського лісництва) та місцевої влади, — розповідає мешканець села Олег Ілліч. — Огорожу робимо лише від дороги, оскільки спуск до ставка викладений плитами. Тут часто топляться корови, коли йдуть пити воду, а плита слизька, тому назад вилізти не можуть. Та й глибоко тут…

Чи все так погано в селі Пліщині?

Однак, не тільки худоба страждає… Це місце небезпечне і для самих жителів.

— Бачите, там віночок? Людина покотилася із гірки й втопилася, — додає селянин Василь Іванович. — Отож, із ціллю безпеки облаштовуємо…

Справжньою родзинкою села, яку вдалося побачити на власні очі, — шкільний міні-дендропарк, що розташований біля сільської ради.

Чи все так погано в селі Пліщині?

Його облаштували місцеві школярі разом із своїм наставником — Миколою Зведенюком.

Чи все так погано в селі Пліщині?

Там зібрано декоративні та лісні породи, побудовано майданчики, місця для відпочинку.

Чи все так погано в селі Пліщині?

Розквіту ця зона набула за останні 5 років. До того, зі слів голови сільської ради, там панували справжні хащі.

Однак, в селі все контрастно. Є і місця, які, дійсно, бажають кращого. Смітник на кладовищі, про який писала колишня жителька Пліщина, таки існує.

Чи все так погано в селі Пліщині?

Сухі бур’яни, хоч і не в ріст людини, але все ж псують картину.

Чи все так погано в селі Пліщині?

— Щороку працівники сільської ради, Будинку культури, бібліотеки, дитячого садочка виходять на толоку, — розповідає голова Пліщинської сільської ради Тетяна Квітніцька.

Втім, працівників ледве набирається більше десятка, адже штат у селі невеличкий. А кільком людям прибрати все село просто нереально. Отож, посадовці намагалися залучити до цієї суспільно-корисної роботи й самих жителів, але, на жаль, безрезультатно.

— Селяни на таку пропозицію відгукувались неохоче, на суботник виходили всього лиш кілька людей, — розповідає Тетяна Вікторівна. — Варто пам’ятати, що тільки спільними зусиллями влади й громади та працею пліч-о-пліч можна навести лад у місці, де проживаєш, зробити його привабливим та комфортним. І прибирати потрібно не лише до Великодніх свят, а й підтримувати чистоту протягом року.

Загалом, переважно викидають на кладовищі — пластик.

— Жителі повинні відмовитися від основної атрибутики поминальної неділі: штучних квітів та вінків. Не потрібно засмічувати довкілля, вже зараз треба замислитися про планету та ставати більш еко-свідомими, адже тут ще жити нашим нащадкам. Натомість, варто переймати досвід сіл району, які відмовилися від пластику. Як альтернативу, вони садять живі квіти на могилах померлих, багаторічні насадження та газонну чи декоративну траву. Це виглядає більш естетично, — переконана голова села.

Вже в цю суботу, 20 квітня, аби зменшити кількість сміття на території села та на подвір’ях жителів, місцевий підприємець організує вивезення непотребу. Забиратимуть його біля кожного будинку. Для того варто лише упакувати його в мішки та залишити біля обійстя.

А вже у вівторок, 23 квітня, влада запрошує небайдужих жителів взяти участь у прибиранні та облагородженні території місцевих кладовищ.

Отож, аби село милувало око, варто докладати зусиль кожному та пам’ятати одне золоте правило: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Славутчан закликають долучитися до прибирання території міста на двох локаціях
Шепетівчан просять долучитися до весняної толоки на власних прибудинкових територіях
У Нетішині 16 жителів громади отримають одноразову грошову допомогу
Ефективні методи видалення плям та переваги українського засобу FreshGlow
На Шепетівщині не розминулися дві автівки: є травмовані
У Шепетівській громаді ще один храм остаточно перейшов до ПЦУ

Читайте у цій рубриці



У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
Підприємство у Шепетівці отримало атестат про технічну компетентність
У національному парку на Шепетівщині успішно впроваджують світовий тренд
Сільській раді на Шепетівщині після втручання прокуратури буде повернуто понад 160 тисяч гривень
Віддали останню шану воїну з позивним «Маріуполь», якому Шепетівка припала до душі
У Шепетівці ліквідовують аварійну ситуацію з водопостачанням
FacebookTelegramViberWhatsAppX