Уторік 5 тисяч жителів Хмельниччини захворіли на рак

Уторік 5 тисяч жителів Хмельниччини захворіли на рак

Всесвітній день боротьби проти раку проголошений Міжнародним союзом боротьби з онкологічними захворюваннями (UICC), щорічно відзначається 4 лютого. Мета цього дня — це підвищення обізнаності людей в усьому світі про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації, привернення уваги до проблеми запобігання, виявлення та лікування цього захворювання.

«У 2018 році в Хмельницькій області зареєстровано близько 5 тисяч нових випадків злоякісних новоутворень, померло від онкологічних захворювань більше 2,5 тисяч людей. На жаль, не проживають року з моменту встановлення діагнозу раку більше 1,2 тисячі пацієнтів. З 2000 року захворюваність на рак зросла на 16 %. На початок 2019 року в області, на диспансерному обліку, перебуває більше 32 тисяч пацієнтів з діагнозом онкологічного захворювання. Іншими словами, один із сорока жителів області хворіє на рак», — йдеться на сайті Шепетівської ЦРЛ.

За даними ВООЗ існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від раку щорічно вмирають мільйони людей.

Скільки життів забирає страшна хвороба?

У всьому світі найбільша кількість чоловіків вмирає від п’яти видів раку — раку легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу, а найбільша кількість жінок помирає від таких п’яти видів раку — раку грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки. У багатьох країнах, що розвиваються, рак шийки матки є найпоширенішим типом раку.

Рак — це хвороба, викликана неконтрольованим поділом клітин організму. Він викликаний мутаціями — змінами в генах ДНК, котрі спричиняють нестримне ділення клітин. У здоровому організмі потужні генетичні механізми та імунна система регулюють поділ клітин та їхню загибель. Натомість в ураженому раком організмі ці механізми порушені та не контролюють належним чином поділ та знищення хворих клітин.

Вченими доведено, що у 90 % злоякісних новоутворень причиною є канцерогенні фактори навколишнього середовища і спосіб життя, у 10 % — генетична схильність. До переліку канцерогенних факторів віднесено тютюнопаління, особливості харчування, інфекційні агенти, промислові канцерогени, іонізуюче випромінювання, ультрафіолетове випромінювання, вживання алкоголю, забруднення атмосферного повітря, низька фізична активність, тощо.

Щороку у світі виявляють 12 млн осіб, які вперше захворіли на рак. Близько 7 млн помирають від хвороби. За оцінками експертів, у 2030 році на рак захворіє 20 мільйонів людей.

Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка. Щороку майже 180 тис. українців хворіють на злоякісні новоутворення, а помирає від різних форм раку близько 90 тисяч осіб.

Кожного дня в Україні реєструється 373 випадки онкологічних захворювань, 160 людей помирає від них, 30 % випадків захворювання, які реєструються при первинній діагностиці запущені, тобто мають 3–4 стадію розвитку.

Загалом у 2017 році на злоякісні новоутворення захворіли 143 тисячі осіб, всього за даними Національного канцерореєстру на онкологічні захворювання хворіє понад 1 млн. українців, з них близько 1000 дітей. Кожного року від онкології помирає близько 250 дітей.

Профілактика раку

Міністерство охорони здоров’я України працює над тим, щоб якомога більше українців мали доступ до безоплатного лікування, а також наголошує на необхідності профілактики раку — прості речі можуть знизити ризик на 30 %. По-перше, слід відмовитися від куріння, яке є причиною раку легенів, стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура, підшлункової залози, шлунку і шийки матки. Також, згідно з дослідженнями ВООЗ, ризик раку зростає зі збільшенням споживання алкоголю.

На даний момент вже відомо, що виникненню 43 % ракових захворювань можна запобігти, орієнтуючись і дотримуючись елементарних норм здорового способу життя — відмова від куріння, фізична активність, збалансована та здорова їжа, помірне вживання алкоголю, своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; увага до власного здоров’я і, як результат, своєчасне виявлення хвороби.

Вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти — більше 20 % смертей від раку пов’язані з вживанням тютюну. Одна п’ята частина всіх ракових захворювань у світі розвивається в результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B — рак печінки.

Необхідно постійно дотримуватись засад здорового способу життя та щорічно проходити обстеження, яке включає загальноклінічні аналізи крові та сечі, а в плані виявлення найчастіших онкологічних хвороб — обстеження грудних залоз, гінекологічне обстеження жінок, у чоловіків — обстеження простати, у пацієнтів старших 50 років — обстеження прямої кишки.

Так, кожна жінка має проходити обстеження у мамолога раз на рік: до 40 років — це ультразвукова діагностика, після — обов’язкова щорічна мамографія. Якщо рак молочної залози виявити на I стадії, він виліковний у 95 % жінок. Натомість кожній четвертій жінці рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Щотижня від раку молочної залози помирає більше 100 українок.

Чоловікам потрібно проходити профілактичний огляд уролога. У 21 % українських чоловіків рак простати виявляють запізно, вже на метастатичних стадіях. Сприяє цьому і відсутність культури самозвернень на профілактичний огляд уролога, і безсимптомність раку простати на ранніх стадіях, коли захворювання виліковне.

За наявності підозрілих на наявність злоякісних новоутворень скарг сімейний лікар призначатиме додаткові спеціальні обстеження.

Перші симптоми хвороби

На ранніх стадіях онкозахворювання може проявляти себе загальною кволістю, зниженням або безпідставною втратою маси тіла, незрозумілим болем у якійсь частині тіла, нудотою, іноді блювотою тощо. Тому при появі подібних одразу незрозумілих малих проявів завжди краще обстежитись у сімейного лікаря, а при потребі і у онколога.

Згідно досліджень, злоякісна пухлина розвивається тривалий період, іноді 5 і більше років до появи значних клінічних проявів хвороби. Цей факт свідчить про те, що є час для діагностики захворювання на початкових стадіях, і необхідно не зволікати та своєчасно звертатись до лікарів онкологічних спеціальностей вже при перших симптомах хвороби. Адже ефективність лікування раку при І — ІІ стадії досягає 95 %. 40 % всіх випадків раку можна запобігти, змінивши спосіб життя — відмовитися від куріння, алкоголю, контролювати вагу тощо.

Кожна людина має розуміти, що якщо в неї виникають якісь негаразди зі здоров’ям, то не варто відтерміновувати візит до лікаря «на потім», а дбати про своє здоров’я уже сьогодні. А у випадку з онкозахворюванням дуже важливо виявити хворобу якомога раніше, щоб не допустити тих змін в організмі, коли зворотні процеси уже неможливі.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині судитимуть пенсіонера із кримінальним минулим
На Хмельниччині чоловік вкрав із будинку племінниці найцінніше для нього
На Хмельниччині, щоб врятувати літнього чоловіка, викликали кінологів
Мешканка Хмельниччини переправляла з-за кордону оптові партії психотропів під виглядом прального порошку
На Хмельниччині молодик погрожував своїй бабусі, вимагаючи пенсію
На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині чоловік вкрав із будинку племінниці найцінніше для нього
На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах
На Хмельниччині через пориви вітру без електрики лишилися близько 11 тисяч споживачів
Церква на Хмельниччині має перших богопосвячених вдів в Україні
На Хмельниччині чоловік продавав дерев’яні піддони, які виготовив із незаконно здобутої сировини
Відійшов у засвіти відомий на теренах Хмельниччини журналіст
FacebookTelegramViberWhatsAppX