У Шепетівці вандали розкрали огорожу з місця масового поховання

У Шепетівці вандали розкрали огорожу з місця масового поховання

Нещодавно про зникнення огорожі навколо братської могили в районі Новоградського шосе в Шепетівці нам повідомили читачі. Мовляв, проїжджаючи повз це місце (народна назва 603-й км), помітили замість загородженого меморіалу суцільну площу.

У Шепетівці вандали розкрали огорожу з місця масового поховання

Виявляється, поліція цей випадок зареєструвала ще 26 березня. Звернувся до правоохоронців голова міської Ради ветеранів Олег Герасименко. Близько 14 години 26 березня він виявив відсутність металевої огорожі навколо місця захоронення часів Другої світової війни.

— Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 ККУ, — сказали у поліції.

І це не перший випадок крадіжки огорожі навколо зазначеного поховання. Вторік улітку кілька металевих секцій невідомі зловмисники також демонтували.

— Це захоронення належить до охоронних пам’яток історії та культури Хмельницької області. Відповідно до рішення сесії три організації доглядають за ним, тобто прибирають, здійснюють благоустрій, — прокоментувала Наталія Стасюк, заступник міського голови з гуманітарних питань.

У пам’ятні дні органи місцевого самоврядування саме біля братської могили на 603-му кілометрі проводять заходи до Дня Перемоги.

У Шепетівці вандали розкрали огорожу з місця масового поховання

Одним із місць масового поховання осіб єврейської національності був ліс, праворуч від дороги на Новоград-Волинський так званий 603-й кілометр. В акті державної комісії з розслідування злодіянь німецько-нацистських загарбників від 10 травня 1944 року зазначено, що поховання мало площу близько 1 га. На місці поховання існує 7 могил прямокутної форми, розміром від 4×2,5 мерти до 45×4 метри. У могилах, в залежності від їх розмірів, поховано від 150 до 2000 осіб. На основі даних судово-медичних актів про кількість могил та їх розмірів, комісія встановила, що в них поховано не менше 3000 осіб мирного населення Шепетівки.

— Сюди привозили аби розстріляти жителів Судилкова, Полонного, Славути. Страчували не лише мирне населення, а й партизан, підпільників і навіть простих людей, яких підозрювали у зв’язку з ними, — каже Олександр Лукашенко, голова районної ГО «Ветеран Шепетівщини».

Хоча пам’ятка на балансі обласному, міська влада вже має певні міркування, як облаштувати братську могилу, бо ж невдовзі Свято Перемоги:

— Вже попередньо розмову мала з керівником лісгоспу та головою єврейської громади, аби спільно вирішити, як місце упорядкувати. Плануємо організувати толоку, аби вже на місці громада висловила свою думку, може запропонують хороший варіант. Але однозначно огорожа буде не металева, а «жива».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині 63-річна жінка постраждала після оформлення фіндопомоги
У Шепетівці сталася різанина біля розважального закладу
На Хмельниччині зловмисник, що назвався Ісусом, мав при собі хреста і прапора
На кладовищі в одній із громад Хмельниччини невідомі понівечили пам’ятники і надгробні плити
В одній із громад Хмельниччини побільшало актів вандалізму та крадіжок на нових клумбах й алеях
Син побив дружину, а батько — полісмена: на Шепетівщині сімейство постане перед судом

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині судитимуть пенсіонера із кримінальним минулим
Експосадовиця банку привласнила майже 8 млн грн допомоги родичам загиблих військових
На Хмельниччині, щоб врятувати літнього чоловіка, викликали кінологів
Мешканка Хмельниччини переправляла з-за кордону оптові партії психотропів під виглядом прального порошку
Біля будинку міського голови вибухнула граната: інцидент у сусідній із Хмельниччиною області
На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
FacebookTelegramViberWhatsAppX