Перший крок з Шепетівки у Європу

Перший крок з Шепетівки у Європу

ІІІ (Початок на с. 1 →)

— Нашого робітника комунальної служби знає і цінує увесь Ловіч. То є люди гонору і високої честі! — підсумував бурмістр.

— У Ловічі на кожному кроці краса. На околиці — ліс. У ньому спорудили туристичні стежки, галяви, куточки відпочинку — зелену оазу та зону оздоровчого відпочинку. Притулок бездомних собак швидше скидається на зразкову звіроферму племінного господарства. Сюди привозять собак, оздоровлюють їх, каструють, лікують і випускають на волю. У спортзалі та басейні, інших об’єктах комунальної власності шепетівчани щоразу переконувалися, що самоврядний орган, його штатні і громадські працівники по справжньому піклуються про людей, їх умови праці, добробут. Характерно, що на кожному кроці польські урядники досягнуте пов’язували та особливо наголошували на співпрацю із Євросоюзом. Прикметно, що у громадських роботах активну участь бере майже кожен мешканець. За це вони мають вигоди від влади. Наприклад, хто доглядає ліс на громадських засадах той має більше право збирати ягоди, гриби і т.д.

Не обійшлося без приємного… конфузу. Під час дефіляції однією з вулиць, Полодюкові впав в очі басейн. Той одразу до бурмістра аби провів у приміщення. Аж знітився веселий і доброзичливий Камінскі.

— Я ці молям, пане Міську, не на часі. Там — не комфортно. Наступного разу вашу делегацію проведемо у басейн і разом будемо плавати…

У міському басейні йшов урок. З дітьми різних вікових груп працювали тренери, вчителі фізкультури. І в Полодюка, і в Шайноги та Верхогляда аж очі проясніли од побаченого. Кожен з них достеменно знає ситуацію, що склалася у спорті протягом півтора десятка літ. Особливого розголосу набрало рішення міськради про виділення незначної суми коштів для відродження басейну. Балагури і пліткарі здійняли такий ґвалт, що аж соромно, що на автобусних зупинках, на лавочках біля будинків невідь що галдять.

— У нас басейн має кращий стан, ніж ловічський, але він не рентабельний. Мене на усіх перехрестях картають, начебто я не туди гроші вклав.

— Панство, панство, пшепрашам! — аж вигукнув несподівано Кшиштоф-Ян, хто так каже, він думає… Чим? То випадкові персони, яких виборці на конях прокатали… Один напудився на всіх — зубами скрегоче, а другій хочеться, щоб біля соціального житла їй хтось квіти висіяв і бур’ян виривав. — А пані бендзі дефільоваць!

І через мить виважено, переконливо:

— У нас також басейн і… школи нерентабельні. Наші управники вкладають гроші не у басейни, а в розвиток учня. Поляк має бути міцним, здоровим, освіченим, вихованим. У вас хтось хоче, щоб не так… і сидіти на купі грошей з міського бюджету. Створюють собі забаганки невдоволені. То є великий гріх. Перед Господом Богом гріх!

На підсумковій зустрічі з депутатами, працівниками відділів, керівниками більш як двадцяти громадських організацій мер Ловіча пан Камінскі провів для наших депутатів «відкритий урок» співпраці тамтешніх громадян на користь спільноти.

Перший крок з Шепетівки у Європу

— У нас немає галасливих депутатів, які не вміють працювати на сесіях, — наставляв пан Камінскі. — У нас ділові люди, які прийшли в мерію щоб працювати на благо громади. — До речі, у нас наполовину менше депутатів, ніж у вашій мерії.

Потиск рук на побратимство

Закінчуючи розповідь про виробничу гостину у польському Ловічі Михайло Полодюк наголосив про головну роль у сприянні виробничої поїздки волонтерів корпусу миру американцеві польського походження Мареку Томашевскі, вчительці іноземної мови із Чернігівщини Наталці Коріжко.

