Полярник із Шепетівки вдруге вирушить у зимівку до Антарктиди

Полярник із Шепетівки вдруге вирушить у зимівку до Антарктиди

Визначено склад зимувального загону 27-ї Української антарктичної експедиції, який в березні вирушить на станцію «Академік Вернадський» й працюватиме там понад рік. У цій команді буде більше науковців, ніж зазвичай, 3 жінки та один з наймолодших учасників за всі роки.

«За час українських антарктичних експедицій кількість зимівників змінювалась від 10 до 15 людей, але останніми роками відбирали саме 12 — п’ятеро з команди життєзабезпечення станції та семеро науковців. Цього ж разу ми вирішили посилити наукову частину команди, тож у 27-й УАЕ буде 14 учасників: 9 вчених, по 3 на кожен напрям — геофізика, метеорологія, біологія, та традиційно лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін», — розповів директор НАНЦ Євген Дикий.

Він пояснив, що збільшення кількості вчених дозволить Україні розвивати наукові дослідження в Антарктиці, які зараз є особливо актуальними для всього світу. За останні роки було значно посилено можливості досліджень на станції: модернізовано біологічну лабораторію, встановлено низку нових приладів для метеорологічних та геокосмічних вимірювань. Ці нові можливості зумовили необхідність розширити наукову групу.

Зокрема, одним із завдань метеорологів 27-ї УАЕ є участь у великому міжнародному проєкті «Рік полярних передбачень». Інше завдання експедиції — розширення програми спостережень озонового шару, оскільки останній рік виявився аномальним і «озонова дірка» вела себе непередбачувано (про це напишемо окремо).

Також на рішення збільшити склад зимівлі вплинули кліматичні зміни, адже тепер весна на «Вернадському» починається раніше, ніж туди може дістатись літній сезонний загін науковців, тож значно зростає навантаження на біологів-зимувальників.

Очолить 27-му УАЕ один з найдосвідченіших українських полярників — геофізик Юрій Отруба. Він уже 6 разів зимував на «Вернадському» й у попередній, 25-й УАЕ, не лише проводив дослідження, а й був бейскомандером, тобто керівником експедиції.

Серед 14 учасників 11 чоловіків та троє жінок — дві метеорологині та одна біологиня. Відтоді, як 2018-го НАНЦ відновив можливість участі жінок в річних експедиціях після майже 20-річної перерви, це буде найбільша кількість учасниць на зимівлі. До цього в 24-й УАЕ працювали дві жінки — науковиця та лікарка, а в 25-й та 26-й по одній — вчені в галузі геофізики та біології відповідно.

Середній вік членів 27-ї УАЕ — 36 років: найстаршому виповнилося 50, а наймолодшому — 21. Наразі він є одним з наймолодших учасників всіх українських антарктичних експедицій (до цього був лише один полярник, що вирушив на станцію в 21 рік). З 14 майбутніх зимівників 6 уже працювали в річних експедиціях на «Вернадському», а для 8 це буде перший такий досвід.

Прикметно, що до команди життєзабезпечення 27-ї УАЕ вдруге увійшов системний механік з Шепетівки Максим Білоус. Раніше він брав участь у 25-й експедиції до Антарктиди.

Полярник із Шепетівки вдруге вирушить у зимівку до Антарктиди

Нагадаємо, що команда 25-ої УАЕ у березні 2020 року че­рез пан­де­мію COVID-19 не змог­ла діс­та­ти­ся Ан­тар­кти­ди й зму­ше­на бу­ла по­вер­ну­ти­ся в Ки­їв уве­че­рі 20 бе­рез­ня.

Згодом Ук­ра­їні вда­ло­ся доп­ра­ви­ти своїх полярників у Чи­лі, а вже наприкінці квітня команда дісталася станції Академік Вернадський. Вже у грудні того ж року на COVID-19 захворіли 36 полярників, тобто Антарктида перестала бути єдиним неураженим пандемією регіоном.

Довідково

Мак­сим у 1999 ро­ці за­кін­чив Ше­пе­тівсь­кий НВК № 1, ви­щу ос­ві­ту здо­був у Кам’янець­-По­діль­сько­му вій­сько­во-ін­же­нер­но­му ін­сти­ту­ті. Його спе­ці­аль­ність — вій­сько­вий ін­же­нер.

У рід­но­му міс­ті зай­няв­ся при­ват­ним під­при­єм­ниц­твом — май­стер­ня з ре­мон­ту інс­тру­мен­ту.

З по­чат­ку ро­сій­ської аг­ре­сії на схо­ді Ук­ра­їни Мак­сим Бі­ло­ус брав участь в ан­ти­те­ро­рис­тичній опе­ра­ції, з 2014-го по 2015-й рік.

По­вер­нувшись до­до­му, Мак­сим про­дов­жив зай­ма­ти­ся під­при­єм­ниць­кою ді­яль­ніс­тю.

У 2018-му шепетівчанин натрапив в Інтернеті на ого­ло­шен­ня що­до від­бо­ру кан­ди­да­тів ук­ра­їнсь­кої ан­тар­ктич­ної ек­спе­ди­ції. Зіб­рав не­об­хідні до­ку­мен­ти і від­пра­вив на кон­курс на посаду системного механіка. Перший відбір він не пройшов, але спробував наступного року. таким чином Максим увійшов до складу 25-ї УАЕ.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



«Бойовий пінгвін» із Шепетівки передає свій досвід з мінно-вибухової справи
Шепетівчанин повернувся з Антарктиди і одразу став до лав ЗСУ
Шепетівський полярник повертається додому
Як системний механік із Шепетівки готує смаколики в Антарктиді
На Шепетівщині в ході наукової експедиції натрапили на цікаву знахідку
Шепетівчанин Максим Білоус разом із іншими полярниками записали відеозвернення із Антарктиди

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
Сучасні технології в хірургії: роботи-асистенти на передньому краї медицини
У сусідній з Хмельниччиною області переселенець дивує своїми винаходами
Від продюсера до вченого: Як Юрій Дудка збагачує медійний світ науковими дослідженнями
Школяр із Шепетівщини є серед переможців, які програмували віртуальних роботів на Міжнародній космічній станції
Стало відомо, що спричинило полярне сяйво, яке бачили над Україною
FacebookTelegramViberWhatsAppX