У Шепетівському районі шукатимуть кошти на вакцину проти сказу

У Шепетівському районі шукатимуть кошти на вакцину проти сказу

У середу, 14 лютого, в Шепетівській РДА відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії під головуванням заступника голови комісії, начальника Шепетівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Віталія Савіцького щодо епізоотичної ситуації та посилення заходів з профілактики сказу. Про це повідомляє Шепетівська РДА на своїй сторінці у Фейсбуці.

В засіданні брали участь перший заступник голови Шепетівської райдержадміністарції Сергій Пономарьов, заступник голови ДНПК при Шепетівській РДА, керівники мисливських господарств, спеціалісти держветмедицини.

Епізоотична ситуація щодо сказу тварин в області та районі залишається складною та має тенденцію до збільшення.

— Наш район займає 5 місце серед найбільш уражених, — зазначив Віталій Савіцький, начальник Шепетівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. — Так, із 47 надісланих патологічних матеріалів у Хмельницьку регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини для діагностичного дослідження на сказ встановлено захворювання у 6 випадках. Вторік на території району зареєстровано 7 неблагополучних пунктів — села Ленківці, Цмівка, Михайлючка, Лотівка, Романівське лісництво квартал № 54, Пліщин та Шепетівка. Всі ліквідаційні заходи з даного захворювання виконувалися та продовжується державний ветеринарно-санітарний нагляд в неблагополучному пункті с. Пліщин.

Також проводилася роз’яснювальна робота серед населення про небезпечність сказу для людей і тварин та заходи щодо профілактики і боротьби з ним.

— Особливу загрозу для людей несуть бродячі тварини, — розповів Віталій Миколайович. — За даними травматологічного відділення Шепетівської ЦРЛ, у 2017 році тварини покусали 129 осіб. У 2016 зареєстровано 98 осіб, в тому числі, 45 осіб було покусано бродячими собаками. Мисливці в районі відстріляли 128 собак та 25 котів. На вулицях міста можна зустріти групи по 7 собак, що становить небезпеку для мешканців міста, особливо дітей.

З метою комплексного здійснення та посилення заходів боротьби і профілактики сказу серед тварин, запобігання захворювання на хворобу людей надзвичайна протиепізоотична комісія при Шепетівській районній адміністрації вирішила: впровадити заходи з локалізації безпритульних тварин на території населених пунктів та забезпечити їх результативність. А ще організувати боротьбу з безпритульними тваринами, шкідливими хижими звірами на території населених пунктів та за їх межами, які переносять особливо небезпечні хвороби спільні для людей та тварин. Є рішення провести облік собак та котів в населених пунктах за участі спеціалістів державної ветеринарної медицини, закріпити відповідальних осіб за проведення заходів.

Також заплановано рекомендувати Шепетівській районній раді, виконавчим комітетам ОТГ виділити кошти Шепетівській ЦРЛ на придбання антирабічної вакцини для проведення щеплень проти сказу населення району.

При укусі собаки, особливо, бродячого потрібно надати першу допомогу.

— Рану потрібно промити проточною водою з господарським милом, підсушити та накласти пов’язку, — радить Анатолій Нікітін, завідуючий травматологічним відділенням. — Потім у максимально короткий проміжок часу, хоча б протягом тижня, варто звернутися до лікаря, аби вколоти антирабічну вакцину. При важких укусах, нанесених вовком, лисицею, єнотом, мишею чи іншими дикими звірями, окрім вакцини, потрібно вводити і гамаглобулін, але в Україні його нема. Раніше його виготовляли на Харківському заводі бакпрепаратів, який вже кілька років знаходиться на реконструкції.

Наразі на базі Шепетівської ЦРЛ ситуація з вакциною не з найкращих. В залишку лише кілька доз гамаглобуліну, які використають у критичних ситуаціях та кілька ампул антирабічної вакцини.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
У громаді на Шепетівщині назвали головну причину зростання кількості безпритульних тварин
У Шепетівці громадянам пропонують пройти 8 діагностичних процедур і не тільки
На Хмельниччині покупцям повернули кошти за неякісний товар: хто посприяв
Ініціювали перевірку укриттів в одній з громад Шепетівщини
Вже госпіталізували 9 осіб: на Хмельниччині встановлюють джерело небезпечної інфекції

Читайте у цій рубриці



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
На Шепетівщині зловмисницю суд звільнив від реального ув’язнення
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
У Нетішині організували ярмарок, аби зібрати гроші на пікап для військових
FacebookTelegramViberWhatsAppX