Нетішинець пів року проведе за гратами за систематичне психологіч­не насильство щодо екс-дружини та її родини

Нетішинець пів року проведе за гратами за систематичне психологіч­не насильство щодо екс-дружини та її родини

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області визнав винуватим 30-річного жителя м. Нетішина у систематичному вчиненні психологічного насильства щодо колишньої дружини, що призвело до психологічних страждань та погіршення якості її життя (стаття 126–1 Кримінального кодексу України) та призначив йому покарання у виді 6 місяців арешту. Також суд задовольнив цивільний позов жінки: стягнув на її користь 30 000 грн моральної шкоди та 4000 грн витрат на правничу допомогу адвоката.

Як повідомила пресслужба суду, обвинувачений та потерпіла перебували у шлюбі з 2013 року та мають двох малолітніх дітей. З повідомленнями до поліції про образи й погрози розправою жінка почала звертатися після розлучення, у 2019 році, коли з дітьми переїхала до батьків у Славуту. Туди ж систематично почав навідуватися з Нетішина й колишній чоловік. Лаявся, погрожував убити, навіть дзвонив у поліцію з повідомленням, що вже зарізав дружину, обіцяв вчинити самогубство.

Суди Хмельницької області за матеріалами поліції за рік винесли чотири постанови про притягнення його до адміністративної відповідальності за домашнє насильство. Окрім адміністративних стягнень у виді 680 грн штрафу та 120 год громадських робіт, у серпні 2020 року Нетішинський міський суд зобов’язав його пройти програму для домашніх кривдників строком 3 місяці. Та вже 5 січня 2021 року до чоловіка знову викликали поліцію через психологічне насильство щодо ексдружини.

У судовому засіданні систематичні відвідини колишньої дружини чоловік пояснив тим, що приходив побачитися з дітьми й відновити сім’ю. Мовляв, дуже любив свою колишню дружину й не міг змиритися з розлученням. Вона ж не відповідала на його дзвінки, не давала бачитися з дітьми у той час, коли він хотів, а не тоді, коли визначив орган опіки. Погодився, що іноді приходив серед ночі чи дзвонив, бо ревнував. Підтвердив і те, що повідомляв поліцію про намір убити жінку, хоча насправді не мав такого, й те, що писав їй розписку про самогубство.

Потерпіла розповіла, що ще у шлюбі чоловік ображав, ревнував та піднімав руку при дітях і своїх батьках — це й стало причиною їх розлучення. Однак після розірвання шлюбу він почав її переслідувати. Погрожував облити кислотою, підпалити, вбити, тероризував численними дзвінками (до 70 на день), стежив за місцем роботи, звідки вона змушена була звільнитися. Приходив серед ночі п’яним, вибивав двері, кидав камінням у вікно. Аби захистися, звернулася до суду із заявою про видачу обмежувального припису, який видав Славутський міськрайонний суд у квітні 2021 року строком на 6 місяців із забороною колишньому чоловіку перебувати в місці її проживання (перебування), вести листування, телефонні перемовини, в будь-який спосіб переслідувати.

Такі ж обставини підтвердили мати, сестра й сусідка потерпілої, які додали, що обвинувачений тримав у страху всю родину.

«З показань потерпілої та свідків слідує, що внаслідок систематичних словесних образ, погроз фізичною розправою та переслідування у потерпілої є обґрунтовані побоювання за свою безпеку та безпеку своїх дітей і батьків. Такі дії обвинуваченого викликали у неї емоційну невпевненість та нездатність захистити себе, оскільки незважаючи на застосовані органами влади заходи протидії домашньому насильству, таке насильство щодо неї тривало і безумовно викликало психологічні страждання і погіршення якості життя. Таким чином, досліджені докази у своїй сукупності не дають підстав суду для будь-яких сумнівів в тому, що вчинені протизаконні дії призвели до вказаних вище негативних наслідків для потерпілої, які тривають і на даний час», — констатує Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області.

Відтак суддя дійшов висновку, що виправлення обвинуваченого неможливе без ізоляції від суспільства, а тому призначив йому покарання у виді арешту на 6 місяців, на якому наполягала сторона обвинувачення.

Вирок не набрав законної сили й може бути оскаржений до апеляційного суду.

Нагадаємо, у Нетішині жінка викликала полісменів, аби захистили від насильства в сім’ї. Мешканці Шепетівщини, які потерпають від насильства в сім’ї, можуть звернутися до Ше­пе­тівсь­ко­го місь­ко­го цен­тру со­ці­аль­них служб для сім’ї, ді­тей та мо­ло­ді.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Шаблістка із Шепетівщини – бронзова призерка Кубка світу
На Шепетівщині збирали представників служб таксі
Цікаво та корисно: міжнародний борщ готували на Шепетівщині
Дешевше було заплатити: у Славуті судили чоловіка, який вкрав «Снікерс»
На Шепетівщині молодик вдарив матір дерев’яним бруском, а співмешканку порізав ножем
Мешканця Шепетівщини, який не прибув до військкомату, позбавили волі

Читайте у цій рубриці



Смертельна ДТП на Хмельниччині: авто зіштовхнулося із деревом
На Хмельниччині підозрюють лікарку у смерті немовляти
На Хмельниччині перед судом постане винуватець ДТП, який нетверезим наїхав на 70-річна пішохідку 
У Хмельницькому молодий водій збив пішохідку
На Хмельниччині засуджений зізнався, що переносив по території колонії наркотики
На Хмельниччині мати залишила малих дітей, а сама розважалася з сусідом та його друзями
FacebookTelegramViberWhatsAppX