На Хмельниччині чоловік через ревнощі проведе за ґратами 5 років

На Хмельниччині чоловік через ревнощі проведе за ґратами 5 років

Хмельницький апеляційний суд розглянув матеріали кримінального провадження за апеляційними скаргами прокурора та потерпілої на вирок Старокостянтинівського районного суду від 28 січня 2020 року. Про це повідомила пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

Місцевий суд визнав жителя Красилівського району винним у заподіянні умисного тяжкого тілесного ушкодження (частина 1 статті 121 Кримінального кодексу України) і призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі. Та на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнив від відбування покарання з випробуванням на 3 іспитових роки. На користь потерпілої суд стягнув з обвинуваченого 11939 гривень моральної шкоди.

За вироком місцевого суду, 1 березня 2019 року нетверезий чоловік під час сварки з односельцем, причиною якої стали ревнощі, витягнув з кишені розкладний ніж й наніс тому 5 ударів у спину і живіт, спричинивши травми, що відносять до категорії тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння, та не менше 4 колото-різаних легких ран.

У апеляційних скаргах прокурор і потерпіла наполягали на невідповідності призначеного покарання тяжкості злочину, його наслідкам та особі обвинуваченого. Прокурор зауважив, що чоловік раніше судимий за умисний злочин, зловживає спиртними напоями, а уповноважений орган з питань пробації у досудовій доповіді зазначив, що його виправлення без позбавлення або обмеження волі може становити небезпеку для суспільства, в тому числі, і для окремих осіб.

На думку потерпілої, чоловік не розкаявся і аж ніяк не сприяв розкриттю злочину, бо втік з місця події, намагався сховати ніж, визнав вину тільки під тиском зібраних правоохоронцями доказів, а вибачення досі не попросив і не відшкодував збитків.

Тож апелянти вважають, що обвинуваченому слід призначити 5 років реального відбування покарання за ґратами. При цьому потерпіла просила стягнути з нього також 41 тисячу гривень моральної шкоди.

Колегія суддів апеляційного суду погодилася, що обрана форма призначеного покарання не є справедливою та співмірною із вчиненим кримінальним правопорушенням.

«Призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку суди мають дотримуватися вимог кримінального закону й зобов’язані враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом’якшують і обтяжують покарання.

Так, призначене із застосуванням статті 75 КК України покарання, не відповідає загальним засадам призначення покарання, принципам законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання. Таке покарання не є достатнім і необхідним для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів, не відповідає особі обвинуваченого через м’якість», — зауважує апеляційний суд.

Тож вирок суду першої інстанції апеляційний суд скасував в частині призначеного покарання у зв’язку із неправильним застосуванням судом закону України про кримінальну відповідальність та ухвалив новий вирок, призначивши покарання у виді 5 років позбавлення волі. У решті судове рішення залишив без змін.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Залишив помирати: на Хмельниччині оголосили вирок п’яному винуватцю ДТП
У 15 разів перевищив допустиму норму: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності
На Шепетівщині суд покарав винуватицю ДТП
На Хмельниччині судили лиходійку, яка змусила роззутися жертву
Чоловіки, які напали на фермерів з Хмельниччини, оскаржували вирок у суді
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині жінку, яка хотіла вчитися заробляти гроші, ошукав консультант
На Шепетівщині затримали хмельничанина, який тікав із магазину з дорогими парфумами
У помешканні ще проживають люди, втім незабаром воно буде вільне: як шахрай здав житло трьом різним людям
На Хмельниччині син вдарив батька, а той у відповідь встромив у нього ножа
На Хмельниччині чоловік стріляв у патрульних
Вперше купував біткоїн і «обпікся»: шахрайство у сусідній із Хмельниччиною області
FacebookTelegramViberWhatsAppX