Серед факторів передачі гострої кишкової інфекції переважають молоко та молочні продукти

Серед факторів передачі гострої кишкової інфекції переважають молоко та молочні продукти

За чотири місяці 2019-го року в Хмельницькій області випадків черевного тифу та паратифів зафіксовано не було. Водночас, зареєстровано два спалахи гострого гастроентероколіту. Перший спалах гастроентероколіту невстановленої етіології виник у січні в ДНЗ (ясла-садок комбінованого типу), місто Нетішин. Повідомляє Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України.

Інший випадок гастроентероколіту, викликаного ротавірусом, — наприкінці березня у місті Хмельницькому. Усі, хто захворів в обласному центрі, пов’язують своє захворювання з продукцією молочної кухні Хмельницької міської дитячої лікарні. Під час обох спалахів постраждало 37 дітей.

Рівень захворюваності гострих кишкових захворювань у Хмельницькій області, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, знизився на 7,9 %, показник на 100 тисяч населення дорівнює 77,8. Всього за поточний період року зареєстровано 998 випадків гострих кишкових інфекцій, а саме: сальмонельозів — 54 випадки, дизентерії — 14 випадків, гастроентероколітів — 944, в тому числі ротавірусної етіології — 343. Питома вага дітей серед усіх захворілих становить 63,5 %.

Серед факторів передачі гострої кишкової інфекції переважають молоко та молочні продукти

Захворюваність по сумі гострих кишкових захворювань в розрізі міст та районів області в порівнянні з середньообласним показником (в показниках на 100 тисяч населення)

Вище за середньообласний показник захворюваність була в містах Нетішині (170,6) та Хмельницькому (162,5), Ізяславському (173,7), Теофіпольському (93,4) та Шепетівському (81,7) районах.

Зниження захворюваності відбулось за рахунок гастроентероколітів, викликаних встановленим збудником, рівень яких знизився на 12,6 %. В етіологічній структурі гастроентероколітів переважають ротавіруси — 46,2 %.

Серед організованого дитинства спостерігався ріст захворюваності. Так, в порівнянні з аналогічним періодом 2018-го року, кількість хворих серед вихованців дитячих дошкільних закладів збільшилась на 6,4 %, а серед школярів — на 13 %. Слід зауважити, що половина хворих дошкільнят та третя частина школярів мешканці обласного центру.

Фахівцями ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» проведені епідеміологічні розслідування всіх випадків гострих кишкових інфекцій. В результаті проведення епідрозслідувань в 54 випадках встановлено джерело збудника інфекції (хворі — 9, носії — 2, свині — 5, велика рогата худоба — 2, інша свійська птиця — 35, риба — 1).

У 97,9 % випадках встановлено харчовий шлях передачі збудника інфекції. Серед факторів передачі переважають молоко та молочні продукти — 29,5 %, на м’ясо та м’ясопродукти припадає 19,2 %, кулінарні вироби — 17,1 %, овочі, фрукти — 12,4 %, м’ясо птиці — 5,6 %, інші харчові продукти — 5,4 %, яйця та яйцепродукти — 4,5 %, рибу та рибопродукти — 3,7 %, кондитерські вироби — 2,1 %, напої — 0,4 %.

У 20-ти випадках встановлено контактно-побутовий шлях передачі збудника інфекції(2,1 %). У 47-ми хворих (4,7 %) шлях передачі не з’ясовано.

У вогнищах гострих кишкових інфекцій із метою встановлення джерела та чинників передачі збудника інфекції фахівцями лабораторного центру було обстежено 648 контактних, при цьому виявлено: 7 носіїв золотистого стафілококу, 1 — патогенних ешеріхій, 1 — сальмонел. Досліджено 242 проби харчових продуктів, в 34 пробах були виявлені позитивні знахідки (14 %), в тому числі 1 патогенна культура (сальмонела); 144 проби питної води, з них 20 проб (13,9 %) не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 « Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»; 1231 зразок змивів, позитивні знахідки виявлені в 99 зразках (8 %). У всіх вогнищах проведена заключна дезінфекція або дані рекомендації щодо її проведення.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Цьогоріч на Шепетівщині вже 27 осіб звернулися за антирабічною допомогою
Мешканка Хмельниччини переправляла з-за кордону оптові партії психотропів під виглядом прального порошку
На Хмельниччині у вечірню пору можуть застосувати обмеження електропостачання
На Хмельниччині у вечірні години можуть вимикати світло: яка причина
Вранці та вночі на Хмельниччині лунали вибухи
На Хмельниччині близько пів тисячі ошуканців постануть перед судом

Читайте у цій рубриці



У міжнародний розшук оголосили посадовицю з Хмельниччини
Місцеві суди на Хмельниччині боргують Укрпошті чималі гроші: що тепер буде
Очільника громади на Хмельниччині звинуватили у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
На Хмельниччині у людей, яких вкусили кліщі, виникли ускладнення
На Хмельниччині затримали неповнолітнього «закладчика» наркотиків
На Хмельниччині попередили про стихійні метеорологічні явища
FacebookTelegramViberWhatsAppX