Хмельницькгаз нарахував заборгованість, бо споживач не допустив працівника для повірки лічильника 

Хмельницькгаз нарахував заборгованість, бо споживач не допустив працівника для повірки лічильника 

Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу споживача — стягнув з нього на користь АТ «Оператор газорозподільної системи «Хмельницькгаз» вартість необлікованого об’єму природного газу в розмірі 63 грн. При цьому скасував рішення Славутського міськрайонного суду, за яким сума до стягнення складала 12395 гривень.

До споживача позивався Хмельницькгаз. Свої вимоги обґрунтував тим, що власник квартири не пустив його представників для демонтажу лічильника газу з метою проведення періодичної повірки. Відтак комісія АТ «Хмельницькгаз» прийняла рішення про задоволення акту про порушення та затвердила акт-розрахунок вартості необлікованого об’єму природного газу, спожитого відповідачем, який склав 2092,28 м³ вартістю 12973 грн. Розрахунок провели за пів року з урахуванням усіх його газових приладів і число мешканців (1 особа). Але споживач добровільно цю суму не сплатив, тож підприємство звернулося до Славутського міськрайонного суду з проханням її стягнути.

Місцевий суд позов задовольнив частково: стягнув зі споживача на користь АТ вартість необлікованого об’єму природного газу в дещо меншому від заявленого розмірі — 12395 грн.

Уважаючи несправедливим той факт, що через недопуск до демонтування лічильника йому нарахували заборгованість за граничними об’ємами споживання газу, чоловік подав апеляційну скаргу — просив скасувати рішення місцевого суду.

Колегія суддів апеляційного суду зазначає, що за Кодексом газорозподільних систем, якщо споживач відмовив газівникам у доступі до лічильника (а він зобов’язаний надати доступ) й це призвело до порушення строку проведення періодичної повірки лічильника газу та/або його ремонту, або його монтажу після проведення періодичної повірки, визначення об’єму спожитого природного газу здійснюється за граничними об’ємами споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника до дня забезпечення вільного доступу представникам Оператора ГРМ.

Водночас ХАС зауважує: якщо термін періодичної повірки лічильника газу пропущено з вини газівників, то об’єм спожитого природного газу споживачем за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника, за яким пропущений термін повірки.

Відповідно до законодавства міжповірочний інтервал для лічильників газу та пристроїв перетворення об’єму (які використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) становить 2 чи 8 років — залежно від класу.

Апеляційний суд встановив, що у листопаді 2011 року представники АТ «Хмельницькгаз» замінили у квартирі апелянта старий лічильник на новий і до 16 листопада 2020 року не зверталися до господаря щодо періодичної повірки лічильника.

«Таким чином, слід дійти висновку, що термін періодичної повірки газового лічильника відповідача був пропущений з вини позивача, тому донарахування необлікованого природного газу за граничними об’ємами споживання природного газу з 01.07.2020 (останнього зняття показів лічильника працівниками оператора ГРМ) є необґрунтованим», — уважає ХАС.

За актом розрахунку, який надав апелянт, з 16 листопада 2020 року він спожив 12,45 метра кубічних і вартість необлікованого об’єму природного газу за цей період становить 110 гривень, 47 з яких він вже сплатив.

«За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що позов слід задовольнити частково, а саме стягнути з відповідача вартість необлікованого об’єму природного газу за період з 16.11.2020 по 31.12.2020 в розмірі 63,68 грн (110, 99 — 47,31)», — йдеться у постанові апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Місцеві суди на Хмельниччині боргують Укрпошті чималі гроші: що тепер буде
На Хмельниччині медуніверситет судився зі студенткою, що виїхала до США
Чому апеляційний суд на Хмельниччині відмовив поліції у позові до винуватця ДТП
На Хмельниччині вбивця військової медикині отримав суворіший вирок
На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
На Хмельниччині суд пом’якшив покарання чоловіку, який ножем порізав шию жінці

Читайте у цій рубриці



Скільки на Хмельниччині посіяли цукрового буряка
У Шепетівці можуть відкрити один із офісів Всеукраїнської економічної платформи
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд
Бригадний генерал Нацгвардії відвідав Хмельниччину
У міжнародний розшук оголосили посадовицю з Хмельниччини
Місцеві суди на Хмельниччині боргують Укрпошті чималі гроші: що тепер буде
FacebookTelegramViberWhatsAppX