— Вони допомогли нам зробити перший крок до вельми корисної співпраці… Побувати у середовищі міських урядовців, побачити як працюють у відділах міськради тамтешні службовці, навіть переконатися яка висока техніка працює у комунальних господарствах, помилуватись ландшафтом міста — вартує дуже багато. А висока культура людей, їх доброзичливість, толерантність, прагнення кожного допомогти тобі — незабутні.

Про волонтерів такого високого штибу вперше розповіли шепетівчанам міські газети. Про пані Наталку, яка викладає польську мову в одній із шкіл міста майже одразу полинула добра слава.

Тим часом пан Марек на одному місті довго не затримувався. У його програмі значно ширший обсяг робіт. У Шепетівці не пропустив жодної сесії міськради. Як волонтер корпусу миру, щоразу завчасно приходив у залу, сідав на облюбоване місце, з якого однаково добре бачив президію і депутатів, запрошених і тих, хто цікавиться міським життям або заявляє про себе, щоб отримати якісь вигоди, або вирішити власну проблему…

Пан волонтер завжди уважний на сесіях. Він спостерігав за роботою та активністю депутатів, щось занотовував. Усміхався в уста, коли депутати зчиняли безглузду суперечку… Закінчувалося засідання і Марек непомітно залишав залу. Звикли до його присутності і міські обранці: сидить чоловік хай сидить, у них до нього немає діла. Тим більше, що бачать його лише на сесіях.

Через кілька місяців посеред робочого дня Томашевскі попросився до Полодюка на прийом. Розмовляли обидва довго. Про що — міський голова воліє мовчати. Лише сказав, що розмова була добре продумана, зважена. Тим часом посол корпусу миру закінчив розмову несподіванкою для господаря кабінету.

— Пане Михайле я вибрав тебе. Пропоную співпрацю з польською мерією. Ти багато корисного візьмеш для своєї роботи: побачиш, запозичиш, навчишся, а головне, матимеш шанс до співпраці і поріднення міст з виходом на Європейські стандарти. Я переконався, що ти можеш принести користь місту співпрацею із зарубіжними партнерами і готовий стати посередником…

Полодюк аж ніяк не чекав такого повороту в розмові.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


5 коментарів до статті «Перший крок з Шепетівки у Європу»

  1. Юрий Максимчук коментує:

    Хватить переймати досвіди,Пора щось робити..Місто заслуговує на краще.

  2. Ан­дрій коментує:

    Для того щоб підмести та почистити вулиці потрібно аж у Польщу пертися????? Ви там що знущаєтеся?

  3. Mascha Juzlowa коментує:

    “троє ше­пе­тівсь­ких не­офі­тів” і т.д.. Стаття настрій підняла, давно так не сміялася

  4. Ірина Погребняк коментує:

    Хороший настрій? А як тобі термін виробнича екскурсія?

  5. В коментує:

    Petro Makarenko-style!! Є такий закон: коли він береться за перо – чекай виборів.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці попрощалися зі снайпером, який був взірцем мужності й патріотизму
Міський голова Шепетівки показав наслідки нічної атаки
Шепетівка залишилася без води та електрики, а у Хмельницькому є жертви: жахливі наслідки атаки
У Шепетівці під час засідання виконкому розглянули низку актуальних питань
Цікаво та корисно: міжнародний борщ готували на Шепетівщині
Для безпеки саперів із Хмельниччини польські партнери закупили важливе екіпірування

Читайте у цій рубриці



Чим дивуватиме Бакотська затока цьогоріч
Бельгія: Де робочі можливості чекають на українців
Оздоровлення в курортній зоні Хмільника: джерело здоров’я та релаксу
Куди піти в Хмельницькому: 5 місць, обов’язкових для відвідування
Чому у Львові варто зупинятися в готелі «Швейцарський»
Зручний спосіб онлайн купівлі квитків на автобус із сервісом INFOBUS
FacebookTelegramViberWhatsAppX