Шепетівчанин-учасник 25-ї антарктичної експедиції разом з командою дісталися Чилі

Шепетівчанин-учасник 25-ї антарктичної експедиції разом з командою дісталися Чилі

Україні вдалося доправити в Чилі учасників 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ), які мають змінити на станції «Академік Вернадський» своїх колег. Сьогодні, 30 березня 2020 року, команда полярників уже перебуває в місті Пунта-Аренас на березі Магелланової протоки. Тепер, відповідно до впроваджених Чилі обмежень, члени експедиції будуть на обсервації, після чого зможуть продовжити шлях до Антарктиди кораблем.

— На станції на них вже дуже чекають зимівники та зимівниці 24-ї УАЕ, а також сезонний загін дослідників, який нам вдалося туди «закинути» ще в січні-лютому. Нагадаю, що через карантин 25-ій експедиції не вдалося з першого разу дістатися Латинської Америки і вона була змушена повернутися в Київ. Але зараз команда вже в Чилі, і ми чекаємо на успішну перезмінку. Цьому наразі сприяє навіть глобальне потепління. У Антарктиці цей рік видався аномально теплим, тож акваторія станції буде вільною від криги впродовж усього квітня. Бо у «нормальні» роки станція закривається кригою вже після першої декади квітня, — пояснив керівник Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий.

Він також наголосив, що відправка 25-ї УАЕ в умовах пандемії COVID-19 та карантину була дуже складною і стала можливою лише завдяки скоординованій роботі багатьох людей та відомств: Міністерство освіти і науки України, Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine, Державна прикордонна служба України, Національна поліція України, українських представництв у Туреччині, Катарі, Перу, Бразилії та Чилі, уряду Республіки Чилі, а також української рибальської компанії «Інтерпромфлот».

— Особливо хочу відзначити роль МЗС та українських дипломатів на всьому шляху перельоту експедиції. Саме українська дипломатія змогла зробити те, що видавалось абсолютно неможливим — забезпечити дозволи на транзит усіх країн, закритих для приїзду іноземців, дозволи на вильоти та посадки літаків попри закриті повітряні зони і навіть дозвіл влади Чилі на перебування експедиції в країні, попри запроваджені надзвичайний стан та комендантську годину. Хто вважає професію дипломата позбавленою героїзму, той не бачив, як працювали наші посольства та консульства для допомоги 25-й УАЕ, — зазначив Євген Дикий.

Отже, попри пандемію наука продовжує розвиватись, а експедиція далі йде до мети! Позаду — закриті для прольоту та проїзду країни, попереду — плавання між айсбергами. А ще їх чекає непроста логістична операція з забезпечення станції на весь рік пальним, харчами та всім необхідним.Нарешті повернуться додому українські полярники після більш ніж річної «крижаної вахти». Побажаємо нашим героям успішного продовження складного шляху.

Нагадаємо, що до складу 25-ї УАЕ увійшов шепетічанин Максим Білоус. Раніше, 20 березня, команда була змушена повернутися в Україну через пандемію COVID-19 у світі.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



«Бойовий пінгвін» із Шепетівки передає свій досвід з мінно-вибухової справи
Шепетівчанин повернувся з Антарктиди і одразу став до лав ЗСУ
Шепетівський полярник повертається додому
Як системний механік із Шепетівки готує смаколики в Антарктиді
На Шепетівщині в ході наукової експедиції натрапили на цікаву знахідку
Шепетівчанин Максим Білоус разом із іншими полярниками записали відеозвернення із Антарктиди

Читайте у цій рубриці



Чим дивуватиме Бакотська затока цьогоріч
Бельгія: Де робочі можливості чекають на українців
Оздоровлення в курортній зоні Хмільника: джерело здоров’я та релаксу
Куди піти в Хмельницькому: 5 місць, обов’язкових для відвідування
Чому у Львові варто зупинятися в готелі «Швейцарський»
Зручний спосіб онлайн купівлі квитків на автобус із сервісом INFOBUS
FacebookTelegramViberWhatsAppX