Вчитель з Хмельниччини став призером конкурсу статей для Вікіпедії

Вчитель з Хмельниччини став призером конкурсу статей для Вікіпедії

Стали відомі підсумки конкурсу статей «Вікіпедія для школи» в українськомовній Вікіпедії. За його результатами було створено й поліпшено 230 статей на теми семи шкільних дисциплін. Вчитель із Хмельниччини переміг у двох категоріях.

Вікіпедія — найпопулярніша онлайн-енциклопедія, в тому числі і серед школярів. Щоб наповнити Вікіпедію статтями на теми чинної шкільної програми, залучити до цього педагогів, громадська організація «Вікімедіа Україна» провела конкурс «Вікіпедія для школи». 20 листопада 2019 року — 20 січня 2020 року 75 освітян долучилися до написання статей на теми шкільної програми.

За умовами конкурсу створювати та покращувати статті можна було з тем, що вивчають в межах предметів — «Всесвітня історія», «Зарубіжна література», «Інформатика», «Математика», «Мистецтво», «Фізика» й «Англійська мова».

Журі отримало на розгляд 230 нових і поліпшених статей. Основними критеріями оцінювання були: дотриманість авторського права, енциклопедичного стилю, повнота розкриття теми, грамотність викладу, використання авторитетних джерел. . Найпопулярнішими категоріями конкурсу стали «Всесвітня історія», «Фізика» та «Інформатика». Загалом до Вікіпедії було додано близько 3,5 мільйона байтів інформації — що становить приблизно 300 тисяч слів.

Переможцями стали конкурсанти, що набрали найбільше балів у категорії — тобто мали найбільший якісний внесок. Регламентом було передбачено три місця для кожної категорії.

Олександр Пилипчук, учитель Гаврилівської ЗОШ І–ІІІ ступенів, Теофіпольський район, Хмельницька область, здобув перше місце у двох категоріях — «Фізика» та «Інформатика».

Свою мотивацію дописувати до Вікіпедії загалом та взяти участь у конкурсі зокрема, Олександр Пилипчук прокоментував так:

«Ми живемо в інформаційному суспільстві, тому майбутня доля мови залежить від того, чи обговорюють нею серйозні речі (наукові проблеми, найновіші технології, історичні події тощо). Вважаю, що без цього мова приречена на зникнення протягом декількох найближчих поколінь. А Вікіпедія — найдоступніший майданчик, де кожен може долучитися до формування українського інформаційного середовища. Тому й редагую Вікіпедію сам і залучаю до цього своїх учнів і колег».

Вчитель з Хмельниччини став призером конкурсу статей для ВікіпедіїДля довідки:

Вікіпедія — найбільша інтернет-енциклопедія людства. Вікіпедія стабільно входить у топ-15 найпопулярніших сайтів України; водночас вона посідає першу сходинку за популярністю серед некомерційних ресурсів. Наразі в україномовному розділі енциклопедії міститься понад 1 мільйон статей.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, а також залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Талановитих дітей із Шепетівки відзначили на конкурсі «Кришталева зірка»
Вчитель із Шепетівки став переможцем першого туру конкурсу «Вчитель року − 2024»
На Хмельниччині 7-класник розмістив фото вчителя з нецензурними словами у соцмережі
У сусідній з Хмельниччиною області вчителька ліцею нав’язувала своє «бачення» подій в Україні
На Хмельниччині вчителька кілька днів пиячила, не зважаючи на власну дитину
Понад 200 сортів хризантем вирощує на власному городі вчителька з Шепетівки

Читайте у цій рубриці



«Почув крик. Прибіг — мати в крові»: наслідки нічної атаки на Хмельниччині
Чоловік із Хмельниччини повівся на акційне пальне і за це поплатився
Суд встановив чи законно житель москви володіє землею на Хмельниччині
У Хмельницькому бюджет спрямували на підтримку Сил Оборони
В одній із громад Хмельниччини просять не перетворювати центр на стихійний ринок
Породний склад 2024: які дерева садитимуть цьогоріч на Хмельниччині
FacebookTelegramViberWhatsAppX