На Шепетівщині п’яного водія роти судили за правилами воєнного стану

На Шепетівщині п’яного водія роти судили за правилами воєнного стану

Шепетівський міськрайонний суд визнав винним військовослужбовця з Хмельниччини у перебуванні на території військової частини у нетверезому стані в умовах особливого періоду та оштрафував його на 3655 гривень.

За постановою суду, 7 травня 2022 року (період воєнного стану) водій роти в/ч під час служби був на території військової частини у стані алкогольного сп’яніння. Огляд на тверезість проводив лікар КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» за допомогою приладу «Алкофор». Його результат — 1,62 ‰.

Утім, солдат своєї вини не визнав й просив суд провадження щодо нього закрити. Пояснив, що спиртне вживав напередодні, під час звільнення, й до виходу на службу поспав понад 13 год. Уважає, що командир в/ч направив його до лікарні для огляду на стан сп’яніння через напружені стосунки, що між ними склалися.

Суд звертає увагу, що порядок огляду військовослужбовців під час проходження ними військової служби законодавством не врегульований, тому для виявлення у них стану алкогольного чи наркотичного сп’яніння застосовують Інструкцію про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції — як до подібних за своїм змістом правовідносин.

Освідування військовослужбовців проводять у порядку, визначеному розділом ІІІ Інструкції, тобто в закладах охорони здоров’я, лікарем, який пройшов тематичне удосконалення за відповідною програмою, з дотриманням процедури.

Суд встановив, що огляд солдата на стан сп’яніння був проведений у визначеному законодавством порядку: у лікарні, яка входить до переліку закладів охорони здоров’я, яким надано право огляду у 2022 році на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, черговим лікарем, котрий пройшов тематичне удосконалення за програмою щодо виявлення стану сп’яніння.

«Визначаючи вид стягнення, враховую характер вчиненого правопорушення, його підвищену небезпечність в умовах воєнного стану, особу порушника, який не визнаючи вини у вчиненні адміністративного правопорушення, покаявся в тому, що допустив вживання спиртних напоїв під час перебування у звільненні, відсутність обставин, що пом’якшують чи обтяжують його відповідальність. З урахуванням викладеного [йому] доцільно обрати стягнення, необхідне й достатнє для попередження скоєння нових правопорушень у виді штрафу», — зауважує суддя.

Постанова ще не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Донецькому напрямку під час виконання бойового завдання загинув навідник із Шепетівки
На Хмельниччині водій переконував суд, що він вдавав вживання алкоголю
На Шепетівщині чоловік трактором зачепив дуб, внаслідок чого загинули двоє
Сім місяців старшого сержанта із Шепетівщини вважали зниклим безвісти
На Хмельниччині оштрафували жінку, яка продавала молоко та сир біля магазину
На Шепетівщині скутерист протягом року тричі притягувався за нетверезе водіння

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині суд покарав винуватицю ДТП
На Хмельниччині судили лиходійку, яка змусила роззутися жертву
Чоловіки, які напали на фермерів з Хмельниччини, оскаржували вирок у суді
На Шепетівщині чоловік підпалив будинок, на горищі якого ховався брат
Одна продавала меблі, інша — ковдру: на Хмельниччині шахраї ошукали продавчинь
Чоловік з Хмельниччини втратив 53 тисячі гривень, перейшовши за посиланням про надання міжнародної фінансової підтримки
FacebookTelegramViberWhatsAppX