Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

Територія навколо Хмельницької АЕС — частина Національних природних парків «Мале Полісся» та «Дермансько-Острозький». Національні парки знаходяться в надзвичайно мальовничій місцевості, де поєднались ландшафти Полісся та лісостепу.

Територія парків охоплює лісові масиви Ізяславського, Славутського, Острозького, Здолбунівського районів, які завдяки своїм унікальним розташуванням та кліматичним умовам вирізняються багатим біорізноманіттям. Природні парки включають в себе кілька озер і болотних масивів, пагорби Мізоцького кряжу та Кременецьких гір, а також частини долин річок Горинь, Вілія, Гнилий Ріг.

Нещодавно відбувся перший із запланованих екотурів Національним природним парком «Дермансько-Острозький», який існує в гармонії із найпотужнішим енергетичним підприємством Хмельниччини та входить до зони спостереження Хмельницької АЕС.

Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

Заповідник створений ще у 2009 році для охорони ландшафтів Малого Полісся, Волинської та Подільської височин і охоплює Здолбунівський та Острозький райони Рівненської області.

Вирватися із щоденної метушні, відчути красу і первозданність природи, познайомитися із принадами флори та фауни нашої місцини поставила за мету група медійників, науковців та дослідників, яка вирушила мандрувати екологічними стежками краю. Серед них працівники Нетішинського краєзнавчого музею, зокрема директор Оксана Кононюк та науковий співробітник Наталія Горячова, відомий орнітолог-любитель Віктор Бондарець та екологи-науковці із Острозького заповідника.

Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

Екскурсовод — завідувачка науково-дослідного сектору Національного заповідного парку «Дермансько-Острозький» — Оксана Головко розпочала спільну подорож із мальовничого села Межиріч, що на Острожчині. Його принадою є місцевий став, який впадає в річку Збитинка. Саме такі тихі заплави є взірцем спокою та релаксу: гладеньке плесо води порушують хіба що граціозні рухи сімейства лебедів із малятами та водопій місцевих гнідих красенів. Крім знімальної техніки, була також можливість спостерігати за рослинним і тваринним світом через біноклі.

Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

Наступною зупинкою екологічного туру став Новомалин, згадка про який сягає ще 14-го століття. Нині це тихе село Острозького району презентує відвідувачам руїни каплиці Новомалинського замку, яка збереглася тут найкраще. Сам замок, який свого часу був досить відомим палацовим комплексом Волині, перетворився на кілька зруйнованих стін-мурів. Сьогодні лише мальовничі руїни нагадують про минулу славу палацового комплексу, а колишні бали, мисливські походи та світські розваги шляхтичів намагається замінити сучасний етнофестиваль «Новомалинська Любава», який проводиться тут уже кілька років поспіль.

Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

Ще однією окрасою села є новомалинське водосховище, яке входить до Дермансько-Острозького заповідника, окрім того воно ще має статус орнітологічного заказника «Збитинський». І дійсно, тут велике розмаїття птахів. Загальна плаща озера — 232 гектари, власне, водне дзеркало займає 180 гектарів, це досить значна величина, як для штучної водойми на маленькій річці Збитинка, яка протікає територією Національного парку і є притокою Вілії. А навколо водосховища є дуже багато заболочених плавнів, де теж гніздяться і мешкають різні види пернатих.

Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

Став існував тут з давніх часів, а з 1981 року після реконструкції отримав статус водосховища, яке є одним із найбільших у Рівненській області.

— Птахи — це дуже благодатні об’єкти для екскурсій, тому що вони динамічні, їх життя можна бачити в русі. Ми останнім часом теж активно розвиваємо цей напрямок і бачимо, що людям це надзвичайно подобається, — каже пані Оксана. — Ця орнітологічна стежка у нас облаштована в рамках проекту «Розвиток екологічного туризму в заплаві річки Збитинка». Він є частиною виграного гранту, профінансованого Міністерством закордонних справ Чехії у 2019 році. Завдяки цьому ми встановили інформаційні стенди нашими екостежками, зробили маркування, закупили обладнання для спостережень, зокрема біноклі та оптичну трубу, замовили друковані визначники птахів. Також минулого року ми провели серію екопросвітницьких заходів, тренінгів для місцевих громад щодо розвитку так званого зеленого туризму.

Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

На іншій частині водосховища, яка є вже більш природною територією Національного заповідника, розміщуються луки, заболочені плавні, далі по річці Збитинка — болота — такий собі рай як для екосистем, так і для птахів.

— Якщо гармонія існує — то ось її взірець: поєднання унікальної флори та фауни. Жителями цієї місцини є різні види куликів, білі та чорні лелеки, чаплі, орлан білохвостий, лунь очеретяний, полює тут і хижа скопа, — розповідає Оксана Головко.

Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

Та найбільшу увагу усіх відвідувачів екомаршруту привертає поселення ластівок, які мешкають у глиняних кручах обабіч дороги. Саме у земляних природних насипах гніздиться ластівка берегова, сотні цих сірувато-бурих пташок кружляють над своїми домівками-нірками. А ще поруч ми почули мелодійні звуки бджолоїдки, пташки, яка теж є розповсюдженою на території заповідника. Вона — неначе веселка, бо пір’ячко грає усіма кольорами, орнітологи ще називають її українською колібрі

Завершальним акордом екологічного туру стали унікальні карбонатні болота в лісових масивах села Буща на Здолбунівщині. Саме тут розміщений ботанічний заказник загальнодержавного значення. Саме в цю пору року, простуючи лісовою екостежкою, можна побачити найбільше червонокнижних рослин, зокрема квітучі дикі орхідеї — коручки болотні, росичку комахоїдну, мох-сфагнум, калган (перстач прямостоячий), інші цікаві види флори. На болоті росте також язичник сибірський — рідкісна червонокнижна рослина, саме вона стала символом-емблемою Національного природного парку «Дермансько-Острозький». І, до речі, тільки-тільки починала розквітати. Загалом на території заповідника росте більше тисячі рослин, з них 90 видів занесені до Червоної книги України.

Медійники та науковці вирушили в екологічний тур на межі Хмельниччи­ни та Рівненщини

Останнім часом модним і популярним став екологічний туризм — відпочинок в місцях з незайманою природою. Саме такими туристами стали і учасники цього туру, пересвідчившись в екологічному благополуччі та гармонійному співіснуванні потужного промислового виробництва з навколишнім середовищем.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Шаблістка із Шепетівщини – бронзова призерка Кубка світу
Один із енергоблоків Хмельницької АЕС відключено від мережі
Докази протиправної діяльності медійного блоку УПЦ (МП) шукали і на Хмельниччині
На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
На Хмельницьку АЕС завезли перші партії ядерного палива Westinghouse
На Хмельницьку АЕС прибула нова група експертів МАГАТЕ

Читайте у цій рубриці



Чим дивуватиме Бакотська затока цьогоріч
Бельгія: Де робочі можливості чекають на українців
Оздоровлення в курортній зоні Хмільника: джерело здоров’я та релаксу
Куди піти в Хмельницькому: 5 місць, обов’язкових для відвідування
Чому у Львові варто зупинятися в готелі «Швейцарський»
Зручний спосіб онлайн купівлі квитків на автобус із сервісом INFOBUS
FacebookTelegramViberWhatsAppX