9 сіл Шепетівського району залишаться без газу через борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»

9 сіл Шепетівського району залишаться без газу через борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»

Сьогодні, 12 листопада, в приміщенні Шепетівської РДА відбулося засідання комісії із надзвичайних ситуацій через загрозу її виникнення у зв’язку з припиненням газопостачання. Відключення сіл району може відбутися через борги міського теплопостачального підприємства ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Відтак, у районі радилися про подальші дії, а міський голова сьогодні запропонував скликати в середу, 14 листопада, віче.

9 сіл Шепетівського району залишаться без газу через борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»

На початку засідання перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Пономарьов зачитав лист від ПрАТ «Шепетівкагаз» про причини відключення жителів району від газу.

Пояснив причини від’єднання заступник голови правління ПрАТ «Шепетівкагаз» Анатолій Пращур:

— ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» без підтверджених номінацій споживає природний газ, що є крадіжкою. Згідно з кодексом, вся ця вартість обсягів природного газу, які будуть несанкціоновано відібрані, лягають на плечі ПрАТ «Шепетівкагаз». Вартість спожитого газу за 2016–2017 роки було покладено на «Шепетівкагаз» — а це 108 мільйнонів. «Укртрансгаз» подав на нас в суд, щось ми виграли, щось програли, — 39 мільйонів на нас залишилося, які ми маємо сплатити. Для розуміння — 108 мільйонів — це весь бюджет підприємства на 6 років. У листопаді спожити можуть до мільйона кубів, то розмір небалансу в грошовому виразі складатиме близько 20 мільйонів.

Також Анатолій Пращур пояснив чому вторік не могли від’єднати від газопостачання за несплату, а цьогоріч «Укртрансгаз» просто зобов’язаний це зробити:

— 25 вересня 2018 року постановою НКРЕ КП внесено зміни до кодексу ГТС. В ньому йдеться, що оператор газотранспортної системи зобов’язаний припинити транспортування газу в точках виходу з газотранспортних систем у випадках його несанкціонованого відбору

Ще один вихід із ситуації, що склалася, аби не вдаватися до крайніх заходів, — ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» повинно припинити несанкціонований відбір газу. Втім, такий варіант поки що розглядають, як щось із області фантастики.

— Якщо буде припинення газопостачання, яку частину району це зачепить? — звернувся до заступника голови правління Сергій Пономарьов.

— Це Судилків, Білокриниччя, Красносілка, Лозичне, Плесна, Пліщин, Городище, Пашуки та Серединці, — відповів Анатолій Пращур.

Майже всі перелічені села належать до Судилківської ОТГ.

На від’єднання газопроводів середнього тиску працівникам ПрАТ «Шепетівказ» потрібно буде 2–3 дні. Однак, це при умові, що все піде за сценарієм, тобто — безперешкодно.

— Ви ж розумієте, що безперешкодно і просто так легко вам це ніхто не дасть зробити, — зазначив Сергій Олександрович.

В ході засідання очільники району пропонували інші методи від’єднання котелень. Зокрема, встановлення засувів безпосередньо біля котелень. Однак, зі слів представника газової транспортної компанії, іншого способу нема. Адже вони не мають фізичної можливості та навіть права зайти до котелень. Про недопуск на місця навіть складено відповідні акти в Шепетівському ВП.

— Є в представників поліції зареєстроване якесь провадження про самовільний відбір газу? — уточнив Сергій Пономарьов у заступника начальника Шепетівського ВП Миколи Борщука.

— Є відкрите кримінальне провадження, — зазначив Микола Борщук. — Ним займається слідчий.

Одне з важливих питань поставив Анатолію Пращуру заступник голови районної ради Артур Мовсісян:

— Скільки вам буде треба часу, аби відновити газопостачання у тому разі, якщо завтра –10°?

Однак, конкретної відповіді з цього приводу не отримали. За приблизними підрахунками це триватиме, щонайменше, тиждень.

