На Хмельниччині орнітолог-аматор видав атлас птахів України

На Хмельниччині орнітолог-аматор видав атлас птахів України

Нещодавно побачила світ унікальна ілюстрована книга — «Атлас птахів України. Повне видання», автором і упорядником якого є Віктор Бондарець, житель Нетішина. Це своєрідний підсумок п’ятнадцятирічного захоплення нашого земляка орнітологією.

Був час, коли Віктор Бондарець був затятим мисливцем. Але одного разу зумів перебороти в собі пристрасть до добування здобичі диких птахів та тварин і продав улюблену мисливську рушницю. Замість неї у його руках з’явився фотоапарат із далекофокусним об’єктивом. Так розпочалось активне спілкування із дивовижним світом птахів.

Фотографування птахів для Віктора Бондарця стало не тільки захопленням, а й душевною потребою. Згодом народилась ідея випуску ілюстрованого фотоальбому про птахів, які зустрічаються в Україні. Ініціативу нашого земляка підтримав Інститут зоології Академії наук України, а один із науковців цього закладу погодився стати співавтором і взяти на себе підготовку наукових коментарів.

Не тільки Нетішин та його околиці є місцем «полювання» орнітолога-аматора. Коли Віктору випадає у справах бувати за кордоном (а він вже побував у Англії, Німеччині, Польщі, Франції, Угорщині, Болгарії), — неодмінно з собою бере фотоапарат. За словами Віктора Бондарця, подекуди «наші» птахи потрапляють у «фотооко» і стають частиною фотоколекції.

Науковці стверджують, що в Україні мешкає 458 видів птахів. Любителю птахів вдалося систематизувати видову колекцію. Коли розпочалась робота над новим видання, Віктор Бондарець зрозумів, що омріяний проект доведеться реалізовувати власними зусиллями. Велике прагнення довести свою справу, задля якої він присвятив майже п’ятнадцять років, дало можливість задіяти як інтелектуальні, так і фінансові резерви.

У атласі «Птахи України» на основі кольорового фото та довідкової інформації за описами — ареал, вид, поширення, харчування, особливості поведінки, голос, — представлено різноманіття вітчизняної крилатої фауни. Відомості про птахів розміщено на 480 сторінках. Під час підбору фотографій за основу взято їх перелік, розроблений Інститутом зоології НАН України імені І. І. Шмальгаузена. Крім цього, надана інформація про основні діагностичні ознаки пернатих для визначення їх у природі, ідентифікація частин тіла.

У новій книзі представлено птахів, яких часто можна побачити на території водосховища Хмельницької АЕС. За словами Віктора Бондарця, ця територія є унікальною. На водоймі завжди багато пернатих, більшість із яких зупиняється тут на відпочинок під час перельоту. Це засвідчує про гарну екологічну обстановку у зоні спостереження електростанції.

У книзі автор із вдячністю згадує рецензентів, що допомагали у ході підготовки видання. Серед них голова Рівненського обласного відділення Товариства охорони праці України Василь Ільчук, начальник відділу Національного природного парку «Дермансько-Острозький» Оксана Головко, орнітологи-любителі з Києва, Богуслава, Одеси, Черкас, Кривого Рога. У атласі міститься посилання на праці науковців, інформацію з яких використано під час характеристики птахів.

Атлас виконано на високому поліграфічному рівні. Віктор Бондарець одержав перші схвальні відгуки про свій витвір від провідних науковців, природолюбів, викладачів навчальних закладів.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «На Хмельниччині орнітолог-аматор видав атлас птахів України»

  1. Люда Рибка коментує:

    Велика подяка, пане Віктор, за Вашу працю. Дайте, будь ласка, інформацію, як можна придбати цей атлас.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині затримали хмельничанина, який тікав із магазину з дорогими парфумами
У Нетішині після допису у фейсбуці дали відповідь, де вигулювати собак
На Шепетівщині змагалися кращі електрогазозварники
Мешканців Нетішинської громади закликають долучитися до благородної справи
На Шепетівщині викрили молодика, який обікрав родича
На Шепетівщині спортивний захід згуртував понад 200 учасників з різних куточків України

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині змагалися кращі електрогазозварники
Боксери із Хмельниччини отримали посвідчення та нагрудні знаки майстра спорту України
На Хмельниччині запустили міський обмін домашніми рослинами: як це працює
На Хмельниччині вилучили 1,5 км безгосподарського майна
На Хмельниччині вчительку, яка допомогла розшукати зниклого малюка, відзначили нагородою «Срібний щит» 
На берегах трьох річок Хмельниччини зібрали близько 350 кг непотребу
FacebookTelegramViberWhatsAppX