Уторішнє святкування Днів частини та Держав­ного Прапора для одного військового закінчилося загибеллю, а іншому — 4 роками ув’язнення

Уторішнє святкування Днів частини та Держав­ного Прапора для одного військового закінчилося загибеллю, а іншому — 4 роками ув’язнення

Шепетівський міськрайонний суд визнав винним 32-річного обвинуваченого в порушенні Правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого (частина 2 статті 286 КК України), та призначив йому покарання у виді 4 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки. Крім цього, винуватець ДТП на відшкодування моральної шкоди має сплатити дружині загиблого 200 тисяч гривень та 300 тисяч гривень — його малолітньому сину.

За вироком, автоаварія сталася торік увечері 23 серпня: мешканець Шепетівки нетверезим сів за кермо свого авто «Аudі 80» із пасажиром — 24-річним військовослужбовцем. Та далеко від райцентру вони не заїхали: на заокругленій ділянці автодороги «Шепетівка-Чуднів-Бердичів» у напрямку с. Судилків водій не впорався з керуванням — автомобіль занесло і він, перекинувшись, злетів у кювет, де зіткнувся з електроопорою. Від отриманих травм пасажир загинув на місці ДТП.

У судовому засіданні водій розповів, що із загиблим вони були приятелями, служили в одній військовій частині і того дня відсвяткували День частини та День прапора. Після випитого товариш попросив його завезти додому в село Шепетівського району, де на нього чекала дружина та 4-місячний син. Як сталася аварія, після отриманих травм не пам’ятає. Попросив пробачення у сім’ї і пообіцяв їм допомагати, коли отримає пенсію з інвалідності.

Сестра і дружина загиблого заявили, що не пробачили винуватця ДТП, який сів п’яним за кермо, та наполягали на його ув’язненні.

Оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд дійшов висновку, що ДТП сталась унаслідок дій обвинуваченого, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, що знижувало його увагу та швидкість реакції та сприяло порушенню ним п. 1.5, п. 2.3(б), 12.1, 1.10 Правил дорожнього руху України, разом з тим, саме порушення п. 2.9 (а) ПДР не було безпосередньою причиною настання суспільно небезпечних наслідків.

Призначаючи покарання, суд взяв до уваги, зокрема, що чоловік уперше притягається до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується за місцем проживання та військової служби, має інвалідність 1 групи, учасник бойових дій, повністю визнав вину у вчиненому, щиро розкаявся, що є пом’якшуючою покарання обставиною відповідно до ст. 66 КК України, позицію потерпілих, які вважали за необхідне обрати йому суворий захід примусу.

Водночас, звертає увагу, що тяжкості й небезпечності злочину, вчиненого за таких обставин, не знижує ні характеристика у загальносоціальному плані, ні посткримінальна поведінка в судовому засіданні, спрямована на залагодження своєї провини перед потерпілими.

«… суд враховує, що (обвинувачений) у населеному пункті керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, що відповідно до ст. 67 КК України є обставиною, обтяжуючою покарання, і цим самим грубо порушив правила безпеки дорожнього руху, створивши серйозну загрозу життю і здоров’ю для його учасників. Його протиправні дії призвели до тяжких непоправних наслідків у вигляді смерті людини, тоді як відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя, здоров’я та безпека належать до найвищих соціальних цінностей», — ідеться у вироку, який ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині від отриманих у ДТП травм померла дитина
Смертельна ДТП на Хмельниччині: авто зіштовхнулося із деревом
На Шепетівщині судитимуть винуватця ДТП з 5 загиблими, серед яких 2 дітей
Серед білого дня на Шепетівщині сталася моторошна ДТП
У Хмельницькому сталася смертельна ДТП: водій зіткнувся з електроопорою
Мопедист зі Славути не переконав апеляційний суд, що вчинив ДТП через напад собак

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині 48-річна жінка зарізала свого чоловіка під час обіду
Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям
На Хмельниччині від отриманих у ДТП травм померла дитина
Смертельна ДТП на Хмельниччині: авто зіштовхнулося із деревом
На Хмельниччині підозрюють лікарку у смерті немовляти
На Хмельниччині перед судом постане винуватець ДТП, який нетверезим наїхав на 70-річна пішохідку 
FacebookTelegramViberWhatsAppX