На Ізяславщині пайовик одночасно уклав договір оренди з двома орендарями

На Ізяславщині пайовик одночасно уклав договір оренди з двома орендарями

До Ізяславського районного суду звернулося ТОВ Компанія «Укрелітагро» з позовом про визнання недійсним договору оренди. Позивачеві стало відомо про подвійну державну реєстрацію права оренди однієї і тієї ж земельної ділянки, яку орендує він та ще, як виявилося, ТОВ «Михнівські лани». Позивач вказує, що із орендодавцем він уклав договір про оренду землі площею 2,1963 га 4 лютого 2008 року. Договір зареєстрований 1 квітня 2010 року строком на 10 років. Про це повідомила пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

16 січня 2018 року цей же орендодавець уклав договір оренди цієї ж земельної ділянки з ТОВ «Михнівські лани». На думку позивача, це суперечить чинному законодавству. Тому просить суд скасувати оскаржуваний договір.

Суд зауважує, що відповідно до частини третьої статті 640 ЦК України, у редакції, яка була чинною як на час укладення договору оренди земельної ділянки, так і на момент його державної реєстрації, визначено момент, коли договір, який підлягав державній реєстрації, є укладеним, а саме: договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації — з моменту державної реєстрації.

Оскільки моменти укладення договору та набрання ним чинності збігаються (частина друга статті 631 ЦК України), то моментом укладення договору оренди земельної ділянки на час дії зазначеної редакції частини третьої статті 640 ЦК України є саме його державна реєстрація, якщо сторони договору не передбачили у договорі інше, відповідно до частини третьої статті 631 ЦК України.

«Таким чином, договір оренди землі, укладений між орендодавцем та орендарем Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» 4 лютого 2008 року та зареєстрований 1 квітня 2010 року у Ізяславському РВ ХРФ ДП «ЦДЗК» набрав чинності 1 квітня 2010 року», — ідеться у рішенні суду.

Відтак суд дійшов висновку, що на момент укладення договору оренди земельної ділянки від 16 січня 2018 року між орендодавцем та ТОВ «Михнівські Лани» зобов’язання сторін за договором, укладеним 4 лютого 2008 року між орендодавцем та орендарем Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро», не припинились, а тому дії державного реєстратора не відповідають вимогам закону.

Отож, Ізяславський районний суд задовольнив позов ТОВ Компанія «Укрелітагро»: визнав недійсним договір оренди земельної ділянки площею 2,1963 га, укладений 16 січня 2018 року між орендодавцем та ТОВ «Михнівські лани».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «На Ізяславщині пайовик одночасно уклав договір оренди з двома орендарями»

  1. Сергій Печенюк коментує:

    Це мабуть Столярчук Петро Миколайович також там працює.Підроблює підписи пайовиків.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Зимова гума
В одній із громад Шепетівщини до бюджету не надійшло майже 7,5 млн грн земельного податку
Загиблих на війні солдатів із Шепетівщини Президент України нагородив орденами
На Ізяславщині говорили про податкові новації
Волонтери з Ізяславщини виготовляють «лютих пташок»
На Шепетівщині переселенці через шахраїв опинилися з валізами на вулиці

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах
На Хмельниччині через пориви вітру без електрики лишилися близько 11 тисяч споживачів
Церква на Хмельниччині має перших богопосвячених вдів в Україні
На Хмельниччині чоловік продавав дерев’яні піддони, які виготовив із незаконно здобутої сировини
Відійшов у засвіти відомий на теренах Хмельниччини журналіст
На Хмельниччині жінка скористалася безпорадним станом чоловіка
FacebookTelegramViberWhatsAppX