Жінці, яка послизнулася в магазині і зламала руку, власники повинні виплатити кошти

Жінці, яка послизнулася в магазині і зламала руку, власники повинні виплатити кошти

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін рішення Хмельницького міськрайонного суду у справі за позовом хмельничанки до підприємців-власників магазину про відшкодування витрат на лікування та моральної шкоди.

Звертаючись до суду, позивачка пояснила, що у лютому 2021 року в магазині продовольчих товарів вона послизнулася на мокрій підлозі й зламала руку. За її підрахунками, на лікування пішло понад 22 тисячі гривень, які вона просила стягнути з власників магазину, а також — 10 тисяч гривень моральної шкоди.

Хмельницький міськрайонний суд позов задовольнив частково: стягнув солідарно з обох підприємців витрати на лікування у сумі 19194 гривні та 8 тисяч гривень моральної шкоди.

Суд виходив з того, що факт падіння позивачки на підлогу доведено й що вона впала не через умисел чи непереборну силу, а відповідальними за заподіяну шкоду є відповідачі, які здійснювали підприємницьку діяльність за місцем заподіяння шкоди. Частково стягуючи витрати на лікування, суд зауважив, що виключив з заявленої суми вартість ліків, які не були призначені лікарем при лікуванні отриманого внаслідок падіння перелому.

Один з власників магазину оскаржив рішення до апеляційного суду, просив його скасувати й відмовити у задоволенні позову. Уважає, позивачка не довела, що упала через те, що підлога була слизька після миття. Зазначив також, що жінка не зверталася до компетентних органів з метою розслідування нещасного випадку й складення висновків щодо нього, а тому немає підстав уважати, що падіння відбулося з вини відповідачів, а не з необережності самої позивачки.

ХАС зауважує, що у спорах про відшкодування шкоди діє презумпція заподіювача шкоди. Тобто, саме відповідач повинен довести відсутність своєї вини у завданні шкоди. Натомість апелянт покладає такий обов’язок на позивачку.

Суддівська колегія звертає увагу, що сторони в справі визнали факт падіння жінки в магазині й вона стверджує, що послизнулася там на мокрій після миття підлозі (цю обставину доводить, у тому числі картка виїзду швидкої допомоги на адресу магазину).

«Колегія суддів апеляційного суду, враховуючи презумпцію вини заподіювача шкоди, обов’язок забезпечити дотримання чистоти в місці здійснення своєї діяльності суб’єктами господарювання, погоджується з висновком суду першої інстанції щодо наявності вини відповідачів у падінні позивача та, як наслідок, отримання нею травми», — йдеться у постанові апеляційного суду.

Колегія суддів апеляційного суду погодилася з висновком місцевого суду, що відшкодуванню підлягають витрати лише на придбання лікарських засобів, які рекомендував заклад охорони здоров’я.

Також ХАС зауважує, що жоден нормативний документ не покладає на постраждалу особу обов’язку повідомляти місцеві державні адміністрації та ініціювати розслідування нещасного випадку.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
На Хмельниччині чоловік продавав дерев’яні піддони, які виготовив із незаконно здобутої сировини
У Шепетівці 15-річний хлопець знайшов у шафі гранату: стався вибух
На Хмельниччині розбійник напав на працівниць кав’ярні та магазину
Що робити коли росте кісточка на нозі?
На Хмельниччині молодиця, побачивши поліцейських, почала нервувати

Читайте у цій рубриці



Дівчину, яку дістали з-під завалів у Хмельницькому, відвідали її янголи-охоронці
Дивну намазку для бутербродів передали засудженому на Хмельниччині
Топ 10 новинних сайтів Хмельницького
На Хмельниччині через пориви вітру знеструмлено 96 населених пунктів
На Хмельниччині чоловік вкрав із будинку племінниці найцінніше для нього
На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах
FacebookTelegramViberWhatsAppX