За роботу продавчинь не за графіком, підприємця оштрафували

За роботу продавчинь не за графіком, підприємця оштрафували

Полонський районний суд визнав винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 41 КУпАП (порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю) місцевого ФОПа та стягнув з нього штраф в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень. Про це повідомила прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Із січня 2017 до вересня 2019 року підприємець із Полонного порушив кілька вимог трудового законодавства. Серед іншого, в його угодах із трьома найманими працівниками зафіксований початок робочого дня о 8 ранку, кінець — о 17 годині, ще з однією — встановлено графік роботи з 09:00 до 18:00, у всіх — субота та неділя вихідні дні.

Утім, із графіком роботи самого магазину години роботи продавчинь, встановлені у Трудовому договорі, не співпадали. Сам підприємець інспекторам підтвердив: працівники виходять на роботу у вихідні і святкові дні.

Тож, на думку суду, ФОП порушив вимоги частини 2 статті 30 Закону України «Про оплату праці» — роботодавець зобов’язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку.

«Наймані ним працівники, які займають посаду продавця, працювали у святковий та неробочий день — 25 грудня (Різдво Христове) та відпрацювали 8 годин відповідно, однак згідно з наданими відомостями працівникам оплата за роботу у святкові дні не проводилася, чим порушив вимоги ст. 115 КЗпП України та ст. 24 Закону України «Про оплату праці» — заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата», — зазначає у постанові суддя.

Також підприємець не виплачував працівницям відпускні за увесь час щорічної відпустки. А це порушення вимоги частини 4 статті 115 КЗпП України та частини 1 статті 21 Закону України «Про відпустки», вважає суд, — заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Довідково

Стаття 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці

Частина 1. Порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, терміну надання посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичними особами-підприємцями працівникам, у тому числі колишнім, на їхню вимогу документів стосовно їх трудової діяльності на даному підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи — підприємця, необхідних для призначення пенсії (про стаж, заробітну плату тощо), визначеного Законом України «Про звернення громадян», або надання зазначених документів, що містять недостовірні дані, порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, а також інші порушення вимог законодавства про працю — тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Очільника громади на Хмельниччині звинуватили у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
У селі на Полонщині горів житловий будинок
На Хмельниччині оштрафували жінку, яка продавала молоко та сир біля магазину
На Хмельниччині медуніверситет судився зі студенткою, що виїхала до США
Замовлена худоба так і не надійшла: на Шепетівщині ошукали чоловіка
На Шепетівщині оштрафували жінку, яка повідомила про те, що її ґвалтує чоловік

Читайте у цій рубриці



У міжнародний розшук оголосили посадовицю з Хмельниччини
Місцеві суди на Хмельниччині боргують Укрпошті чималі гроші: що тепер буде
Очільника громади на Хмельниччині звинуватили у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
На Хмельниччині у людей, яких вкусили кліщі, виникли ускладнення
На Хмельниччині затримали неповнолітнього «закладчика» наркотиків
На Хмельниччині попередили про стихійні метеорологічні явища
FacebookTelegramViberWhatsAppX