Вчені вперше показали фото горизонту подій чорної діри

Вчені вперше показали фото горизонту подій чорної діри

10 квітня 2019-го астрономи провели конференцію за результатами роботи так званого телескопа «Горизонт подій». Вчені показали перше фото кордонів чорної діри в центрі галактики M87, повідомляє techno.nv.ua.

Проект Event Horizon Telescope (EHT) або телескоп «Горизонт подій» роками досліджував найближчі до Землі чорні діри. Його завдання — спостереження за надмасивними чорними дірами в галактиці M87 і Стрілець А* в галактиці Чумацький шлях, що розташовані на відстані приблизно у 55 млн і 26 тис. світлових років від Землі відповідно.

Під час конференції вчені представили перші результати роботи телескопа EHT і вперше показали фотографію відображення горизонту подій чорної діри у центрі галактики Messier 87 в сузір’ї Діви.

Горизонтом подій називають точку за зовнішніми кордонами чорної діри, після якої будь-яке світло, що потрапляє туди, назавжди зникає з нашого поля зору. Сама по собі фотографія чорної діри теоретично неможлива, оскільки ці надважкі об’єкти є буквально невидимими і поглинають будь-які види електромагнітного випромінювання.

Вісім радіотелескопів EHT, які зробили цей знімок, були розташовані в Західній півкулі, від Антарктики до США, і від Гавайських островів до Іспанії. Телескопи проводили спостереження протягом тижня в квітні 2017-го. Після цього, астрофізики близько двох років розшифровували більше 500 терабайт даних.

Вчені вперше показали фото горизонту подій чорної діри

Event Horizon Telescope

По суті, жоден з існуючих телескопів — радіо, рентгенівський, оптичний, гамма-промінь — не може відобразити чорну діру. Телескоп EHT, а точніше мережа радіотелескопів, представив лише перше чітке зображення кордонів чорної діри — саме той горизонт подій.

— Сфотографувати тінь, яку відкидає горизонт подій чорної діри — це все одно, що сфотографувати DVD-диск на поверхні Місяця з Землі, — розповів виданню Vox астрофізик з Університету Арізони Дімітріос Псалтіс.

Відображення горизонту подій демонструє викривлене світло і все навколишнє середовище, яке поглинає чорна діра, в прямому сенсі змінюючи всі відомі людині закони фізики.

Все, що притягує до себе чорна діра, розганяється до швидкості, близької до швидкості світла, і нагрівається до мільярдів градусів. Тому, фотографія горизонту подій і являє собою світловий диск з «поживних елементів», які поглинає чорна діра.

Ще одним об’єктом спостереження телескопа EHT була надмасивна чорна діра Стрілець А*, зображення якої вчені пообіцяли представити незабаром. Стрілець А* розташована в центрі Галактики Чумацький шлях і набагато ближче, ніж чорна діра в галактиці M87, — на відстані всього у 26 тис. світлових років від Землі. Ця чорна діра в мільйони разів важча за Сонце і набагато більше, ніж будь-яка відома нам зірка.

Попри те, що вчені мають багато доказів існування чорних дір і навіть намагаються сфотографувати відображення їх горизонту подій, досі існують тільки гіпотези про природу формування та характеристики чорних дір.

Нові фотографії чорної діри в центрі галактики M87 також не надають ніякої додаткової інформації про внутрішній устрій чорних дір, оскільки наблизитися до них, і тим більше пройти горизонт подій практично неможливо.

— Для мене велике питання, чи зможемо ми коли-небудь подолати цю межу. Можливо, ні. Це засмучує, але ми повинні прийняти це, — говорить голова наукової ради проекту EHT Хейно Фальке.

Нагадаємо, чорні діри були передбачені в Загальній теорії відносності Ейнштейна. Всі сучасні зображення чорних дір є лише художніми малюнками, заснованими на даних відкриттів астрофізиків.

Одне з найбільш відомих зображень чорних дір — надмасивна діра Гаргантюа з фільму «Інтерстеллар», за наукову достовірність якої відповідав астрофізик і лауреат Нобелівської премії з фізики Кіп Торн.

Вчені вперше показали фото горизонту подій чорної діри

Interstellar / R. Hurt / Caltech

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



До Землі наближається астероїд завбільшки з хмарочос

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
Сучасні технології в хірургії: роботи-асистенти на передньому краї медицини
У сусідній з Хмельниччиною області переселенець дивує своїми винаходами
Від продюсера до вченого: Як Юрій Дудка збагачує медійний світ науковими дослідженнями
Школяр із Шепетівщини є серед переможців, які програмували віртуальних роботів на Міжнародній космічній станції
Стало відомо, що спричинило полярне сяйво, яке бачили над Україною
FacebookTelegramViberWhatsAppX