— Хто буде відшкодовувати збитки, якщо «полетить» опалення? — на емоціях запитав перший заступник.

— Ми діємо згідно з чинним законодавством, — сказав у відповідь представник ПрАТ «Шепетівкагаз».

Дебати й надалі точилися в цьому напрямку, оскільки управлінці не могли зрозуміти, чому ж мають постраждати і сумлінні споживачи газу — жителі району.

Отож, у районі почали готуватися на випадок надзвичайної ситуації.

— Ми не можемо допустити таке, щоб у цей період діти обігрівалися приладами невідомого походження. Тому нам варто оголошувати позачергові канікули, — резюмував Олександр Пономарьов.

Також рекомендували начальнику Шепетівського районного сектору ГУ ДСНС Віктору Матвійчуку встановити в пожежній частині посилений режим ведення служби 21-ої ДПРЧ та місцевих пожежних команд і підготували спецтехніку на випадок почастішання пожеж.

Заступнику голови Судилківської ОТГ Валентині Мазур рекомендували розробити план заходів на випадок надзвичайної ситуації на території ОТГ.

— Скликайте депутатів своїх, нехай ходять хата в хату та розповідають про те, щоб були обережні з опалювальними приладами, — звернувся перший заступник голови РДА. — Але я розумію, що в районі ще простіше: якісь грубки є, твердопаливні котли.

В ході засідання головний пожежник району наголосив:

— Ті грубки, якими ніхто не палив, а палили газом… І сьогодні хтозна в якому вони стані, і їх запалити, то це ще гірше, ніж не палити.

Отож, в ході засідання вирішили звернутися до ПрАТ «Шепетівкагаз», аби проінформували про початок відключення та зазначили кінцеві терміни увімкнення назад. Судилківській ОТГ делегували розробку плану заходів на випадок відключення газу.

Так само, ОТГ повинна забезпечити створення альтернативних методів обігріву. Оскільки є літні люди, які не мають іншого джерела тепла, а лише газ. Саме тому, запропоновано створити пункт обігріву на базі Судилківської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

А поки що гріємося

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


6 коментарів до статті «9 сіл Шепетівського району залишаться без газу через борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»»

  1. Alexandr Zeleny коментує:

    Віче він, плять, зібрався скликати, клоун дешевий. Ще можна зобов”язати всіх власників автортанспорту в клаксони бібікати, як робив Ахметов на Донбасі.

    • Віктор Д. коментує:

      Ну так бачили ж очі що обирали)) А цьому лишень би вічати. Торік вже вічав також.

  2. В Шепетівській РДА тепло можна засідати.Єдинне що ВОНИ роблять засідають.Більше нічого.Язиками молоти можна.

  3. Віктор Д. коментує:

    Якщо не помиляюсь то Пращур Анатолій це ж колишній очідьник Енергоінвеста. Вони там лишень місцями поміж собою міняються від виборів до виборів

  4. Як що влада не може вирішити проблеми, нехай міняють місце праці!!!!!

  5. Тамара Тюрина коментує:

    Докерувалися….


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Для безпеки саперів із Хмельниччини польські партнери закупили важливе екіпірування
На Хмельниччині під час пожежі загинула жінка
На Хмельниччині за допомогою дронів виявили 15 порушників, які спалювали сухостій
На Хмельниччині сапери знищили три боєприпаси
Через людську недбалість на Хмельниччині за добу сталося шість пожеж
На Хмельниччині через підпали п’ять разів за добу горіла суха рослинність

Читайте у цій рубриці



В одній із громад Шепетівщини до бюджету не надійшло майже 7,5 млн грн земельного податку
У Шепетівці стартував цікавий проєкт із рослинництва: що про це відомо
На Шепетівщині збирали представників служб таксі
Цікаво та корисно: міжнародний борщ готували на Шепетівщині
Загиблих на війні солдатів із Шепетівщини Президент України нагородив орденами
Ряд важливих питань розглянули на засіданні виконкому в Нетішині
FacebookTelegramViberWhatsAppX